null Taivaan tähden: Rajavartijan virhe

Hengellisyys

Taivaan tähden: Rajavartijan virhe

Ennen koira koulutettiin rankaisemalla. Piti sanoa ”ei!” ja ”hyi!” ja yrittää yhyttää moite mahdollisimman lähelle tehtyä virhettä. Paha piti sanoa pahaksi.

Samalla tavalla on kasvatettu monta ihmissukupolvea. En ole ainoa, jolle lätäkössä muliminen tiesi kotiarestia ja pöydässä riehuminen luunappia.

Malli on Raamatusta tuttu. Heinäsirkkoja tuli tottelemattomalle suut, silmät täyteen, ja profeetta Aamosta Jumala kehotti: ”Mene ja julista kansaani Israelia vastaan!” ”Tehkää parannus!” vaati Johannes Kastaja, eikä Jeesuksen tyyli ollut juuri lempeämpi: seuraaminen ei riittänyt vaan piti myös luopua kaikesta muusta.

Ihmisen ja koiran psykologiaa tutkineet ovat viime vuosikymmeninä oppineet motivoimisen saloista aivan uutta. Koira oppii parhaiten, kun hyvää kehutaan. Työntekijöistään tulosta tahtova työnantaja ei enää käytä piiskaa vaan porkkanaa. Pelottelun sijaan on viisaampi rohkaista, rankaisemisen sijaan palkita. Virheitä tärkeämpiä ovat onnistumiset.

Kirkossa tämä on ymmärretty vain puolittain. Vielä on niitä, joiden mielestä armo on pelkkää höttöä, jos sitä ei saa vasta rangaistuksen uhkan ja ankaran lainluvun jälkeen. Synti pitää sanoa synniksi ikään kuin ihminen ei jo päivittäin maksaisi sen hintaa.

Jäsenkato ja vieraantuneisuus kertovat, ettei sellainen pure. Vaikka sisäpuolella olisi taivaan autuus, rajan määrittäminen ei kutsu joukkoon vaan satuttaa ja sulkee.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taivaan tähden: Velat ja synnit

Hengellisyys

"Anteeksi" on tärkeä sana. Mutta kuka sen keksi ja mitä se oikein tarkoittaa?


Taivaan tähden: Riittävän kirkas

Hengellisyys



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.