null Varas saadaan kiinni Jeesuksen avulla lastenelokuvassa – salapoliisitarinaa oli tarkoitus esittää vain seurakunnissa, mutta se päätyi myös isoille valkokankaille

Kerttu Huovinen, Nooa Rönkkö ja Veikka Huttunen näyttelevät pääosissa uudessa lastenelokuvassa JP ja murtovaras.

Kerttu Huovinen, Nooa Rönkkö ja Veikka Huttunen näyttelevät pääosissa uudessa lastenelokuvassa JP ja murtovaras.

Ajankohtaista

Varas saadaan kiinni Jeesuksen avulla lastenelokuvassa – salapoliisitarinaa oli tarkoitus esittää vain seurakunnissa, mutta se päätyi myös isoille valkokankaille

JP ja murtovaras -lastenelokuva sai ensi-iltansa 23. heinäkuuta. Elokuvan tuottanut Samuel Grönholm ei tiedä, että valkokankaille olisi päätynyt aiemmin toista kotimaista kristillistä lastenelokuvaa.

Elokuvateattereissa pyörii tällä hetkellä Jani Korhosen ohjaama, kristillisenä mainostettu kotimainen lastenelokuva JP ja murtovaras. Reilun tunnin mittainen elokuva perustuu sen käsikirjoittaneen Tytti Salon samannimiseen lastenromaaniin. Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Sallikkalan kuntaan Savossa, minkä vuoksi savon murre kuuluu vahvasti näyttelijöiden puheessa.

Lapinlahdella kuvattu ja suurelta osin vapaaehtoisvoimin tuotettu elokuva suunniteltiin alun perin esitettäväksi seurakunnissa ja kouluissa, mutta päätyikin lopulta isoille valkokankaille asti. JP ja murtovaras on nähtävillä muun muassa Finnkinon ja Biorexin teattereissa. Elokuva oli viikonloppuna Suomen teattereiden kymmeneksi katsotuin, selviää Suomen Elokuvasäätiön listauksesta.

Juoni on klassisen salapoliisitarinan kaltainen: pääosassa olevat lapset onnistuvat pääsemään kylällä rötöstelevän murtovarkaan kintereille ja lopulta johdattelemaan tämän poliisin pidätettäväksi. Poikkeuksellisen lastenelokuvasta tekee sen vahva kristillinen sanoma. Elokuvan tuottanut Samuel Grönholm ei osaa nimetä yhtäkään toista kotimaista kristillistä lastenelokuvaa.

– Kristillisiä elokuvia tehdään ylipäätään hyvin vähän, saati sitten lastenelokuvia. Onhan monissa kyllä kristillistä tematiikkaa, mutta eri asia on, kuinka moni elokuva haluaa lopulta julistautua kristilliseksi, Grönholm sanoo.

Elokuvasta syntyneet kulut katettiin joukkorahoituksella. Rahoittaneiden joukossa on eri yritysten lisäksi useita helluntaiseurakuntia ja vapaaseurakuntia.

JP ja murtovaras -elokuvassa Jeesukselta rukoillaan apua aina tiukan paikan tullen.

JP ja murtovaras -elokuvassa Jeesukselta rukoillaan apua aina tiukan paikan tullen.

Tarinan aloituksesta ei heti arvaisi kyseessä olevan lapsille suunnattu filmi. Elokuva käynnistyy pimeällä jännityskohtauksella, kun murtovaras tyhjentää asunnon omistajien nukkuessa vieressä. Sekä kristilliseen että lasten maailmaan hypätään kuitenkin suin päin heti aloituskohtauksen jälkeen, kun seurakunnan järjestämällä kesäleirillä lausutaan viimeisen illan päätteeksi iltarukous.

Rukous on elokuvassa toistuva teema, kun salapoliiseja leikkivät Minni (Kerttu Huovinen) ja Olli (Nooa Rönkkö) päätyvät rukoilemaan aina tiukan paikan tullen. Siitä turvaa saaneet sisarukset saavat lopulta kolmannenkin salapoliisin, ystävänsä Rutun (Veikka Huttunen) mukaan ristimään kädet ja pyytämään Jeesukselta apua rosvon kiinni saamisessa. Rutulle usko on alun perin vieras asia ja siksi Nooa pelkää paljastaa tälle rukoilleensa hädän hetkellä.

Huomionarvoista on, etteivät lapset saa rukoilemisen oppia kodeistaan, vaan seurakunnan kesäleiriltä. Kristilliset arvot paistavat läpi elokuvan muistakin asioista: heikommille on tarjottava apua ja ärsyttävänä koettu pikkusiskokin otettava mukaan leikkeihin. Lasten salapoliisitoimiston nimeksi tulee lopulta Jeesuksen Poliisit, josta elokuvan nimessäkin esiintyvä lyhenne JP tulee.

Kristinusko siis todellakin näkyy ja kuuluu elokuvassa. Tytti Salo kertoi Seurakuntalaiselle, ettei kuitenkaan halunnut liimata kristillisyyttä elokuvakäsikirjoituksen päälle, vaan kuvata sen luonnollisena osana päähenkilöiden elämää.

Vaikka tarina päätyi lopulta teattereihin asti, on elokuva edelleen tarkoitettu esitettäväksi myös seurakunnissa ja kouluissa, joissa sitä toivotaan käytettävän opetustarkoituksessa. Samuel Grönholm uskookin, että suurin osa katselukerroista tulee lopulta näistä paikoista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.