Tapio Luoma ja Björn Vikström, mikä teitä erottaa?
Björn Vikströmin mielestä kristittynä oleminen tarkoittaa jatkuvaa uudelleentulkintaa. Tapio Luoma ponnistaa varhaisen kirkon ajattelusta.
Arkkipiispanvaalin ensimmäisellä kierroksella pääsivät jatkoon Espoon piispa Tapio Luoma ja Porvoon piispa Björn Vikström. Luoma sai 37,9 prosenttia äänistä, Vikström 26,2 prosenttia. Muut ehdokkaat jäivät selvästi Luoman ja Vikströmin taakse: Heli Inkisen ääniosuus oli 14,2 prosenttia, Ville Auvisen 13,1 prosenttia ja Ilkka Kantolan 8,5 prosenttia.
Äänijakauma vastasi Björn Vikströmin odotuksia.
– Ville Auvisen äänimäärä oli vähän isompi kuin mitä odotin. Mutta se oli odotettavissa, että toiselle kierrokselle lähtisi Tapion lisäksi Heli tai minä.
Vikström ei näe, että hänen ja Tapio Luoman välillä olisi suuria teologisia eroja. Selkein käytännön ero liittyy heidän näkemyksiinsä samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Vikströmin mielestä kirkon pitäisi alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Luoman mielestä avioliitto on lähtökohtaisesti miehen ja naisen välinen liitto, mutta hän on valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, jos kirkolliskokous muuttaa kirkon avioliittokantaa.
Yhteiskunta muuttuu, ja meidänkin täytyy muuttua, jotta voimme uskottavalla tavalla tuoda esille kristinuskon ydinsanoman.
– Björn Vikström
Björn Vikstöm ajattelee, että hänen ja Tapio Luoman tapa hoitaa piispan tehtäviä on jossain määrin erilainen.
– Itse heittäydyn vuorovaikutukseen. Luen, kirjoitan ja otan osaa keskusteluihin. Joskus joudun peruuttamaan pari askelta ja ottamaan uuden suunnan, mutta se kuuluu minun johtamistapaani, Vikström selittää.
– Jos olen ymmärtänyt oikein, Tapio taas näkisi itsensä enemmän sellaisena arkkipiispana, joka kyllä mahdollistaa keskustelun, mutta ei itse vie asioita aktiivisesti eteenpäin. Siinä on mielestäni selkeä ero välillämme.
Vikström ajattelee, että jotkut toivovat Luoman kaltaista rauhallista johtajaa. Hän on itse sitä mieltä, että jos arkkipiispa ei ota vahvasti kantaa ja osoita kirkolle suuntaa, sen tekee joku muu.
Jos Björn Vikström valittaisiin arkkipiispaksi, hän kannustaisi kirkkoa enemmän kohti kolmannen sektorin eli järjestöjen maailmaa.
– Seurakunnat ovat toiminnallisina yksikköinä jo selvästi kolmannen sektorin toimijoita, mutta niiden hallinto on kopioitu valtio- ja kuntahallinnosta.
Vikströmin mielestä olisi tärkeää, että kirkon työntekijät eivät olisi "yksinäisiä susia", jotka hoitavat omaa tonttiaan. Sen sijaan heidän pitäisi ajatella olevansa vapaaehtoisten koordinaattoreita, jotka inspiroivat ja kouluttavat seurakuntalaisia.
Vikströmiä puhuttelee ajatus, että kirkkona ja kristittynä oleminen tarkoittaa jatkuvaa uudelleentulkintaa.
– Jokainen sukupolvi joutuu pohtimaan uudelleen, miten voimme tehdä Jumalan rakkauden ja armon näkyväksi omassa elämässämme tässä ja nyt.
– Yhteiskunta muuttuu, ja meidänkin täytyy muuttua, jotta voimme uskottavalla tavalla tuoda esille kristinuskon ydinsanoman.
Vikstöm lähtee toiselle kierrokselle haastajan asemasta. Hän ajattelee kuitenkin, että peli on vielä auki.
Kirkko on polarisoitunut. On aiheellinen pelko, että laidoilla tiputaan kärryiltä.
– Tapio Luoma
Tapio Luoma kertoo yllättyneensä siitä, kuinka ison äänisaaliin hän sai ensimmäisellä kierroksella.
– Noin korkeaa äänimäärää en rohjennut odottaa. Se herättää iloisen mielen, että näköjään luottamusta löytyy.
Myös Luoma kertoo pistäneensä merkille Ville Auvisen korkean kannatuksen. Huomattava joukko äänestäjistä kokee Auvisen tuovan heidän näkemyksiään esille.
Itsensä ja Björn Vikströmin välillä Luoma ei näe valtavia eroavaisuuksia. Luoma ajattelee, että siinä missä Vikström ymmärtää syvällisesti modernia teologiaa, hän itse ponnistaa enemmän varhaisen kirkon ajattelusta.
– Björn on nähdäkseni minua akateemisempi hahmo. Hän on ollut yliopisto-opettaja ja hän tarkastelee asioita eri tavalla problematisoiden kuin minä. Minun tapani nousee enemmän seurakuntakokemuksesta. Ne eivät mitenkään sulje toisiaan pois, mutta jos haluaa etsiä painotuseroja, niin minä löydän niitä ainakin tästä.
Jos Tapio Luoma valittaisiin arkkipiispaksi, hän toivoisi voivansa parantaa kirkon ääripäiden välistä keskusteluyhteyttä.
– Kirkko on polarisoitunut. On aiheellinen pelko, että laidoilla tiputaan kärryiltä.
– Minua on pidetty keskitien edustajana. Myös täällä keskellä koetaan hämmennystä siitä, missä me tässä kirkossa elämme ja mikä on tämä kirkko, joka värittyy julkisuudessa ääripäiden välisen jännitteen kautta.
Luoma haluaisi tukea keskusteluyhteyttä eri tavoin ajattelevien välillä. Hän ajattelee, että dialogi on ainut keino hahmottaa yhteistä tietä.
Hengellisesti Tapio Luomaa elähdyttää ennen kaikkea inkarnaation teologia: se, että Jumala tuli ihmiseksi ja sitoutui kaikkeen, mikä liittyy ihmisen elämään ja luotuun todellisuuteen.
– Jumalallisen ja maallisen välillä ei voi tehdä jyrkkää eroa. Kaikessa inhimillisessä on aina myös jotain jumalallista.
Arkkipiispanvaalin toinen kierros käydään torstaina 1. maaliskuuta.
Arkkipiispanvaalikone pörisee yhä!
Arkkipiispakisasta tippuneet ehdokkaat on piilotettu Kirkko ja kaupungin vaalikoneesta. Ota selvää, kumpi jäljelle jääneistä ehdokkaista sopisi sinulle paremmin!
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Piispan viran jättävä Björn Vikström: ”Sen, että olemme yhdenvertaisia Jumalan edessä, pitää näkyä tavassa kohdella toisiamme”
AjankohtaistaPorvoon piispa Björn Vikström tekee ainutlaatuisen ratkaisun: hän jättää piispan tehtävän ja siirtyy yliopistoon. Valmisteilla on kirja vieraanvaraisuudesta ja luentosarja populismista.