null Talouskriisi kurittaa eniten jo entuudestaan heikossa asemassa olevia – näin haet apua Espoossa

Uusi ilmiö on se, että nykyään diakoniatyön vastaanotolle tulee entistä enemmän lapsiperheitä, arvioi Liisa Pohjonen Espoonlahden seurakunnasta.

Uusi ilmiö on se, että nykyään diakoniatyön vastaanotolle tulee entistä enemmän lapsiperheitä, arvioi Liisa Pohjonen Espoonlahden seurakunnasta.

Hyvä elämä

Talouskriisi kurittaa eniten jo entuudestaan heikossa asemassa olevia – näin haet apua Espoossa

Diakoniatyössä voidaan joissain tapauksissa auttaa jopa lasten harrastusmaksuissa.

Elinkustannusten äkillinen nousu ajaa lukuisat kotitaloudet ahdinkoon. Kuluttajaliiton kyselyssä syksyllä 2022 joka viides vastasi, ettei omassa taloustilanteessa ole lainkaan pelivaraa kuukausimenojen kohotessa. Varsinkin yksinhuoltajat ovat kovilla, sillä heistä lähes kolmanneksella ei kyselyn mukaan ollut lainkaan ylimääräistä maksuvaraa.

Hieman alle puolet kertoi selviävänsä sadan euron lisämenoista, mutta alkaneen vuoden aikana elinkustannukset noussevat huomattavasti enemmän.

Miten diakoniatyö voi auttaa ihmisiä, jotka ovat joutuneet taloudelliseen ahdinkoon?

– Diakonia ohjaa eri palveluiden piiriin ja neuvoo tukihakemusten tekemisessä. Lisäksi tietysti kaikille tarjotaan keskusteluapua, ja joissain tilanteissa voidaan myöntää taloudellista avustusta, kertoo Espoonlahden seurakunnan diakoniatyöntekijä Liisa Pohjonen.

Viime vuoden aikana Pohjonen huomasi, että diakonian asiakasmäärä alkoi nousta, ja vastaanotolle tuli myös huomattava määrä uusia asiakkaita.

Jokainen avustuspäätös on kertaluontoinen, ja asiakkaan tilanne selvitetään aina uudelleen.

–  Nykyisestä taloustilanteen heikentymisestä kärsivät eniten ne, joilla on entuudestaan ollut taloudellisesti vaikeaa, Pohjonen arvioi.

Uutta on se, että nyt vastaanotolle on tullut paljon lapsiperheitä. Näkyykö lapsiperheiden tilanne jollain erityisellä tavalla diakonian avustuspäätöksissä?

– Olemme joissain tapauksissa avustaneet lasten harrastusmaksuissa, Pohjonen sanoo.

Kun elinkustannukset kohoavat ja avun tarve on jatkuva, joudutaan anomuksiin toisinaan antamaan kielteinen päätös avustuskriteerien mukaisesti.

– Jokainen avustuspäätös on kertaluontoinen, ja asiakkaan tilanne selvitetään aina uudelleen. Diakoniatyössä on kuitenkin harvinaista, että joku ikään kuin käyttäisi väärin palveluitamme, Liisa Pohjonen sanoo.

Koronaviruspandemia, Ukrainan sota ja nyt näiden jälkeen nopea taloustilanteen muuttuminen kuormittavat henkisesti. Näkyvätkö nämä kriisit jotenkin ihmisten käytöksessä diakoniavastaanotolla?

– Maailman tilanne kuormittaa monia. Tarjoamaamme tukeen suhtaudutaan useimmiten kiitollisina.

Katso diakoniatyöntekijöiden yhteystiedot osoitteesta espoonseurakunnat.fi/apua-ja-tukea.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.