null Tapio Luoma ja Björn Vikström etenivät arkkipiispanvaalin toiselle kierrokselle

Porvoon piispa Björn Vikström (vasemmalla) keräsi arkkipiispanvaalissa 26,2 prosenttia äänistä. Espoon piispan Tapio Luoman osuus oli 37,9 prosenttia.

Porvoon piispa Björn Vikström (vasemmalla) keräsi arkkipiispanvaalissa 26,2 prosenttia äänistä. Espoon piispan Tapio Luoman osuus oli 37,9 prosenttia.

Ajankohtaista

Tapio Luoma ja Björn Vikström etenivät arkkipiispanvaalin toiselle kierrokselle

Espoon piispa Tapio Luoma sai arkkipiispanvaalissa 259 ääntä, Porvoon piispa Björn Vikström 179.

Arkkipiispa Kari Mäkisen seuraaja ei selvinnyt vielä vaalin ensimmäisellä kierroksella. Vaalissa oli viisi ehdokasta, joten ratkaisun siirtyminen toiselle kierrokselle ei yllätä. Toinen kierros järjestetään 1. maaliskuuta.

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma oli vaalissa vahvoilla, kuten etukäteisveikkauksissa arveltiinkin. Luoma sai 259 ääntä eli hän sai 37,9 prosenttia äänestäjistä.

Vastaansa hän saa Porvoon piispan Björn Vikströmin, joka sai 179 ääntä ja 26,2 prosenttia äänistä.

Muut ehdokkaat saivat ääniä seuraavasti: Heli Inkinen 97 ääntä ja 14,2 prosenttia äänistä, Ville Auvinen 89,333 ääntä ja 13,1 prosenttia äänistä sekä Ilkka Kantola 58,333 ääntä ja 8,5 prosenttia äänistä.

Äänioikeus vaalissa on arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä seurakuntien valitsemilla maallikkovalitsijoilla. Äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenet. Kaikkiaan äänioikeus on 1530 henkilöllä.

Vaalin äänet lasketaan siten, että Turun arkkihiippakunnan äänten painoarvoa vähennetään vaalitulosta laskettaessa, jotta kokonaiskirkon vaikutus arkkipiispanvaalissa on vahvempi. Arkkihiippakunnan äänestäjien äänien painoarvo on yksi kolmasosa, muiden hiippakuntien äänestäjillä on yksi ääni.

Turun ja Suomen arkkipiispa on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon johtava piispa, jolla hiippakunnallisten tehtäviensä lisäksi on koko kirkon johtamiseen liittyviä tehtäviä. Hän ei ole muiden piispojen esimies, vaan primus inter pares eli ensimmäinen vertaistensa joukossa.

Vaalin ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 92. Ääniä annettiin 682,666.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa, kun Mäkinen jää eläkkeelle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tapio Luoma ja Björn Vikström, mikä teitä erottaa?

Ajankohtaista

Björn Vikströmin mielestä kristittynä oleminen tarkoittaa jatkuvaa uudelleentulkintaa. Tapio Luoma ponnistaa varhaisen kirkon ajattelusta.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.