null Tämä kolahti: Formula 1-kuljettajien luottolääkäristä Aki Hintsasta tehty kirja kertoo kamppailusta syövän kanssa – koetukselle joutuu myös usko Jumalaan

Aki Hintsan elämä päättyi vain 58-vuotiaana. Hän sairasti haimasyöpää.

Aki Hintsan elämä päättyi vain 58-vuotiaana. Hän sairasti haimasyöpää.

Hengellisyys

Tämä kolahti: Formula 1-kuljettajien luottolääkäristä Aki Hintsasta tehty kirja kertoo kamppailusta syövän kanssa – koetukselle joutuu myös usko Jumalaan

Oskari Saaren kirjoittama kirja Tänään olen elossa perustuu päiväkirja­merkintöihin, joita Aki Hintsa teki elämänsä viimeisinä kuukausina.

Aki Hintsan elämä mullistui kesällä 2015, kun hänellä todettiin parantumaton haimasyöpä. Ennusteet lupasivat elinpäiviä muutamaksi kuukaudeksi, mutta aika venyi 16 kuukaudeksi. Tuona aikana syntyi Oskari Saaren kirjoittama Tänään olen elossa -kirja (WSOY 2021). 

Lääkärin oli vaikea ryhtyä potilaaksi. Kotona oli uudesta avioliitosta kaksi pientä lasta. Haimasyövän ennuste on kaikkein huonoin. Usko Jumalaankin joutui koetukselle, mutta Hintsa päätti taistella.

Kuolemansairas mies kutsuttiin Sveitsin Davosiin, jossa hän esitteli hyvinvointimalliaan kilpa-autoilijoiden ­Mika Häkkisen ja Sebastian Vettelin ­kanssa maailman johtaville poliitikoille, liikemaailman edustajille ja toimittajille. Kaksipäiväinen esiintyminen oli menestys, ja Hintsa ystävystyi muun muassa YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa.

Isoissa käännekohdissa Hintsa oli tottunut turvautumaan Jumalaan ja rukouk­seen.

Lapsiperhearki ja oma sairaus ottivat koville. Kirjan sivuilla vilisevät sanat rukous, ruokahaluttomuus, ruoansulatus ja hoidot. Kaiken keskellä Hintsan toiveissa oli saada valmiiksi kirja, joka kertoisi lukijoille ihmisen syvimmän eli coren löytämisestä.

Isoissa käännekohdissa Hintsa oli tottunut turvautumaan Jumalaan ja rukouk­seen. Näin hän toimi nuorena miehenä pyrkiessään lukemaan lääketiedettä. Jos hän selviäisi pääsykokeissa, hän omistautuisi Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Hän lähti perheineen lähetyslääkäriksi Etiopiaan ja oppi ortodoksikristityltä kestävyysjuoksija Haile Gebreselassie paljon siitä, miten menestys ja onnellisuus ovat sidoksissa toisiinsa.

Hintsa alkoi kehittää suosittua hyvinvointimalliaan, jolla hän valmensi ­Mika Häkkistä, Sebastian Vetteliä ja Lewis ­Hamiltonia toimies­saan 11 vuotta Formula 1 -maailman lääkärinä. Kirjan yllätys on, miten syvää ystävyyttä kovassa lajissa voi syntyä.

Kun Aki Hintsa kuoli Sveitsissä 15.11.2016, hänen lähellään olivat kaikki rakkaat. Hamilton tilasi yksityiskoneensa hakemaan Suomesta paikalle Hintsan ex-vaimon, tyttären ja pojan. Neljä vanhinta lasta rukoilivat yhdessä Isä meidän -rukouk­sen ja lauloivat isän lempilauluja, kunnes hänen sydämensä pysähtyi klo 22.

Toimittajan fiilikset: 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.