null Tämä kolahti: Lasten fantasiaromaanissa taistellaan vedestä ja herkutellaan kärpäsentoukkakakuilla

Lenna liikkuu isänsä kanssa köysiradalla kotikaupunkinsa halki. Alla ammottaa taivas.

Lenna liikkuu isänsä kanssa köysiradalla kotikaupunkinsa halki. Alla ammottaa taivas.

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Lasten fantasiaromaanissa taistellaan vedestä ja herkutellaan kärpäsentoukkakakuilla

Dystopia ylösalaisin kääntyneestä maailmasta sai lapsen kääntämään nukkekotinsa nurin.

Ajattele, jos maan vetovoima yhtäkkiä lakkaisi, ja pohjaton taivas alkaisi imeä puoleensa. Jos koko maailma kääntyisi ylösalaisin niin, että kodin katosta tulisi lattia ja lattiasta katto?

Näin kävi kahdeksanvuotiaan Lennan maailmassa Kardumissa hänen äitinsä kahdeksanvuotissyntymäpäivänä. Äiti menetti suuressa kiepauksessa perheensä ja kaikki välitunnilla leikkineet luokkalaisensa, mutta selvisi itse hengissä, koska viivytteli koulussa.

Lennalle on arkea se, että hän säännöstelee tympeänmakuista juomavettä, on jatkuvasti likainen, syö perheen kakoilla ruokittavia kärpäsentoukkia sekä rottia, joita toisinaan tippuu ylhäältä vessanpöntöstä. Lenna viettää päivänsä kotikerrostalonsa sisällä harjoittelemassa köysiradalla kulkemista ja lukien vanhan maailman kirjoja.

Romaanista Ronja, ryövärintytär Lenna oppii mitä on metsä ja kuinka harjoitellaan olemaan pelkäämättä. Hän treenaa sitä parhaan ystävänsä kanssa roikkumalla loputtoman tyhjyyden yläpuolella. Lenna viihtyy ainoassa tuntemassaan maailmassa.

Kun elämän edellytykset käyvät vähiin, Lennan isä toistelee: "Tärkeintä on tehdä kaikkensa muiden auttamiseksi, mutta niin, ettei unohda itseään. Vain silloin voi selvitä." Toisinaan juotavan vähyys johtaa kahnauksiin, ja vanhemmat palaavat vedenhausta mustelmilla.

9-vuotias nautti, 7-vuotias ei

Vuokko Hurmeen lasten fantasiasarjan ensimmäinen osa Kiepaus sai 9-vuotiaan mielikuvitukseen vauhtia. Lapsi käänsi nukkekotinsa ylösalaisin säkkituolin päälle ja leikki nurinkurista maailmaa. Eniten viehätti, että Kardumissa liikutaan ulkona rakennuksesta toiseen vedettyä köysirataa pitkin. Kardum on kuin suuri seikkailupuisto. Synkkä puoli on se, että joskus vaijeri saattaa katketa alta.

Romaani piti 9-vuotiaan otteessaan alusta loppuun, mutta 7-vuotias kuulija jätti tarinan kesken liian pelottavana.

Lasten dystopia tuo mieleen ennusteet vedestä käytävistä sodista maailmassa, jonka ilmastonmuutos muuttaa oudoksi. Satu tuntuu lempeältä tavalta valmistaa lasta siihen, että kaikki ei ehkä ole aina kuten nyt. Sarjan seuraava osa Kaipaus ilmestyy ensi vuonna.


Toimittajan fiilikset:

Vuokko Hurme: Kiepaus. Kuvat Susanna Iivanainen. S&S 2017.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tämä kolahti: Monologi yhdistää kenttäpapin tarinan ja sukupolvikokemukset isän puutteesta

Hyvä elämä

Isän jälki kertoo tositarinan kenttäpapista ja siitä, minkä jäljen sota jätti myös seuraaviin sukupolviin.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.