Taivaan tähden: Kiittää vai valittaa?
Kiitollisuus on kyynisyyden vastakohta. Se on enemmän kuin vain hiljaista tyytyväisyyttä oleviin oloihin.
Kotimaan uutisia seuratessa tulee usein masentunut olo. Kaikki on pielessä. Ehkä toivottominta on seurata eduskunnassa käytävää keskustelua.
Onneksi suomalaiset eivät osta uutisten ja lehdistön tarjoilemaa yleistä valitusta ja pessimismiä. Tutkimusten mukaan suomalaisista valtaosa on tyytyväisiä elämäänsä.
Sama huomio liittyy siihen, miten muualla maailmassa Suomea arvioidaan.
Tilastokeskus keräsi pitkän listan tänä ja viime vuonna tehtyjä kansainvälisiä maavertailuja. Listalla oli kymmenen eri kategoriaa, esimerkiksi turvallisuus, luottamus, tasa-arvo, kilpailukyky, terveydenhuolto, lasten hyvinvointi, koulutus ja niin edelleen. Jokaisesta oli koottu useita eri kansainvälisiä tutkimuksia.
Kaikissa Suomi oli maailmantilastojen aivan kärjessä. Kaikissa!
Olisiko aihetta pieneen kiitollisuuteen?
Kiitollisuus on kyynisyyden vastakohta. Kiitollisuus ruokkii uskoa tulevaisuuteen, siihen että olemme ongelmistamme huolimatta koko ajan matkalla kohti parempaa. On kannattanut nähdä vaivaa hyvän eteen, ja kannattaa edelleen.
Kiitollisuutta ei ole ilman kiittämistä. Kiitollisuus on jotain enemmän kuin vain hiljaista tyytyväisyyttä oleviin oloihin. Kiittämisen pitäisi olla vähintään yhtä kuuluvaa ja näkyvää kuin valittamisen.
Siksi on surkeaa, että kiittäminen on poistettu julkisesta keskustelusta.
Kristillinen usko korostaa aktiivisen kiittämisen merkitystä. Saa valittaa, mutta kuuluu myös kiittää. Ennen kaikkea Jumalaa – kaiken hyvyyden antajaa – mutta myös lähimmäisiä ja esivaltaa silloin kun siihen on aihetta.
Elämä on hyvä. Murheineen kaikkineen. Kiitos!
Kirkon kalenterissa sunnuntain 17.9. aihe on Kiitollisuus.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Taivaan tähden: Viimeinen inhimillinen vapaus
HengellisyysOman suhtautumisensa asioihin voi valita.