null Suonpää: Suurmoskeija politiikan välineenä

Puheenvuorot Kolumnisti

Suonpää: Suurmoskeija politiikan välineenä

"Ei pidä puhua meidän ohitsemme vaan meidän kanssamme", vastasi muslimituttavani, kun kysyin kunnallisvaalien kiistakapulaksi nousseesta suurmoskeijasta.

Pormestariehdokas Jan Vapaavuoren blogi Suurmoskeija vaikeuttaisi suvaitsevaisuuden edistämistä on kylmäävää luettavaa. Vapaavuoren mielestä suurmoskeija provosoisi rasisteja ja voisi lietsoa vastakkainasettelua. Kokoomuksen pormestariehdokas antaisi päätöksen kaupungin kehittämisestä rasistien käsiin.

Keskustelu moskeijasta on muutenkin mennyt absurdiksi. Tämä on länsimainen oikeusvaltio. Ei meidän tarvitse päättää, sallitaanko moskeijan rakentaminen Suomeen. Tässä yhteiskunnassa se pitää sallia. Uskonnonvapaus on perusoikeus, myös kokoomusjohtoisessa Helsingissä. On hyviäkin syitä karsastaa jättiläismäisen moskeijan rakentamista, mutta Vapaavuoren tarjoama syy ei sitä ole. Vapaavuoren syy on pelkuruutta rasismin edessä.

Parempi syy epäluuloon olisi hankkeen rahoitus. Monen musliminkin mielestä Bahrainista lupailtu saudirahoitus vaikuttaisi siihen, millaista islamia moskeijassa opetetaan. He haluavat Suomessa suomalaista islamia, eivät saudi-arabialaista. Tämä syyn Vapaavuori kuitenkin ohittaa täysin. Hänelle se ei ole ”asian ydin” – vaan ydin ovat rasistien tunteet.

Rahoitus mietityttää ja sen vaikutus moskeijan opetuksen linjaan.

- Islamin lehtori Isra Lehtinen

Jos islam-yhteisö haluaa moskeijan, kaikin mokomin. Uskonto tarvitsee tiloja. ”Muslimit” ei ole yhtään kristittyjä yhtenäisempi ryhmä. Ennakkoluuloista huolimatta myös islaminuskoiset ovat yksilöitä ja usein keskenään erilaisia ihmisiä.

Minun asiani ei ole sanoa islamin ulkopuolelta, tarvitsevatko muslimit moskeijan. Minun tehtäväni on kuunnella heitä, ei vain puhua heistä. Siksi kuuntelin.

Isra Lehtinen, peruskoulun ja lukion islamin lehtori: "Tuntui pahalta, kun muslimeista tuli kiistakapula vaaleissa ja kun Jan Vapaavuori vielä suurenteli asiaa. Ei moskeijaa sen takia voi jättää rakentamatta, että se ärsyttää. Kaikki asiat voivat ärsyttää jotain, mutta kansallismielisille ei saa tässä antaa periksi.

Myös muslimien puolella kysymys moskeijasta jakaa. Ei tämä ole yksinkertainen asia kenellekään. Moskeija on aina sunni- tai shiiamoskeija, ei se käytännössä kaikkien yhteinen voi olla, vaikka kaikki ovatkin tervetulleita rukouksiin. Edes sunnalaisuuden sisällä opetus ei ole yhtenäistä vaan aina on joku lakikoulukunta. Vähän sama juttu kuin esimerkiksi ortodoksikirkonkin kanssa. Luterilainen on sinne tervetullut, mutta ei kirkko ole kaikkien yhteinen.

Myös rahoitus mietityttää ja sen vaikutus moskeijan opetuksen linjaan. Selvää kuitenkin on, että Suomessa tarvitaan moskeija. Yhteiskunnalta sitä rahaa ei voi vaatia ja omaa rahaa meillä ei riittävästi ole.

Kaupungin tulee päättää kaavoituksesta ja sellaisista asioista, mutta muslimien on itse ratkaistava, millainen moskeija tarvitaan. Rahoituksenkin pitäisi olla viranomaisten valvomaa, ei politiikkaa.

Ei pidä puhua meidän ohitsemme vaan meidän kanssamme."

Annetaan puheenvuoro myös Abbas Bahmanpourille, joka on Resalat islamilaisen yhdyskunnan imaami: "Se tapa, jolla moskeijasta keskustellaan erityisesti näissä vaaleissa, on lähtökohtaisesti väärä. Monet näyttävät vastustavan moskeijaa jo periaatteesta. Tämä on väärin. Tietenkin muslimeilla on Suomessa oikeus rakentaa moskeija itselleen.

Muslimien piirissä on kuitenkin huolia rahoitukseen ja moskeijan opetuksen linjaan liittyen. Eivät kaikki halua juuri tällaista moskeijaa, mutta oikeutta moskeijan rakentamiseen ei pidä Suomessa kieltää.

Kun Resalat-yhteisön moskeija rakennettiin Mellunmäkeen, lehdissä oli huolestuneita kirjoituksia. (Iltalehti: Moskeija keskelle lähiötä). Ennakkoluulot loppuivat nopeasti, mitään ongelmia naapurien kanssa ei ole ollut. Kun Suomeen viime vuonna tuli uusia turvapaikanhakijoita, kaikki eivät oikein tienneet, miten Suomessa toimitaan. Me opastimme ja ohjeistimme heitä: ei meluta kadulla, roskata ja muuta sellaista. Se, että uusia tulijoita ohjataan Suomen tavoille, on varmasti kaikkien etu Mellunmäessä."

Hyvin näyttää islam Suomeen kotoutuneen.

Minun suomalaisuuteeni kuuluvia arvoja ovat rohkeus, itsenäisyys ja uskonnonvapaus. Hyvin näyttää islam Suomeen kotoutuneen. Ehkä Kokoomuksen pormestariehdokkaankin tulisi kuunnella.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Pääsiäinen Abu Ghraibissa

Puheenvuorot

Joulua on uskonnottomankin helppo viettää, mutta pääsiäinen on paljon vaikeampi. Mies tulee, mies vangitaan, mies kidutetaan kuoliaaksi. Kertomus on täyttä abughraibia.Suonpää: Päivän Kärnä

Puheenvuorot


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.