null Suomi on kotini, kokee soul-laulaja Nicole Willis – hän esiintyy Gospel Helsinki -kuoron solistina virtuaalisella Maailma kylässä -festivaalilla

Kevät on Helsingin Kalasatamassa asuvalle Nicole Willisille toiveikasta aikaa.

Kevät on Helsingin Kalasatamassa asuvalle Nicole Willisille toiveikasta aikaa.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Suomi on kotini, kokee soul-laulaja Nicole Willis – hän esiintyy Gospel Helsinki -kuoron solistina virtuaalisella Maailma kylässä -festivaalilla

Konsertissa kuullaan kahdeksan Nicole Willisin sävellystä. New Yorkista kotoisin olevan muusikon mukaan vaatii työtä, että pärjää miesten dominoimalla musiikkialalla.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään tänä vuonna koronatilanteen vuoksi virtuaalisesti. Samoin laulaja ja säveltäjä Nicole Willis on työstänyt tulevaa konserttia kuoronjohtaja Nina Pakkasen ja Gospel Helsinki -kuoron kanssa etäyhteyksillä.

Konsertissa kuullaan Willisin kahdeksan sävellystä. Mukana on materiaalia hänen pitkältä uraltaan sekä uutta musiikkia, jota hän on tehnyt musiikkituottaja Kalifornia-Keken kanssa.

– Värillisenä on kiinnostavaa esiintyä monikulttuurisella Maailma kylässä -festivaalilla. Olen usein kokenut niin, että piintyneiden stereotypioiden vuoksi mustiin esiintyjiin kohdistuu tietynlaisia odotuksia, Willis sanoo.

Nautin vapaudesta luoda omanlaistani musiikkia.

New Yorkissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt soullaulaja muutti Helsinkiin vuonna 2004. Willis on työskennellyt sooloartistina lähes 40 vuotta, ja vuosien varrella hän on tehnyt yhteistyötä eri yhtyeiden kanssa. Suomen parhaaksi soullaulajaksi kehuttu Willis tunnetaan erityisesti maailmanlaajuista arvostusta saaneesta Keep Reachin´ Up -albumistaan.

Willis ei osaa sanoa, onko muuttunut vuosien mittaan artistina. Sen arvioiminen kuuluu hänestä yleisölle.

– Sen voin sanoa, että jokainen levytysprosessi on erilainen, on sitten kyse vanhoista tai uusista lauluista.

 Laulamisen ohella Nicole Willis säveltää ja tuottaa musiikkia. Hän perusti vuonna 2013 oman levymerkin, Persephone Recordsin.

– Nautin vapaudesta luoda omanlaistani musiikkia. Sävellysvaiheessa en kaipaa ympärilleni muita muusikoita, koska harvoin muilla on juuri samaan aikaan yhtä erityisiä inspiraation hetkiä. Minulle on myös tärkeää, että omat sävellysprojektini pysyvät minun taiteellisessa kontrollissani.

Willisin mielestä naisten ja miesten välinen tasa-arvo ei ole toteutunut musiikkiteollisuudessa.

– Vaatii työtä, että pärjää miesten dominoimassa kulttuurissa. Jopa itseään feministeinä pitävien miesten on vaikea suhtautua siihen, että nainen toimii vetäjänä musiikkiprojektissa.

Kun palaan matkoilta Suomeen, tunnen, että olen palannut kotiin.

Korona-aikana Willis on keskittynyt musiikin lisäksi opiskeluun ja muiden taiteiden tutkimiseen. Toiselta ammatiltaan hän onkin audiovisuaalinen kuvataiteilija, sillä hän valmistui vuonna 2009 kuvataiteen kandidaatiksi Lahden Taideinstituutista.

– Siinä on hauskaa dynamiikkaa, kun mieli on muissa asioissa ja yhtäkkiä jokin musiikkiaihe nousee esiin. Suunnittelen rauhassa, mitä teen seuraavaksi, enkä halua esitellä sosiaalisessa mediassa keskeneräisiä töitäni.

– Keikkoja ei ole tällä hetkellä tiedossa. En oikein usko yhdenkään muusikon saavan niitä lähikuukausina, koska viimeiset rokotukset tapahtuvat joulukuussa.

Kalasataman taiteilijatalossa asuva laulaja on sopeutunut vuosien mittaan elämään Suomessa, jopa maan kylmään ilmastoon. Hän sanoo kokevansa keväällä samaa toiveikkuutta kuin muutkin suomalaiset.

– Kun palaan matkoilta Suomeen, tunnen, että olen palannut kotiin. Tämä koskee myös New Yorkia, jonka intensiteettiä en enää kaipaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.