null Suonpää: Tytöt! Älkää johdattako miehiä kiusaukseen

Puheenvuorot

Suonpää: Tytöt! Älkää johdattako miehiä kiusaukseen

Julkisten kommenttien mukaan tytöt aiheuttavat seksuaalirikoksia viettelemällä miehiä. Seksuaalirikoksen uhriksi joutuneiden poikien taas pitäisi olla kiitollisia. Kumpikin on väärin.

Itä-Suomen poliisi on varoittanut Wilmassa koululaisia ja heidän vanhempiaan ”tyttöjen ja aikuisten miesten kanssakäymisestä”. Se ”kanssakäyminen” on suomeksi raiskauksia. Se on vakava, brutaali rikos, siis. Hyvä, että varoitetaan. Uutisoinnissa varoitus sai kuitenkin melko omituisen sävyn. Näyttää jälleen kerran siltä, että on lasten – erityisesti tyttöjen – vastuulla, etteivät joudu väkivaltarikoksen uhriksi.

”Osa kanssakäymisistä on johtanut muun muassa eriasteisiin seksuaalirikosepäilyihin”, kertoo Ylen haastattelema rikoskomisario. Merkillinen kiertoilmaus tämä ”kanssakäyminen”. Ei lasten ja aikuisten kanssakäyminen seksuaalirikosepäilyihin johda, ahdistelu ja seksuaalinen väkivalta johtavat. Minkäänlainen lasten ja aikuisten miesten välinen ”kanssakäyminen” ei ole aikuisen houkuttelemista seksuaalirikokseen.

Eikä tässä tarvitsisi meidän aikuisten miesten ryhmää ehkä niin demonisoidakaan, olimmepa sitten ulkomaalaisia tai suomalaisia. Ei lasten ja aikuisten miesten kanssakäymisessä ole mitään pahaa vaan päinvastoin se on tarpeellista, hyväksi lasten kasvulle. Olen onnellinen niistä kaikista aikuisista miehistä ja naisista, joiden kanssa minun lapseni saavat kanssakäydä hevostallilla, metsässä retkeillen tai urheiluharrastuksissa. En minä yksin riitä miehen malliksi lapsilleni.

Uhrin syyllistäminen palasi seksuaalirikoskeskusteluun kuin varkain.

”Suurin osa nuorista käyttäytyy fiksusti, eikä mitään ongelmia synny”, korostettiin Iltalehdenkin jutussa. Suurin osa nuorista käyttäytyy hyvin? Hyvä juttu, mutta mitä tekemistä käytöksellä on seksuaalirikosten kanssa? Ei se huonokaan käytös ole mikään kutsu rikokseen. Ei ole lapsen hyvästä tai huonosta käytöksestä kiinni, syyllistyykö aikuinen väkivaltaan. Vaikka sanavalinnat olivatkin varovaisia, käytännössä tässä huoritellaan lapsia.

”Osalla 12-15-vuotiaista tytöistä ei kuitenkaan ole minkäänlaista käsitystä siitä, mihin voi ja mihin ei kannata suostua ja missä tietty raja kulkee.” Olenkohan minä ainoa, joka ihmettelee, onko se tosiaan 12-vuotiaan lapsen vastuulla tietää, missä ne ”kanssakäymisen” soveliaat rajat menevät? Emme me voi lapsia siitä vastuuttaa, mitä aikuinen heille tekee, jos he ”suostuvat” siihen. Ei lapsen käytös sitä aikuisen rikosta aiheuta, ei mitenkään!

Uhrin syyllistäminen palasi seksuaalirikoskeskusteluun kuin varkain. Nyt monissa seurakunnissakin on varoitettu tyttöjä pukeutumasta napapaitoihin, erityisesti, kun ollaan tekemisissä turvapaikanhakijoiden kanssa. Aivan kuin sotaa paenneet miehet olisivat eläimiä, täysin vailla pidäkkeitä – ja seksuaalirikos johtuisi siitä, että tyttö on johdattanut miehen kiusaukseen. Eikö tämän asenteen pitänyt jo jäädä menneisyyteen?

Demokraatin pääkirjoituksessa Mikko Salmi kantoi huolta Suomi-hiphopinkin naista esineellistävistä sanoituksista. Ihan syystä, melkoisen naisvihamielistä roskaahan ne ovatkin. Salmi arvioi sanoitusten olevan vaaraksi ”varsinkin tyttöjen” seksuaalisen identiteetin kasvulle. Jaan isänä hänen huolensa lapsista, mutten aivan ymmärrä, miksi tässä erityisesti tytöillä olisi se kieroon kasvamisen vaara, pikemminkin toisin päin. En toki toivo kummankaan lapsistani pilaavan mieltään tällä roskalla, mutta paljon oleellisempaa kuin tyttäreni suojeleminen tuolta naiskuvalta on huolehtia siitä, ettei poikani koskaan ota mallia näiden Haippirinkien ja Sisäpiirien profeetoilta.

Tyttöjä on hyvä suojella, mutta niin pitäisi suojella poikiakin. Samalla viikolla oli lehdissä nimittäin toinenkin hyväksikäyttöuutinen. Nuori nainen oli pakottanut poikia seksiin kiristämällä ja uhkailemalla. Nettikommenteissa toistui surullinen kaava: ”Olisinpa minäkin nuorena saanut…” tai ”Poikien pitäisi olla kiitollisia…” Pitäisi olla kiitollisia? No ei. Seksuaalirikoksen uhrin ei pidä olla kiitollinen siitä, että häntä on hyväksikäytetty. Olin jo ehtinyt unohtaakin, miten sukupuolitettua tämä on. Tytöt aiheuttavat seksuaalirikoksia viettelemällä miehiä ja poikien puolestaan pitäisi olla kiitollisia uhreja.

Seksuaalinen hyväksikäyttö on vakava asia ja lapsia pitääkin varoittaa siitä, että aikuiset joskus haluavat heille pahaa. Tärkeämpää kuin opettaa lapsille hyvää käytöstä ja soveliaita rajoja, on opettaa heille, että he asettavat rajat – ja muiden pitää niitä kunnioittaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Jarmo ja miehiä sortavat parisuhdemarkkinat

Puheenvuorot

Miehet luovat kysynnän, naiset tarjonnan, uskoo pastori Jarmo. Jotkut seikat eivät kuitenkaan kerro naisten nirsoudesta vaan rakenteellisesta epätasa-arvosta.
Suonpää: Kuplassani olen turvassa

Puheenvuorot


Suonpää: Mitä kirkossa saa sanoa?

Puheenvuorot

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.