Yhteisvastuukeräys auttaa tänä vuonna köyhiä ikäihmisiä – Vantaankosken seurakunnassa jaetaan ruokakasseja ja raha-avustuksia
Tämä on erittäin tärkeä kohde, sillä ikäihmisten köyhyys on kaikille tuttu ilmiö, sanoo diakoni Auli Kekoni.
Eläkeikäisten asiakkaiden määrä Vantaankosken seurakunnan diakoniatyössä on kasvanut vuosi vuodelta.
– Ikäihmisten köyhyys näkyy yhteiskunnassa ja on kaikille tuttu ilmiö. Moni ajattelee, että on tärkeää pitää heistä huolta. Sen vuoksi uskon, että keräykseen on helppo saada ihmisiä mukaan, sanoo seurakunnan yhteisvastuukeräyksen päällikkönä toimiva diakoni Auli Kekoni.
Ikäihmiset ovat hakeutuneet diakonin puheille yleensä silloin, kun heillä ei ole ollut varaa ruokaan tai lääkkeisiin. Heille on annettu ruoka-apua tai maksusitoumuksia apteekkiin. Varsinkin alkuvuonna monen ikääntyneen talous on tiukilla, koska apteekkiostoksilla on omavastuuosuus.
Kekonin mukaan Vantaalla on paljon takuueläkkeellä eläviä ihmisiä, joiden toimeentulo on niukkaa.
– Usein törmää siihen, ettei asiakas tiedä, että hänellä olisi oikeus tiettyihin yhteiskunnan tukiin. Jos eläke on hyvin pieni eikä ole säästöjä, voi Kelalta anoa asumis- tai toimeentulotukea.
– Monella ikäihmisellä on korkea kynnys hakea tukea. Neuvonta on tärkeää, että he saavat etuusasiansa kuntoon. Vantaalla toimivasta seniorineuvonnasta saa opastusta muun muassa näissä asioissa.
Sopivia avustettavia löytyy helposti.
Isona ongelmana ikäihmisillä on se, kun pankki- ja tukiasioita pitäisi hoitaa netin kautta. Monilla ei ole valmiuksia siihen.
– Pankin tiskillä laskun maksamiseen tulee lisäkuluja. Näin korona-aikana pankissa tai Kelassa asioiminen ei ole ikääntyneille muutenkaan suositeltavaa, Kekoni toteaa.
Vantaankosken seurakunnassa voi tietokoneen ja netin käyttämiseen saada apua vapaaehtoistyötä tekevän Nikkaristit-ryhmän tietokoneosaajilta.
Yhteisvastuukeräyksen tuotosta käytetään 20 prosenttia paikallisten seurakuntien auttamistyöhön. Auli Kekonin mukaan Vantaankosken seurakunnassa ikäihmisille tarjotaan apua raha-avustusten ja ruokakassien muodossa.
– Sopivia avustettavia löytyy helposti. Meillä on myös aloittanut ikäihmishanke, jossa tehdään etsivää vanhustyötä, ettei kukaan vanhus syrjäytyisi tai jäisi yksin taloudellisessa ahdingossa. Tätä työtä riittää tulevaisuudessa, sillä tutkimusten mukaan Vantaa kuuluu nopeimmin vanheneviin kaupunkeihin Euroopassa.
Kekoni toteaa koronatilanteen lyövän leimansa myös tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen toteuttamiseen. Osa tapahtumista joudutaan järjestämään virtuaalisesti.
– Seurakunnassa on kehitetty tähän toimiva perussapluuna. Mietimme jokaisen yhteisvastuutapahtuman kohdalla erikseen, voiko sitä toteuttaa fyysisesti. Esimerkiksi viime vuonna Yhteisvastuugolf siirrettiin toukokuulta loppukesään. Katsotaan, miten sen järjestäminen onnistuu tänä vuonna.
– Viimevuotista tulosta tiputti jonkin verran esimerkiksi se, ettei koronan takia pystytty järjestämään kaikkia yhteisvastuukonsertteja.
