null Suonpää: Uskonpuhdistusta etnisen puhdistuksen opein

Puheenvuorot

Suonpää: Uskonpuhdistusta etnisen puhdistuksen opein

500 vuotta sitten kristikuntaa uhkasi islam. Nyt sitä uhkaa raamattunäkemys, joka on lähempänä islamia kuin kristinuskoa.

”Kristityt kohtaavat  islamin haasteen paljon rajummin kuin Luther 500 vuotta sitten”, varoitti Päivi Räsänen Kansanlähetyspäivillä ja jatkoi jo uskonpuhdistaja Martti Lutherin opettaneen Koraanin olevan ”typerä ja häpeällinen kirja”. Niin Luther tosiaan opettikin, kirjassaan Taistelusta turkkilaisia vastaan. Vuonna 1528 Suleiman Suuri oli vallannut jo Unkarin ja matkasi hyvää vauhtia kohti Wieniä. Koko kristikunta oli uhattuna. Tähän sotaan kansanedustaja Päivi Räsänen vertaa tilannetta nyt, kun Eurooppaan on tulossa sotaa pakenevia ihmisiä.

Kansanedustaja ei ehkä ole lukenut kirjaa, ainoastaan nuo netistä löytämänsä islamofobiset katkelmat. Muuten Israelin ystävä tuskin olisi lainannut teosta, jossa juutalaisia pidetään vielä pahempina kuin islaminuskoisia. Lutherin antisemitistisiä kirjoituksia on ennenkin käytetty vihan lietsonnassa – ja kansanmurhan.

Onhan islamissa paljon ongelmiakin – ja toki uskontoa on voitava kritisoida. Erityisesti koraanikäsityksen yhteensovittaminen modernin maailman kanssa on osoittautunut haastavaksi. Se on paljon vaikeampaa kuin kristityillä Raamatun kanssa.

Koraani on, näin islam opettaa, virheetön ja sisäisesti ristiriidaton. Se on ollut ikuisesti olemassa Jumalan luona ja ikään kuin pudotettu maan päälle sellaisenaan, kuiskuteltu profeetta Muhammadin korvaan niin, että hän on voinut sen lausua muille ulkoa opeteltavaksi ja ylös kirjoitettavaksi. Koraanissa ei voi olla virheitä.

Tässä suhteessa me kristityt pääsemme paljon helpommalla. Raamatun ovat kirjoittaneet ihmiset ja siksi Raamatun ei tarvitse olla virheetön eivätkä sen sisäiset ristiriidat yleensä ole meille ongelma. Me ymmärrämme, että 2000 vuotta sitten näitä pyhiä tekstejä kirjoittaneiden miesten maailmankuva oli hyvin erilainen kuin meidän, lainsäädäntö oli erilaista ja moraalikoodisto erilainen. Meillä puhe avionrikkojien kivittämisestä on paljon kaukaisempaa kuin islamin sisällä.

Niilo Räsänen opetti Raamatusta täsmälleen niin kuin islamissa opetetaan Koraanista.

Islamin teologia ei ole koskaan taipunut samanlaiseen tapaan käsitellä pyhää tekstiä kuin mihin historiallinen raamatuntutkimus on kristinuskoa vienyt. Islamissa olisi siis hyvin luonnollista opettaa näin: ”Koraani on lähtöisin yhdestä lähteestä eli Jumalasta. Perimmältään Koraani on Jumalan kirjoittama kirja. Koraani on juuri sellainen, millaiseksi Jumala on sen tarkoittanut.” Tämä ei kuitenkaan ollut lainaus islaminoppineelta vaan Päivi Räsäsen aviomieheltä Niilo Räsäseltä, samassa tilaisuudessa. Vain sanan Raamattu sijalle olin tässä vaihtanut sanan Koraani. Niilo Räsänen opetti Raamatusta täsmälleen niin kuin islamissa opetetaan Koraanista.

Raamatun asema kristinuskossa ei ole verrattavissa Koraaniin islamissa. Koraani on islamin mukaan ollut aina olemassa, muuttumattomana ja oikeana, jo ennen Muhammadia. Meillä tässä asemassa on Kristus itse: ”Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala.” Tämä Jumalan Sana ei meidän uskonnossamme ole Raamattu vaan Jeesus, Jumalan poika.

Lopulta Räsästen puheessa päästiin sinne, mihin viidesläisen herätysliikkeen puheissa on tällä vuosikymmenellä aina päädytty, avioliittoon. Tässä maailmankuvassa homoseksi ja koko homoseksuaalisuus ovat väärin, koska Raamatussa sanotaan niin. Silloin jäävät homot lähimmäisemme vaille rakkautta niin meiltä kuin Kristukseltakin. Juuri tässä Räsästen opetus on lähellä islamilaista koraanintulkintaa. Tulkinnasta puuttuu se Kristuksen rakkaus, jonka puutteesta Luther turkkilaisiakin moitti.

Luterilaisen kirkon katekismuksessa opetetaan hienosti, miten meidän tulisi Raamattua lukea: ”Kristus ja hänen rakkautensa meitä kohtaan on avain Raamatun ymmärtämiseen.” Tässä se järjestys on oikea. Kristus ja hänen rakkautensa ovat avain Raamatun ymmärtämiseen, ei toisin päin. Raamatun tekstin perusteella kun voi välillä syntyä hyvin ongelmallinen käsitys Kristuksesta – ja rakkaudestakin.

Korjattu kirjoitusvirhe 13.7.: "Koraani on juuri sellainen, millaiseksi Koraani (korjattu>Jumala) on sen tarkoittanut.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Raamattu ei ole totta

Puheenvuorot Kolumnisti

Ateisti ja kristitty toivottivat Suonpään helvettiin hämmästyttävän samanlaisin perustein.


Suonpää: Suomi itsenäistyi väärin

Kolumnisti Puheenvuorot


Suonpää: Pitäkää Pridenne

Puheenvuorot

Suonpää: Kuplassani olen turvassa

Puheenvuorot

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.