null Taivaan tähden: Tappavaa rakkautta

Hengellisyys

Taivaan tähden: Tappavaa rakkautta

Rakasta Jumalaa yli kaiken, mutta älä lähimmäisen kustannuksella.

Voit halutessasi kuunnella tekstin:

-:- / -:-

Kärsimyksen sunnuntaina kerrotaan Abrahamista, jonka kuuliaisuutta Jumala kokeilee käskemällä hänen tappaa poikansa. Teko verhoillaan uskonnolliseksi riitiksi: Iisak on uhri, jollaisia Jumalalle oli siihen aikaan tapana kiitoksen tai pyynnön painikkeeksi tarjota.

Niin julma Jumala ei sentään ole, että antaisi isän oikeasti työntää veitsensä pojan kaulaan. Enkeli estää aikeen viime hetkellä. Tapaus on silti sietämätön.

Osaan tietenkin lukea myyttisen kertomuksen täydellisen antautumisen kuvauksena. Abraham tottelee Jumalaa niin sokeasti, että on valmis luopumaan rakkaimmastaan. Kuuliaisuus on kertomuksessa luonnollisesti Jumalan siunauksen edellytys.

Järkyttävintä ei ole Abrahamin itsekäs siunauksennälkä vaan se, että vielä tänäkin päivänä lukuisissa perheissä ja parisuhteissa hylätään, loukataan ja satutetaan, jotta se, mikä itselle on tärkeää, voisi toteutua. Tuhoisinta toisen hylkääminen tai satuttaminen on silloin, kun sitä perustellaan Jumalan antamalla tehtävällä ja toisen tuska vaiennetaan hengellisellä väkivallalla.

Rakasta Jumalaa yli kaiken, haluaa kertomus Iisakia uhraavasta Abrahamista sanoa. Mutta pakkoko se on tehdä toisen kustannuksella? Tarvitsemme uuden kertomuksen siitä, miten Jumalaa rakastetaan yli kaiken mutta niin, että samalla rakastan lähimmäistäni niin kuin itseäni enkä käytä häntä vakaumukseni osoittamisen välineenä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taivaan tähden: Pietarin paniikki

Hengellisyys


Taivaan tähden: Erilainen ehdokas

Hengellisyys

Taivaan tähden: Luottamusharjoitus

Hengellisyys

Taivaan tähden: Karski alku

Hengellisyys

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.