null Suonpää: Evoluutio ei tehnyt miehistä parempia koodareita

Puheenvuorot

Suonpää: Evoluutio ei tehnyt miehistä parempia koodareita

Kun miesten ylivaltaa ei enää kehdata perusteella Raamatulla, otetaan avuksi evoluutiopsykologia. Sitten voidaankin uskotella, että tietokoneen kanssa mies pärjää paremmin.

Googlea on julkisuudessa syytetty seksismistä. Yhtiön johto on viime vuosina yrittänyt parantaa tasa-arvoa yhtiön sisällä palkkaamalla lisää naisia ja vähemmistöihin kuuluvia. Kun naisia ja vähemmistöjä autetaan uralla, väkisinkin silloin tällöin astutaan valkoisen heteromiehen varpaille. Tällä viikolla saimme taas lukea, millainen meteli miesten varpaille astumisesta seuraa. Toisin kuin muita, meitä valkoisia miehiä ei koskaan ole opetettu sietämään kipua hiljaa.

 

Ohjelmistoinsinööri James Damore kirjoitti kymmensivuisen minipamfletin, jossa hän kritisoi Googlen tasa-arvotavoitteita. Damoren kirjoitus ei varsinaisesti sisällä mitään uutta. Se on täsmälleen sitä, mitä miesten asemasta huolestununeet sanovat muutenkin. Kun miesten ylivaltaa ei enää nykyisin kehdata Raamatulla perustella, avuksi löytyy moderni luomisteologia, evoluutiopsykologia. Evoluutiopsykologian yksinkertaistusten mukaanhan miehet ovat rohkeita metsästäjiä, naiset helliä hoivaajia. Miehistä evoluutio on tehnyt kylmänviileitä ongelmanratkaisijoita, naisista neuroottisia ja herkkiä. Tästä syystä ohjelmointi, autoilu, pyssyllä ampuminen ja muut tekniset sankariteot ovat miesten hommia. Naisen paikka on hoiva-alalla.

Kuten kaikki miesasiapojat, Damore itse korostaa olevansa tolkun ihminen, rationaalinen ja looginen. Toisin sanoen Damore on mies, ei hömppään ja tunteisiin uskova eli nainen. Damoren kirjoituksen keskeisin väite on, että miehen “luonnolliset edellytykset” eli biologia tekevät miehestä keskimäärin paremman ohjelmistoinsinöörin. Siksi Googlen tavoite naisten osuuden lisäämisestä on hänestä epäoikeudenmukainen ja muutenkin huono.

 

Kuva tietojenkäsittelytieteestä miesten alana osoittaa täydellistä historiantajuttomuutta. Koodaamisesta tuli miesten ala vasta 1980-luvun jälkeen. Yhdysvalloissa tietojenkäsittelytieteen opiskelijoista naisia oli 1980-luvun alkupuolella lähes 40 prosenttia, nyt naisia on opiskelijoista ollut alle viidennes. Samaan aikaan alan palkkataso ja arvostus ovat nousseet. Kehitys on ollut täsmälleen päinvastaista kuin kirkossa. Siitä alkaen, kun naiset ovat päässeet papinhommiin, on papintyön sosiaalinen ja taloudellinen arvostus laskenut.

 

Ohjelmistotekniikassa muutos oli niin dramaattinen, ettei sitä voi luonnonvalinnalla selittää. Selitys löytyy kotoa. Kotitietokoneet nimittäin tulivat 1980-luvun alussa ja alusta alkaen niitä markkinoitiin vain pojille. Ammattikoodaajista suuri osa oli naisia, mutta kotikoneet ja tietokonepelit olivat nimenomaan poikien juttu, meidät opetettiin siihen. Sen vuoksi Suomessakin on tietotekniikka edelleen kaikkein sukupuolittuneimpia aloja. Kun Nuorisobarometrissa 2016 selvitettiin nuorten haaveammatteja, tietojenkäsittelyn ja tietoliikennealan unelmakseen ilmoittaneista vain 7 prosenttia oli tyttöjä. Ei evoluutio tehnyt miehistä parempia koodareita. Meidän vanhempamme vain uskottelivat meille, että tietokoneet ovat maskuliinisia.

Kuva tietojenkäsittelytieteestä miesten alana osoittaa täydellistä historiantajuttomuutta. Koodaamisesta tuli miesten ala vasta 1980-luvun jälkeen.

 

Google on maksanut miesvaltaisuudesta kalliita oppirahoja ja oppinut siitä. Yhtiön ensimmäinen yritys sosiaalisen median markkinoille oli vuonna 2010 lanseerattu Buzz. Sen piti tehdä verkostoituminen helpoksi. Buzzin tärkeitä ominaisuuksia oli, ettei somekäyttäjän tarvinnut erikseen rakentaa verkostoa eli pyytää ihmisiä kavereiksi. Toisin kuin Facebookissa, Buzz yhdisti ihmisiä automaattisesti. Jos joku oli lähettänyt sinulle sähköpostia, hän pääsi verkostoosi näkemään, mitä sinulle kuuluu ja missä olet. Tämän on täytynyt poikaporukassa kuulostaa todella hyvältä idealta. Jos tiimissä olisi ollut yksikin nainen, olisi ymmärretty, ettei tietoa käyttäjän yksityisasioista ja etenkään olinpaikasta ehkä sittenkään kannata automaattisesti antaa jokaiselle miehelle, joka on lähettänyt peniskuvia tai uhkauksia. Samoin kai yksikin lapsiaan säännöllisesti tarhaan ja harrastuksiin kuljettava ihminen - eli todennäköisesti nainen - HSL:n lippuautomaattitiimissä olisi riittänyt ja lastenlipun ostaminen olisi nyt paljon helpompaa.

 

Lopulta Damore sai potkut ja miesasiapojat, perussuomalaisten lehti Suomen Uutiset etunenässä, julistavat tämän kertovan miehiä sortavasta vaientamisen kulttuurista. Damore on jälleen yksi poliittisen korrektiuden ja feminismin miesuhreista. Entäpä jos Google onkin oikeassa? Ehkä parasta asiantuntemusta ei synnykään tiimistä, joka koostuu pelkästään valkoisista heteromiehistä? Ehkä heikoin lenkki eivät olekaan naiset, vaan se mies, joka sukupuolistereotypioilla leimaa naiset kykenemättömiksi työhönsä.

 

Ehkä miehet ja naiset sittenkin ovat erilaisia. Meidät on kasvatettu eri tavoin. Meitä on kohdeltu eri tavoin koulussa, töissä ja kirkossa. Se on vaikuttanut - ja vaikuttaa vielä pitkään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.