null Tämä kolahti: Patricia Piccininin teokset puhuvat hoivasta ja hellyydestä hämmentävällä tavalla

Patricia Piccininin tänä vuonna valmistunut teos Taimi on ensimmäistä kertaa esillä Helsingin Taidehallissa.

Patricia Piccininin tänä vuonna valmistunut teos Taimi on ensimmäistä kertaa esillä Helsingin Taidehallissa.

Hyvä elämä

Tämä kolahti: Patricia Piccininin teokset puhuvat hoivasta ja hellyydestä hämmentävällä tavalla

Taidehallin näyttelyssä luominen ja evoluutio kulkevat outoja reittejä.

Pyhä Kristoforos Hans Memlingin maalauksessa 1400-luvulta.

Pyhä Kristoforos Hans Memlingin maalauksessa 1400-luvulta.


Keskiaikainen legenda kertoo Pyhästä Kristoforoksesta. Kristityksi kääntynyt suurikokoinen ja väkivahva Kristoforos halusi palvella Kristusta auttamalla matkalaisia vaarallisen joen yli. Kerran hän sai kannettavakseen pienen pojan, joka oli niin painava, että Kristoforos vain vaivoin sai vietyä hänet vastarannalle. Kun Kristoforos ihmetteli, kuinka lapsi voi painaa enemmän kuin koko maailma, lapsi vastasi: ”Harteillasi ei ollut vain koko maailma vaan hän, joka teki sen.”

Vanhan taiteen Kristus-lasta hartioillaan kantavat Kristoforos-hahmot tulevat mieleen, kun katsoo australialaisen taiteilijan Patricia Piccininin Taimi-nimistä teosta. Siinä miehen taakkana ja hoivattavana on jonkinlainen kasvin ja ihmisen risteytymä. Erikoinen taimilapsi on kuin ennustus tämän maailman tulevaisuudesta. Mekö tämän olemme tehneet?

Piccinini luo teoksissaan eräänlaista vaihtoehtoista todellisuutta tai tulevaisuutta, jossa tuntemiemme olentojen rinnalle on kehittynyt kimairoita, eli eri lajien sulaumia, ja hybridejä, joissa elollinen ja eloton maailma yhdistyvät. Elävän oloiset ja hätkähdyttävät silikoniveistokset konkretisoivat esimerkiksi sitä, kuinka lähellä ihmiset ja apinat ovat toisiaan – ja kuinka jälkeläisten hoivaaminen, keskinäinen hellyys tai seksuaalinen halu eivät ole ominaisia pelkästään ihmislajille.

Luomisesta kertoo myös Piccininin ja Peter Hennesseyn installaatio Yksin jumalten kanssa. Se vie eristäytyneen kultin raunioille kuuntelemaan sen viimeisen jäsenen kertomusta ja jäljittämään outoa luomisvoimaa, joka on synnyttänyt monenlaisia mutaatioita ja saanut elottomankin aineen kasvamaan.


Toimittajan fiilikset:

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tämä kolahti: Petsamon luostarin pappismunkki Paisin tie päättyi marttyyrinä joukkohautaan

Hengellisyys

Pietarista johtaa tie Viipuriin. Sen varrella on Levašovon joukkohauta. Siellä, tuhansien muiden NKVD:n teloittamien joukossa, makaa pappismunkki Paisi. Hän on Suomen kansalainen.