null Gospelmuusikko Jaakko Löytty teki laulun poliisin tappamasta George Floydista – ”Gospelin pitäisi olla huutava ääni erämaassa”

Hyvä elämä

Gospelmuusikko Jaakko Löytty teki laulun poliisin tappamasta George Floydista – ”Gospelin pitäisi olla huutava ääni erämaassa”

Jaakko Löytty on nähnyt itse, kuinka mustia sorretaan. Uudessa laulussaan hän ottaa kantaa rasismia vastaan.  

Gospelmuusikko Jaakko Löytty julkaisi Facebookissa 4. kesäkuuta laulun, jonka nimi on En voi hengittää. Laulu kertoo afrikkalaisamerikkalaisesta George Floydista, joka kuoli Yhdysvalloissa Minneapolisin kaupungissa, kun poliisi painoi polvellaan hänen kurkkuaan maata vasten. Kuolemaa on selitetty Floydin terveysongelmilla, mutta kuolinsyytutkimuksen mukaan Floyd tukehtui kuoliaaksi.

Floydin kuolema on laukaissut Yhdysvalloissa laajoja poliisiväkivallan ja rasismin vastaisia mielenosoituksia.

­– Floydin sanat ”I can’t breathe” oli käännetty eräässä uutisessa suomeksi ”En voi hengittää”. Tajusin heti, että se on laulun nimi ja että laulun tulisi olla minämuodossa. Sitten aloin luoda tekstiä ja melodiaa, Löytty kertoo.

Löytty on asunut Namibiassa ja Senegalissa. Hän kertoo nähneensä itse, kuinka mustaa väestöä sorretaan. Asia on kaivertanut hänen mieltään lapsesta saakka.

Olin herkällä mielellä, kun uutinen George Floydistä tuli tietooni.

– Jaakko Löytty

– Luen myös juuri Malan Rianin kirjaa Petturin sydän, joka kertoo apartheidin loppuvuosista. Mustien ihmisten henki ei ollut minkään arvoinen. Olin herkällä mielellä, kun uutinen George Floydistä tuli tietooni.

Floydin kuolemaan osalliset poliisit ovat saaneet syytteet murhasta ja avunannosta murhaan. Löytyn mukaan Floydin tapaus kuvastaa tilannetta, joka on piillyt Yhdysvalloissa orjuuden ajoista saakka.

– Asiaa hyssytellään, mutta se on todellisuutta Yhdysvalloissa. Yhden ihmisen kohtalo nostaa koko tämän historian esille, Löytty sanoo.   

Löytyn mukaan gospelmusiikissa laulut lähentelevät usein viihdemusiikkia, mutta hän itse tekee lauluja myös ajankohtaisista aiheista. Hänen laulujensa teemoja ovat esimerkiksi rauha ja oikeudenmukaisuus.

– Gospelin pitäisi olla huutava ääni erämaassa, ja osoittaa sormella yhteiskunnallisia vääryyksiä, Löytty sanoo.

En voi hengittää

Olen afroamerikkalainen George Floyd. Yksi muisto minusta vain tänne jää, yksi lause, jonka viimeiseksi kuiskaan: En voi hengittää, hei, en voi hengittää. 

Asun Minneapoliksen kaupungissa. Täältä maailmalle kauhu leviää, täällä poliisi saa käyttää väkivaltaa. En voi hengittää, hei, en voi hengittää.

Olen George Floyd, en voi hengittää. Olen George Floyd…

Minut katuun kaadetaan ja kuulustellaan, niskan päällä on nuo neljä syyttäjää. Minuun sattuu, enkä jaksa panna vastaan, En voi hengittää, hei, en voi hengittää.

Kuulun vähemmistöön, olen vääränlainen. Saamme kulkea vain pientä ympyrää, käskijät kun kiristävät otteitansa. En voi hengittää, hei, en voi hengittää. 

Olen George Floyd, en voi hengittää. Olen George Floyd…

Sanat: Jaakko Löytty

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.