null Tämä kolahti: Futiskesään kuuluu kirja, joka kertoo jalkapalloderbyjen taustoista

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Futiskesään kuuluu kirja, joka kertoo jalkapalloderbyjen taustoista

Paikallisotteluiden kiihkeiden tunteiden takaa löytyy jakolinjoja, joilla voi olla pitkät historialliset juuret ja poliittiset, uskonnolliset tai luokkaidentiteetit.

Nyt kun käynnissä ovat jalkapallon naisten EM-kisat, kiihkeät futisfanit voivat otteluiden palanpainikkeeksi kaivata paitsi käyntiä jääkaapilla myös jalkapalloon liittyvää kirjallisuutta. Koska jalkapallo liittyy kaikkeen elämässä, parasta on lukea kirja, joka kertoo mihin kaikkeen se liittyy ja miksi.

Sellainen opus on Mika Rissasen kirja Kadut, kentät ja katsomot – Jalkapalloderbyjen kiihko ja lumo (Atena 2022). Rissanen on jalkapallon yhteiskunnallisista ulottuvuuksista kiinnostunut historianopettaja ja tutkija, joka on palkittu niin Finlandia- kuin Vuoden urheilukirja -palkinnoilla. Hän siis tietää, mistä kirjoittaa ja kirjoittaa elävästi.

Kirjasta tekee optimaalisen se, että kunkin paikallisottelun tarina kerrotaan sen verran tiiviisti, että niitä voi lukea yhden päivässä. Jos siis malttaa laskea teoksen käsistään.

Pääkaupunkiseudun klassikkoderbyä HJK-HIFK kirjassa ei käydä läpi, vaan Rissanen keskittyy eurooppalaisiin paikallisotteluihin. Jotkut valinnat ovat yllättäviä, kuten vaikkapa wieniläisseurat Austria ja Rapid, toiset taas itsestään selviä, kuten Real Madrid ja FC Barcelona. Valintojen taustalla vaikuttaa vahva näkemys.

Jos sattuu joskus pääsemään Skotlannin huippuseurojen Celticin ja Rangersin otteluun jommankumman kotistadionilla Glasgowssa, on hyödyllistä pohtia paikallismatsin uskonnollis-natiolistista ulottuvuutta. Se näkyy jo joukkueiden väristä: toisessa, Celticin päädyssä liehuvat Irlannin tasavallan vihreä-valko-oranssit liput, kun taas Rangersin päädyssä hulmuavat Yhdistyneen kuningaskunnan sini-valko-punaiset Union Jackit.

Mika Rissanen on palkittu tietokirjailija, tutkija ja historianopettaja.

Mika Rissanen on palkittu tietokirjailija, tutkija ja historianopettaja.

Vaikka ollaan Skotlannissa vastakkain ovat katoliset ja protestantit, tasavaltalaiset ja unionistit ja paavi vastaan kuningatar. Jännitteet ulottuvat kahdeksan ja puolen vuosisadan taakse, ja kiihkeää ottelua seurataan myös Belfastissa Pohjois-Irlannissa.

Naapurustossa ja työpaikoilla tiedetään, mitä seuraa kukakin kannattaa. Vaikka vuonna 2013 skotlantilaisista 54 prosenttia ei tunnustanut mitään uskontoa, sukupolvien takaa periytynyt jakolinja näkyy yhä jalkapallofaneissa ja heidän lauluissaan.

Glasgow'n riveissä pelaava Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaaja Glen Kamarakin varmasti valmistautuu erityisen huolellisesti derbyyn.  Ottelun jälkeen on mukavampi liikkua kaupungilla, kun oman seuran kannattajien kotitalojen punaiset ovet ovat auki ja musiikki soi voiton merkiksi.

Fanikulttuurilla on omat hyvät puolensa ja omat varjopuolensa, kuten huliganismi, joka riivaa monia seuroja. Joissain tapauksissa siihen kytkeytyy myös nationalismi ja rasismi. Tai sitten joukkue voi olla rasismin vastavoima, kuten hampurilainen St. Pauli.


Kirjoittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.