null Hyvää pyhää: Joskus sydän puhuu selvästi

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Joskus sydän puhuu selvästi

Oikean valinnan tunnistaa siitä, että sillä on merkitystä.

Raamatussa kaikki näyttää niin selkeältä. Vanhus tulla tupsahtaa sakraalitilaan tismalleen aikataulussa kuin jonkin kosmisen kellon ohjaamana juuri silloin, kun Vapahtajan vanhemmat ovat tuoneet pienokaisensa sinne. Vuosien odotus palkitaan. ­Happy end.

Kunpa sydämen kuuntelu olisikin yhtä helppoa. Ei olisi niitä ainaisia epäilyksen ääniä, jotka kuiskivat kysymyksiään: oletko aivan varma viestistä? Ei niitä historian haamuja, joiden ivallinen epäily kaikuu sisimmässä: sinäkö kuulisit Jumalan ääntä, sinä? Ei niitä sumun keskellä tarpomisen hetkiä, jolloin kerran nähty määränpää katoaa silmistä ja valinnat näyttävät perusteettomilta ja vääriltä.

Sydämen kuuntelu, intuitio, johdatus, Pyhä Henki, tähden valo. Nimityksiä on monia, kun kompassissa ei ole rationaalisuuden neulaa vaan oikealta tuntuvien elämänvalintojen etsiminen.

Joskus varmuus kuitenkin tulee. Kuin tyhjästä ilmestyy selittämätön tieto siitä, mikä suunta elämässä on valittava. Kun tietoa seuraa, päätyy elämänpolullaan tilanteisiin, joissa epäilysten ja sumussa tarpomisen jälkeen tietää olevansa oikeassa paikassa ­oikeaan aikaan.

Jos tunne tulisi onnistumisista tai huippuhetkistä, sen voisi kokonaan kyseenalaistaa ja sanoa: valinnat on tarkoitettu etuoikeutetuille hyväosaisille. Mutta niin se ei ole. Oikean valinnan tunnistaa merkityksen kokemuksesta. Merkkien seuraaminen ohjaa kohtaan, jossa omalla olemisella ja taidoilla on väliä muille ihmisille.

2.2.

Kirkoissa vietetään kynttilänpäivää. Evankeliumi­tekstissä (Luuk. 2:22–33) Jeesus-vauva viedään temppeliin ja Simon-vanhus tunnistaa hänet luvatuksi pelastajaksi.

Sydämen kuulostelu

Sytytä kynttilä ja sano itsellesi: Jumala on lähellä juuri nyt. Anna sanojen vaikuttaa. Kuulostele sydäntäsi. Tunnustele, mikä sinua kutsuu. Joskus tunne tulee salamannopeasti, joskus mitään tunnetta ei tule. Valitse silloin sellainen asia, joka ilahduttaa sinua. Älä järkeile!

Ota vastaan kaikki, mitä mieleesi tulee, ihmiset, tapahtumat ja kauneus. Kiitä Jumalaa merkistä, joka ohjasi sinua kokemaan nämä asiat.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Usko elää toisten uskosta

Hengellisyys

Usko liittyy aina ihmisiin ja yhteisöihin, jotka ovat meitä koskettaneet.
Taivaan tähden: Kasteen sparraama

Hengellisyys

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.