null Taivaan tähden: Rakkain oli aasi

Taivaan tähden: Rakkain oli aasi

Ajatus yksinkertaisesta tallista Jeesuksen syntymäpaikkana syvensi Franciscus Assisilaisen halua sitoutua köyhyyteen.

Voit myös kuunnella tämän tekstin:

-:- / -:-
Jouluyönä kristikunta hiljentyy messussa juhlimaan Jeesuksen syntymää. Messun merkityksestä joulussa kertoo esimerkiksi se, että englanninkielellä joulu on Christmas eli Kristusmessu. Yle välittää paavin johtaman Pietarinkirkon juhlavan Kristusmessun suorana televisiossa. Se on ollut vuosia perheemme tärkeimpiin kuulunut jouluyön traditio.

Merkittävistä jouluyön messuista puhuttaessa yksi on ylitse muiden. Franciscus Assisilainen kutsui vuonna 1223 Italian Grecciossa, lähellä Assisia, kyläläiset likellä olleeseen luolaan. Sinne oli messua varten luotu seimikuvaelma, josta nykyiset jouluseimet ovat saaneet alkunsa.

Sen seimi oli täysikokoinen ja tallikuvaelman eläimet oikeita. Pyhän perheen esittäjiä ei ollut. Jeesus-nukkea ei tarvittu, sillä Franciscuksen mukaan köyhät näkevät Kristuksen missä tahansa.

Seimiasetelmat levisivät nopeasti ympäri katolisen maailman. Suomessa uskonpuhdistus hidasti seimikulttuuria, mutta seimet tulivat tännekin joskus 1800-luvun lopulla.

Franciscus sai idean käytyään Egyptissä epäonnistuneet rauhanneuvottelut ristiretkien verilöylyjen lopettamiseksi. Paluumatkalla hän vieraili Betlehemissä. Ajatus yksinkertaisesta tallista Jeesuksen syntymäpaikkana syvensi masentuneen Franciscuksen halua sitoutua köyhyyteen, nöyryyteen ja yksinkertaisuuteen.

Tallin eläimistä rakkain oli hänelle aasi. Se on rauhan symboli.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi