null Pääkirjoitus: Jouluna taivas laskeutui maan päälle

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Jouluna taivas laskeutui maan päälle

Joulu on usein pakattu täyteen odotuksia. Oikeastaan niitä odotuksia on vain yksi: että kaikki olisi hyvin.

Maa on niin kaunis. Niin hyvä, lämmin, hellä. Ei huolta, murhetta. Ikuisuutta kaipaa avoin mieli. Rauhaa, vain rauhaa. Jossain valo synkkyyden poistaa.

Joululaulut piirtävät kuvan mielentilasta, jossa kaikki on hyvin. Sekä sisimmässä että ihmisten välillä.

Maassa rauha ihmisten kesken, joita Jumala rakastaa. Nämä jouluevankeliumin sanat sävyttävät joulun tunnelmaa. Ne eivät silti ole pelkkää tunnelmointia. Evankeliumin sanat velvoittavat. Ne velvoittavat meitä pysähtymään, rauhoittumaan ja katsomaan lempeän kriittisesti sitä, miten me toinen toisiimme suhtaudumme.

Kaikki on ratkaisevalla tavalla toisin. Paremmin.

Joulu on kristittyjen suuri juhla, Jeesuksen syntymäpäivä. Joulun suuri sanoma on siinä, että taivas on laskeutunut maan päälle, ja siksi maailman ytimessä asti kaikki on ratkaisevalla tavalla toisin. Paremmin. Hyvyyden säteet valaisevat kuoleman varjon maan.

Joulu on usein pakattu täyteen odotuksia. Oikeastaan niitä odotuksia on vain yksi: että kaikki olisi hyvin. Että elämä olisi hyvää. Että hyvyys tuntuisi, näkyisi, kuuluisi, tuoksuisi ja maistuisi.

Hyvyyden laita on kuin onnellisuuden: jos sitä tavoittelee hampaat irvessä, se pakenee tavoittelijaansa. Parempi kuin juosta hyvyyden tai onnen perässä on tehdä niille tilaa. Rauhoittua. Hidastaa. Lueskella. Kuunnella hyvää musiikkia. Laulaa. Syödä hyvässä seurassa jotain hyvää.

Kaikilla ei ole hyvää seuraa. Toisilla ei ole seuraa ollenkaan. Voisitko sinä avata kotisi oven jollekulle, jolla syystä tai toisesta ei ole ketään, kenen kanssa jakaa joulun hyvyyttä?

Joissakin kirkoissa on joulun pyhinä messujen ja konserttien lisäksi jouluaterioita, ja saunakin lämpiää jossain. Se on oikein. Olisi hyvä, jos joka kaupungissa olisi yksi kirkko, jossa olisi joulu­aatosta tapaninpäivään asti mukavaa yhdessäoloa 24 tuntia vuorokaudessa.

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja

jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.