Vantaankosken seurakunnan yhteisvastuutoimikunta kokoontuu muutaman kerran vuodessa. Sen alaisuudessa on työryhmiä, jotka vastaavat eri osa-alueista, kuten lipaskeräyksestä ja yhteisvastuukonserteista.
– Yhteisvastuukeräys on meillä koko seurakunnan juttu. Starttitapahtumassa seurakunnan työntekijöille esitellään keräyskohde, ja yhdessä ideoidaan, miten keräys toteutetaan. Lisäksi tapahtumien järjestämiseen osallistuu iso joukko vapaaehtoistyöntekijöitä. Tämä on samalla diakoniakasvatusta, sitä, että kannetaan yhdessä vastuuta.
Yhteisvastuukeräys 2021 alkaa sunnuntaina 7. helmikuuta
Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys alkaa 7.2. Ajankohtaiset YV-tapahtumat löytyvät silloin osoitteesta vantaanseurakunnat.fi. Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla.
Keräystuotosta yli puolet, 60 prosenttia, ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Valtaosa varoista käytetään pitkävaikutteiseen kehitysyhteistyöhön, ja osa niistä äkillisten katastrofien kriisiapuun.
Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.
Keräystuotosta 20 prosenttia menee kahdelle valtakunnalliselle toimijalle. Kirkon diakoniarahasto kohdentaa 10 prosentin osuutensa tuotosta ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Seurakuntaopiston kokoama kansanopistoverkosto puolestaan toteuttaa omalla osuudellaan ikäihmisille maksuttomia taloudenhallinnan koulutuksia sekä digitaitojen valmennusta vuodesta 2022 alkaen. Kursseilla saa perusvalmiudet esimerkiksi pankki-, Kela- ja muuhun virastoasioimiseen tietokoneen välityksellä.
Lahjoituksia toivotaan erityisesti pankkisiirtoina, sillä koronapandemian vuoksi ei Vantaalla voida järjestää varainkeruutapahtumia, kirkkokolehteja eikä konsertteja.
Maksamalla verkkopankin tai Mobilepayn kautta lahjoituksesi kirjautuu oman seurakuntasi keräyspottiin, ja rahoista osa tulee oman alueesi ikäihmisten hyväksi.
Verkkolahjoitus
Verkkopankkilahjoituksen voi tehdä alla olevien linkkien kautta. Näin lahjoitukset kerryttävät suoraan seurakuntasi keräystulosta.
gemensamtansvar.fi/vandasvenska
Mobilepay
Mobilepayn kautta voit lahjoittaa Vantaan seurakuntien numeroilla
Hakunila 10197, Hämeenkylä 40150, Korso 78191, Rekola 43061, Tikkurila 72174, Vantaankoski 63098, Vanda svenska församling 75379
Tilisiirto
Perinteinen tilisiirto voidaan kohdentaa paikallisseurakunnan keräyspottiin käyttämällä seurakuntakohtaista viitenumeroa.
Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75, Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28
Seurakuntien viitteet: Hakunila 308074, Hämeenkylä 308139, Korso 308249, Rekola 308524, Tikkurila 308582, Vantaankoski 308621, Vanda svenska församling 305776.
Keräyslupa RA/2020/639, 1.9.2020 alkaen, voimassa toistaiseksi, Manner-Suomi, myöntänyt Poliisihallitus 29.5.2020. Keräyslupa ÅLR 2020/4355, 1.9.2020-31.8.2021, Ahvenanmaa, myöntänyt Ahvenanmaan maakuntahallitus 11.6.2020.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Köyhyys riisuu ihmiseltä määräysvallan omaan elämään” – Sairauseläkkeellä elävä Eija Salo tekee lisätienestejä kirpputorimyynnillä, mutta rahat eivät riitä
Hyvä elämäRahan puute vaikuttaa kielteisesti niin terveyteen, ajanviettoon kuin ihmissuhteisiinkin.