null Pääkirjoitus: “Tässä kirkossa sä et saa edes taivaspisteitä, jos sä autat” – Vuoden seurakuntateko -palkinto kuuluisi Haagan keräyspäällikkö Lahtiselle

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: “Tässä kirkossa sä et saa edes taivaspisteitä, jos sä autat” – Vuoden seurakuntateko -palkinto kuuluisi Haagan keräyspäällikkö Lahtiselle

"Rakkauden projekti" auttaa vähävaraisia vanhuksia pyyteettömästi ja pyhä pilke silmäkulmassa. 

Helsinkiläinen Haagan seurakunta on hoitanut oman osuutensa kirkon Yhteisvastuukeräyksestä tavalla, joka on huomattu koko maassa. Seurakunta on pannut oman leiviskänsä poikimaan pyhä pilke silmäkulmassa, tosissaan mutta ei vakavasti. Jälki on ollut hienoa seurattavaa.

Aikanaan Suomessa jaettiin Vuoden seurakuntateko –palkintoa. Jos semmoinen vielä olisi olemassa, Haagan seurakunta ansaitsisi palkinnon kunnialaukausten kera. Se teki seurakunnan keräystä johtavasta keräyspäälliköstä sketsihahmon, sattumalta tehtävään joutuneen keräyspäällikkö Lahtisen, joka sosiaalisessa mediassa vetoaa osallistumaan ”rakkauden projektiksi” kutsumaansa keräykseen.

Koronan tyhjentämän kirkkonsa Haagan seurakunta keksi täyttää pahvisilla seurakuntalaisilla. Kirkkoon saa istumaan oman pahvistunttinsa maksamalla muutaman kympin Yhteisvastuu­keräykselle.

Ei nää mummot pysty koskaan maksaan sulle takaisin.

Tänä vuonna Yhteisvastuu­keräyksen tuotolla autetaan vähä­varaisia vanhuksia. Kunnon kristittynä keräyspäällikkö Lahtinen muistuttaa, että ”jos sä nyt autat, niin ei nää mummot pysty koskaan maksaan sulle takaisin”.

Luterilaisen eetoksen sisäis­tänyt keräyspäällikkö Lahtinen täsmentää vielä: ”Tässä kirkossa sä et saa edes taivaspisteitä, jos sä autat – ja just sehän tästä rakastamisesta ­pirulauta tekeekin niin hienoa hommaa.”

Yhteisvastuukeräys on jo yli 70 vuotta paitsi auttanut hädänalaisia Suomessa ja kehittyvissä maissa myös etsinyt ja tunnistanut näkymätöntä hätää sekä kehittänyt uusia tapoja auttaa vaikeuksiin joutuneita ihmisiä.

Yhteisvastuukeräystä voi hyvällä syyllä kutsua kirkon diakonian tuotekehitysosastoksi. Se on ollut aikanaan käynnistämässä esimerkiksi kohtuuhintaisia koteja vuokraavaa Y-säätiötä ja ylivelkaantuneita auttavaa Takuusäätiötä.

Kaikki vanhat ihmiset eivät ole köyhiä. Silti monet ovat, vaikka köyhyys ei näkyisikään päälle päin. Monen talous on niin tiukalla, että pienikin yllättävä meno suistaa koko talouden raiteiltaan, saati sitten isompi yllätys. Ja niihin isompiin yllätyksiin liittyy usein muitakin huolia kuin taloudellisia.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.