Arkkipiispaehdokkaat Heli Inkinen ja Ville Auvinen miellyttävät vaalikoneeseen vastaajia eniten
Kirkko ja kaupungin arkkipiispanvaalikoneeseen vastanneiden selvä suosikki on Heli Inkinen. Lähes puolet vastaajista valitsisi hänet arkkipiispaksi.
Tiettävästi maailman ensimmäisen arkkipiispanvaalikoneen kysymyksiin vastanneiden Kirkko ja kaupungin lukijoiden suosikkiehdokas arkkipiispaksi on vaalin ainoa nainen eli Heli Inkinen. Lähes puolet eli 45,8 prosenttia vastaajista vastasi vaalikoneen kysymyksiin niin, että lähimmäs omia mielipiteitä osui Inkinen.
Toiseksi eniten vastaajia miellytti konservatiivinen ehdokas Ville Auvinen. Hänen mielipiteidensä osuivat lähimmäs 24,1 prosenttia vaalikoneeseen vastanneiden lukijoiden mielipiteitä. Tapio Luoma oli 14,2 prosentin suosikki, Björn Vikström 11,3 prosentin ja Ilkka Kantola 4,6 prosentin.
Vaalikone ja todellisuus ovat kaksi eri asiaa. Jos vastaa koneen kysymyksiin kovin jyrkästi, asioista varovaisemmin mielipiteitään ilmaisseet ehdokkaat kärsivät. Sitä paitsi itse vaalissa äänestäjiä on vain pieni joukko, 1525 ihmistä, ja hekin ovat pappeja ja kirkon luottamushenkilöitä. He arvioivat ehdokastaan monilla muilla tavoilla kuin vaalikoneella, vaikka tosin moni heistä on varmaan vaalikonetta kokeillutkin.
Mitä ajattelevat vaalikoneeseen vastanneet lukijat?
Kirkko ja kaupungin vaalikoneeseen oli tämän viikon alkuun mennessä vastannut noin 8300 ihmistä, joista runsas puolet vastasi kaikkiin kysymyksiin. Vaalikoneen vastaajissa on joissakin kysymyksissä selvä ero hyvin vapaamielisesti ajattelevien ja konservatiivisten vastaajien kesken.
Esimerkiksi 63 prosenttia vastaajista ei rankaisi homopareja vihkiviä pappeja, kun taas 36 prosenttia rankaisisi. Samaa sukupuolta olevien vihkimisen kannalla oli vastaajista 54 prosenttia, vastaan 45, yksi prosenttia ei osannut sanoa. Kirkolliskokouksen määräenemmistöstä tinkisi kirkon uudistamisen helpottamiseksi 62 prosenttia vastaajista, 34 prosenttia ei siihen kajoaisi.
On kuitenkin myös asioita, joista vaalikoneen vastaajat ovat hyvin yksimielisiä. 85 prosenttia haluaisi uuden arkkipiispan ottavan vielä nykyistäkin tiukemmin kantaa, jos yhteiskunnan säästöt kohdistuvat työttömiin ja vähäosaisiin. Perheneuvonnan pitäisi kaikille maksuttomana selvä enemmistö.
Turvaa kotimaassaan vaarassa olevalle turvapaikanhakijalle, tarvittaessa jopa viranomaisia vastustaen antaisi kaksi kolmesta vastaajasta. Tosin tässä niin kuin monessa muussakin kysymyksessä vain osa vastaajista vastasi olevansa tiukasti samaa tai eri mieltä. Myös kaikki arkkipiispaehdokkaat olivat valmiita auttamaan, mutta muistuttivat samalla yhteistyöstä viranomaisten kanssa.
Vaalikoneen käyttämisen kannalta onkin oleellista lukea myös ehdokkaiden vastauksia. Niiden avulla pystyy parhaiten peilaamaan omaa ajattelua ehdokkaiden ajatuksiin, sillä monet kysymykset eivät ole mustavalkoisia. Kiinnostavaa on se, että suhtautumisessa eutanasiaan ehdokkaat, Inkistä lukuun ottamatta, olivat vaalikoneessa tiukasti vastaan ja kaikki korostivat kipulääkitystä ja saattohoitoa. Vaalikoneeseen vastanneista 45 prosenttia oli enemmän tai vähemmän eutanasian kannalla, 54 prosenttia vastaan.
Tänään on vielä yksi vaalipaneeli
Arkkipiispanvaalin ensimmäinen äänestyspäivä on 8. helmikuuta. Mahdollinen vaalin toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä käydään 1. maaliskuuta. Ennen vaaleja järjestetään vielä yksi paneelikeskustelu torstaina 1. helmikuuta kello 17 Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä. Tiistaina pidetystä paneelikeskustelussa aiheena oli kirkon globaali vastuu, eikä siinä ollut suuria eroja ehdokkaiden välillä.
Ehdokkaat ovat lähetysjohtaja, teologian tohtori Ville Auvinen (s. 1966), organisaation ja johtamisen yliopisto-opettaja, teologian tohtori Heli Inkinen (s. 1957), kansanedustaja, teologian tohtori Ilkka Kantola (s. 1957), Espoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Tapio Luoma (s. 1962) ja Porvoon hiippakunnan piispa, dosentti Björn Vikström (s. 1963).
Arkkipiispaehdokkaiden vaalikonevastauksista Kirkko ja kaupunki on julkaissut kaksi uutista, joista toinen keskittyy samaa sukupuolta olevien vihkimiseen ja naispappien kohteluun ja toinen muihin kysymyksiin. Vaalikonetta voi vielä käydä testaamassa nettisivuilla.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Tapio Luoma ja Björn Vikström etenivät arkkipiispanvaalin toiselle kierrokselle
AjankohtaistaEspoon piispa Tapio Luoma sai arkkipiispanvaalissa 259 ääntä, Porvoon piispa Björn Vikström 179.