Tämä kolahti: Koiramäen hahmot pilkkovat Suomen historian hauskasti Kansallisteatterissa – 10-vuotiaan suosikiksi nousi miekkaileva tyttökuningas Kristiina
Mauri Kunnaksen kuvakirjasta tehty lastennäytelmä viihdyttää ja sivistää. Ruotsin vallan aika mahtuu alle kahteen tuntiin.
Yleisö taputti kesken kantaesityksen, kun kasvitieteilijä ja pappi Pehr Kalm eli hauska Hannu-Pekka Björkman opetti Suomen historiaa vihanneksilla. Oli iso viha-nnes, pikku viha-nnes ja pitkä viha-nnes, jotka saivat esittää sotia ja miehityksiä isovihaa, pikkuvihaa ja pitkäävihaa. Purjot, tomaatit, kaalit ja porkkanat lentelivät ympäri näyttämöä, kun Björkman silppusi vuosisatojen vihanpidon oppilaalleen Alixille eli Aksa Korttilalle. Korttila seikkaili koko esityksen ajan menneisyyden halki.
Koiramäen Suomen historia kertoo Ruotsin vallan ajasta Suomessa vuosina 1523–1809. Näytelmä on kiinnostava oppitunti lapsille ja hyvää historian kertausta aikuisille. Esityksestä jäi kiinnostunut, ihmettelevä ja viihdytetty fiilis. Esityksessä myös laulettiin, musisoitiin, däpättiin ja flossattiin.
Suosikkini näytelmässä oli tyttökuningas Kristiina eli Marja Salo, koska hän oli tyttö, kuningas ja huikean hulvaton. Kristiina sai kirkuvia naurukohtauksia, jolloin valot syttyivät ja sammuivat nopeasti. Pieni, herkkä lapsi saattaisi säikähtää niitä kohtauksia, varsinkin kun Kristiinan ruotsalainen hovipalvelija huutaa niissä. Myös miekkailukohtaus on jännittävä ja huvittava. Siinä Alix ja Kristiina heiluttavat miekkojaan, tavaroita hajoilee ja hovipalvelija väistelee parhaansa mukaan. Ruotsalaista hovipalvelijaa esittää Björkman, joka on näytelmässä myös opettaja, Mikael Agricola, Kapteenin ääni, Aabraham Israelinpoika, kartanon lapsi ja Kustaa IV Adolf.
Koiramäen Suomen historian puvustus on tyylikäs, vanhanaikainen ja tarpeeksi koiramainen. Näytelmässä esiintyy lähinnä koiria, mutta lavalla nähdään myös unissaan kulkeva vuohi Herra Hakkarainen, possu, pölypallo ja hevosia. Pukusuunnittelu on Merja Levon.
Lavastukseen ei ole käytetty paljoa tavaroita, ja se toimii silti hyvin. Karttaverho on upea ja näyttää lapsen piirtämältä, mutta on Mauri Kunnaksen tekemä. Lavastus on Annukka Pykäläisen mielikuvituksen tuotetta.
Näytös sopii mielestäni kaikille paitsi 0–5-vuotiaille. Ei haittaa, vaikka nuorempikin menisi katsomaan näytelmän, jos hän on tottunut yhtäkkisiin valoihin ja koviin ääniin.
Kirjoittajan fiilikset:
Koiramäen Suomen historia
Kantaesitys 7.3. Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä. Mauri Kunnaksen teokseen pohjaavan esityksen ohjaus Irene Aho, dramatisointi Eva Buchwald. Lavastus Annukka Pykäläinen, pukusuunnittelu Merja Levo. Valosuunnittelu Kalle Ropponen. Musiikki ja musiikin toteutus Timo Hietala ja Risto Kupiainen. Rooleissa Hannu-Pekka Björkman, Aksa Korttila, Petri Liski, Karin Pacius, Heikki Pitkänen, Marja Salo, Harri Nousiainen, Paula Siimes.
Kirjoittaja on neljäsluokkalainen, joka haluaa lisää lasten tekemiä arvioita lastenkulttuurista.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Matilda Pirttikangas, 9, näytteli vahvatahtoisen Vilttitossun elokuvaroolin – seuraava tavoite on Frozenin Anna: ”Me olemme samantyyppisiä”
Hyvä elämä”En harrasta näyttelemistä. Minä vain näyttelen”, toteaa Matilda Pirttikangas.