Tämä kolahti: Nuortenromaani oikeasta ja väärästä häikäisi ajoittain täydellisyydellään
Angie Thomaksen "Viha jonka kylvät" kuvaa, millaista on olla musta nuori tyttö Amerikassa ja miten vaikeaa on saada oma ääni kuuluviin.
Angie Thomaksen nuortenromaanissa Viha jonka kylvät päähenkilönä on 16-vuotias Starr, joka on kasvanut ja elää ghetossa, jossa rikollisuus kukoistaa. Starr pelaa koripalloa ja käy koulua kaupungin hienommalla laidalla, jossa Starrilla on myös kavereita sekä poikaystävä. Kaikki on hyvin: Starr on onnistunut erottamaan koulunsa ja kotinsa, mutta kun eräänä iltana poliisi ampuu Starrin lapsuudenystävän, hänen elämänsä muuttuu kertaheitolla.
Tällaisista tunnelmista alkaa koskettava ja mielenkiintoinen tarina. Se rakentuu vakavien ja tärkeiden teemojen ympärille, mutta sitä värittää myös nuoren tytön viattomat ajatukset ja huumori.
Kirjan hahmot ovat moninaisia, tarina pursuaa niin hyviä kuin myös pahoja tyyppejä, mutta mikään ei ole mustavalkoista. Eniten rakastin Starrin vanhempia, miten he käyttäytyivät ja kohtelivat tytärtään. Jo alkumetreillä ymmärsin, kuinka paljon enemmän he pelkäsivät tyttärensä puolesta kuin mitä minun vanhempani tulevat koskaan pelkäämään.
Starrin elämästä tuli ystävänsä kuoleman jäljiltä suuri sekasorto, jossa ajoittain kaikki tuntui ylitsepääsemättömältä ja kamalalta. Silloin hänen tukenaan oli isänsä sanoin musta Jeesus. Kirjassa oli monta hetkeä jolloin Starrin perhe rukoili yhdessä.
Kirja lumosi minut jo alusta saakka realismillaan, enkä tosiaan jäänyt kylmäksi. Starrin tarina ei loppunut onnellisesti, vaan uskottavasti. Ei kirjan lopetus ollut kuitenkaan kokonaan synkkä, vaan valoa välähteli hieman sieltä sun täältä.
Tarina kuvasi mielestäni sitä, millaista on olla musta nuori tyttö Amerikassa ja miten vaikeaa on saada oma ääni kuuluviin. En tietenkään voi tietää, millaista on elää mustana nuorena rasistisessa yhteiskunnassa, mutta tämä kirja auttaa ymmärtämään sitä paremmin. Loistava teos juuri oikeaan aikaan.
Kirjoittajan fiilikset:
Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin toimituksen yhdeksäsluokkalainen TET-harjoittelija.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Tämä kolahti: Koiramäen hahmot pilkkovat Suomen historian hauskasti Kansallisteatterissa – 10-vuotiaan suosikiksi nousi miekkaileva tyttökuningas Kristiina
Hyvä elämäMauri Kunnaksen kuvakirjasta tehty lastennäytelmä viihdyttää ja sivistää. Ruotsin vallan aika mahtuu alle kahteen tuntiin.