null Yhteisvastuukeräys auttaa ikäihmisiä – kirkon suurkeräys alkaa 7.2. koronatilanteesta riippumatta

Lipaskeräys kauppakeskuksissa on viime vuosina ollut Malmin seurakunnan tuottoisin keräystapa. Myös Elina Leppihalme on toiminut lipaskerääjänä lukuisten vapaaehtoisten vastuunkantajien kanssa.

Lipaskeräys kauppakeskuksissa on viime vuosina ollut Malmin seurakunnan tuottoisin keräystapa. Myös Elina Leppihalme on toiminut lipaskerääjänä lukuisten vapaaehtoisten vastuunkantajien kanssa.

Ajankohtaista

Yhteisvastuukeräys auttaa ikäihmisiä – kirkon suurkeräys alkaa 7.2. koronatilanteesta riippumatta

Tämän vuoden keräystuotolla autetaan kotimaassa vähävaraisia ikäihmisiä. Koronatilanne pakottaa miettimään uusia keräystapoja.

Yleensä tammikuussa seurakunnan keräyssuunnitelma on valmis, ja kalenterissa on useita Yhteisvastuu-tempauksia, konsertteja ja lounaita, joilla kerätään rahaa ihmisten auttamiseen Suomessa ja kehitysmaissa. Tänä vuonna on toisin.

– Seuraamme koronarajoituksia ja toimimme niiden mukaan. Emme ole halunneet tehdä liian valmiita suunnitelmia, koska niin paljon on jouduttu perumaan, sanoo Malmin seurakunnan diakoniajohtaja Elina Leppihalme.

Korona sekoitti keräystä jo viime vuonna

Viime keväänä koronaepidemia ja -rajoitukset heikensivät Yhteisvastuukeräyksen tulosta kaikkialla. Malmilla tehtiin koronan takia kaikkien aikojen huonoin tulos. Hyvä puoli on se, että keräysaika jatkuu ensimmäistä kertaa elokuun loppuun asti pelkän kevään rutistuksen sijasta.

– Jos ihmisiä ei voi kutsua koronarajoitusten vuoksi kirkkoon, konsertin voi järjestää vaikka striimattuna. Yleisö voi osallistua keräykseen verkkopankin kautta, Elina Leppihalme suunnittelee.

Vaikka keräyksen käytännön toteutuksessa on nyt haasteita, teema on mitä ajankohtaisin. Vanhuuseläkeläisten köyhyys näkyy Malmin seurakunnan diakoniassakin selkeästi. Ruoka-avun asiakkaista tuntuva osa on vähävaraisia eläkeläisiä.

Ruoka-avun asiakkaista suuri osa on vähävaraisia vanhuksia. Hävikkiruokaravintola Waste & Feast Malmilla myy korona-aikaan ruokaa mukaan rasioissa. Nyhtökaurakiusaus maksoi 2 euroa ja vihersalaatti euron.

Ruoka-avun asiakkaista suuri osa on vähävaraisia vanhuksia. Hävikkiruokaravintola Waste & Feast Malmilla myy korona-aikaan ruokaa mukaan rasioissa. Nyhtökaurakiusaus maksoi 2 euroa ja vihersalaatti euron.

– Helsinki on tavattoman kallis paikka asua. Jos asuu velattomassa omistusasunnossa, voi tulla toimeen pienelläkin eläkkeellä. Jos taas maksaa vuokraa, joka on määritelty kohtuulliset asumismenot ylittäväksi, saman suuruisella eläkkeellä on vaikea suoriutua välttämättömistä menoista, Elina Leppihalme havainnollistaa.

Tammikuussa lääkkeiden omavastuuosuuden laskeminen alkaa alusta. Vähävarainen, monisairas ihminen joutuu maksamaan lääkkeensä itse, jos oikeutta toimeentulotukeen ei ole.

Digisyrjäytyminen hankaloittaa elämää

Myös digisyrjäytyminen vaikeuttaa vähävaraisten ikäihmisten tilannetta. Monella ei ole älylaitetta eikä taitoa käyttää sitä. Kuitenkin verkkopankissa asiointi olisi edullisempaa kuin käydä konttorissa tai maksaa lasku automaatilla. Siksi osa keräyksen tuotosta käytetään ikäihmisten maksuttomiin digitaitokursseihin, joita järjestetään kansanopistoissa vuonna 2022.

Köyhien vanhusten tilanteessa esteet kerrostuvat.

– Köyhien vanhusten tilanteessa esteet kerrostuvat. Yksittäin ne eivät toisi kovin suurta haittaa, mutta yhdessä ne hankaloittavat elämää suuresti, Elina Leppihalme näkee.

Eläkeläisten tuloerot ovat suuret. 40 prosenttia eläkeläisistä saa eläkettä alle 1250 euroa kuussa. Eläkeikäisten köyhyyden syitä voivat olla muun muassa pitkäaikaistyöttömyys, työkyvyttömyys, kotiäitiys, pienipalkkaisuus, kallis asuminen ja peritty huono-osaisuus.

Mihin rahat menevät?

60 prosenttia keräystuotosta käytetään Kirkon ulkomaanavun katastrofi- ja kehitysyhteistyöhön. Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksessä huomioidaan erityisesti ikäihmisten hauras asema katastrofitilanteissa.

40 prosenttia ohjataan diakoniaan kotimaassa seuraavasti: puolet keräävän seurakunnan omaan diakoniatyöhön, neljännes Kirkon diakoniarahastolle ja neljännes vanhusten maksuttomiin digitaitokursseihin, joita kansanopistot järjestävät vuonna 2022.

Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 7.2.

On monta tapaa lahjoittaa rahaa keräykseen. Voit lahjoittaa pankkisiirron kautta, soittamalla, tekstiviestillä tai Mobilepayn kautta.

Maksamalla verkkopankin tai Mobilepayn kautta lahjoituksesi kirjautuu oman seurakuntasi keräyspottiin, ja rahoista osa tulee oman alueesi ikäihmisten ­hyväksi.

Verkkolahjoitukset

Verkkopankkilahjoituksen voi tehdä linkkien kautta. Näin lahjoitukset kerryttävät suoraan seurakuntasi keräystulosta. Seurakuntien lahjoitussivujen linkit ovat muotoa yhteisvastuu.fi/haaga, yhteisvastuu.fi/kannelmaki.

Mobilepay

Mobilepayn kautta voit lahjoittaa Helsingin seurakuntien omilla numeroilla. 

Tilisiirto

Perinteinen tilisiirto voidaan kohdentaa paikallisseurakunnan keräyspottiin käyttämällä seurakuntakohtaista viitenumeroa.

Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75, Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28

Keräyslupa RA/2020/639, 1.9.2020 alkaen, voimassa toistaiseksi, Manner-Suomi, myöntänyt Poliisihallitus 29.5.2020. Keräyslupa ÅLR 2020/4355, 1.9.2020-31.8.2021, Ahvenanmaa, myöntänyt Ahvenanmaan maakuntahallitus 11.6.2020.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.