null Hyvää pyhää: Luopumisen tie on yllätysten tie

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Luopumisen tie on yllätysten tie

Mitä Jeesuksen seuraajat saavat vastineeksi siitä, että he laittavat itsensä likoon?

”Entä me? Me olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua. Mitä me siitä saamme?” Näin Pietari rohkenee kysyä toisten oppilaiden puolesta mestariltaan. 

Jeesus ei kimmastu, vaan lupaa, että kaikki hänen seuraajansa – eivät vain hänen lähimmät oppilaansa – saavat monin verroin takaisin kaiken, mistä ovat luopuneet, ja vielä iankaikkisen elämän. Siinä kulttuurissa, jossa Jeesus eli, ajatus taivaallisesta ja ajallisesta palkinnosta ei ollut vieras. Ei edes se, että saisi kokea, miltä tulevan kirkkauden valtakunnan istuimet tuntuvat.

Kuka ikinä olisi Jeesuksen tähden joutunut luopumaan talostaan, pellostaan ja läheisistään, saisi sen kaiken ”satakertaisesti” takaisin, ehkä jo tässä ajassa ja viimeistään tulevassa.

Taivasten valtakunta ei ollut Jeesukselle ja hänen seuraajilleen vain tulevaisuuden utopiaa. Sen odotuksen tuli näkyä yhteisessä elämässä.

Usko ja elämäntapa kuuluvat Jeesuksen opetuksessa yhteen. Siksi on luonnollista kysyä, mitä hänen seuraajansa voivat saada itsensä likoon laittamisesta.

Parhaimmillaan he saavat yhteisön, josta löytyy huolenpitoa, avoimia ovia, leivän jakamista, yösija vieraalle, kulkijan jalkojen pesua, sijaa muukalaisille, matkatovereita ja rohkeutta luopua omastaan.

Sellaiselle luopumisen tielle Jeesus meitä kutsuu. Kummallista, että se on samalla moninkertaisen saamisen ja yllätysten tie. Kun opimme, mistä voimme luopua, näemme mistä pitää kiinni ja mikä on kallisarvoista.

Mietiskelykävely

Lähde kolmen vartin mietiskelykävelylle.

Mieti aluksi kulkiessasi, ketä ja mitä sinä elämässäsi seuraat. Ketkä ovat sinulle tärkeitä? Ketä fanitat? Mitä havaitset itsestäsi? Mihin sinua viedään?

Jeesus sanoo aina uudestaan: Tule ja seuraa minua!

Kuuletko tänään hänen kutsunsa? Mihin hän kutsuu? Mitä hän kehottaa jättämään? Mille tielle astumaan? Tunnetko olevasi sillä tiellä, mihin hän kutsuu? Mihin toiset kutsuvat lähtemään?

Rukoile hiljaa: Jeesus, näytä minulle tie ja anna rohkeutta seurata sinua. Sinun tielläsi on vapaus ja rauha.

Jaa tämä artikkeli: