null Tämä kolahti: Kirjava lintu -elokuvan pienen pojan taival sodan jaloissa järkyttää

Petr Kotlár näyttelee vaikuttavasti perhettään ympäri Itä-Eurooppaa etsivää poikaa.

Petr Kotlár näyttelee vaikuttavasti perhettään ympäri Itä-Eurooppaa etsivää poikaa.

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Kirjava lintu -elokuvan pienen pojan taival sodan jaloissa järkyttää

Vanhemmistaan eroon joutuneen pojan riipaiseva tarina kuvaa, miten ihmisen kokema julmuus alkaa vaikuttaa mieleen ja käytökseen.

Vaclav Marhoulin ohjaama Kirjava lintu sijoittuu Itä-Eurooppaan toisen maailmansodan myllerrysten aikaan. Vanhemmat ovat tuoneet pienen poikansa turvaan syrjäiseen paikkaan iäkkään sukulaisnaisen luokse. Onnettomuudeksi nainen eräänä yönä kuolee, ja poika joutuu lähtemään vähin varustein tien päälle.

Poika etsii tietä kotiinsa ja tapaa vaelluksensa varrella eri tilanteessa olevia ihmisiä. Pojan kauhuksi suurin osa heistä osoittautuu epäluuloisiksi ja julmiksi raakalaisiksi. Tilannetta ei paranna se, kun hän ajautuu keskelle sotatannerta. Pahuuden riivaamassa ja hengestään taistelevien ihmisten maailmassa ei empatiasta ole tietoakaan, vaikka kohdalle osuu vanhemmistaan eroon joutunut lapsi.

On riipaisevaa, kuinka etsintämatkalleen pelokkaana lähtenyt poika oivaltaa vähitellen, että väkivalta tarjoaa ainoan keinon selviytyä pahasta paikasta.

Synkästä aiheesta huolimatta mustavalkoinen elokuva on kuvattu huikean kauniisti. Sen tarinankerronta sisältää epätodellisia, suorastaan maagisia piirteitä. Päällimmäisenä on ajatus ihmismieleen pesiytyneestä pimeydestä. On riipaisevaa, kuinka etsintämatkalleen pelokkaana lähtenyt poika oivaltaa vähitellen, että väkivalta tarjoaa ainoan keinon selviytyä pahasta paikasta.

Kun poika lopulta löytää isänsä, purkautuu paha olo alussa myös häntä kohtaan aggressiivisena käytöksenä. Toisaalta tulee lohdullinen tunne siitä, että kaikesta ankeudesta huolimatta hyvä voittaa tässäkin tapauksessa.

Poikaa näyttelevä Petr Kotlár tekee roolinsa vähäeleisesti ja uskottavasti. Elokuvassa nähdään myös liuta tunnettuja näyttelijöitä, kuten Harvey Keitel, Stellan Skarsgård ja Julian Sands. Harvoihin hyviin ihmisiin kuuluu Keitelin näyttelemä pappi, joka yrittää oikeasti auttaa poikaa tämän hädässä.

Kirjava lintu -elokuva perustuu Jerzy Kosinskin romaaniin, joka menestyi aikoinaan Suomessakin. Elokuva sai maailmanensi-iltansa viime vuonna Venetsian elokuvafestivaalilla. Siellä se voitti Unicef-palkinnon, joka myönnetään perinteisesti vuoden parhaalle lapsen oikeuksia nostavalle elokuvalle. Se oli myös Tsekin tasavallan ehdokas parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-kisassa.

Toimittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli: