null Kommentti: Arkkipiispan ei pitäisi kulkea keskitietä

Puheenvuorot

Kommentti: Arkkipiispan ei pitäisi kulkea keskitietä

Jollei kirkon johdossa olisi 1970- ja 1980-luvuilla ollut Mikko Juvan ja John Vikströmin kaltaisia voimakkaita kannanottoja kaihtamattomia arkkipiispoja, meillä ei vieläkään olisi naisia pappeina, kirjoittaa päätoimittaja Jaakko Heinimäki.

Liikenteessä kaikkein vaarallisimpia ovat ne kuskit, jotka ajavat varmuuden vuoksi keskellä, kun eivät oikein tiedä, pitäisikö ajaa oikeata vai vasenta kaistaa.

Arkkipiispan vaalin eilen selvin luvuin voittanut Espoon piispa Tapio Luoma kuvaa itseään ”keskitien piispaksi”, joka välttää voimakkaita kannanottoja. Hänen kaistojen välissä mateleva lähestymistapansa näkyy suhteessa samaa sukupuolta olevien avioliittoihin: tuore arkkipiispa ajaa homoliittoja vastustavaa kaistaa, mutta sillä lailla keskiviivalla roikkuen, että saattaa vastustuksestaan huolimatta vihkiä myös homopareja, jos kirkolliskokous tulevaisuudessa sattuisi hyväksymään samaa sukupuolta olevien vihkimisen.

Arkkipiispan virka on kannanottovahvistin.

Espoon piispana voi ehkä välttää voimakkaita kannanottoja, mutta arkkipiispan valikoimiin ei muunlaisia kannanottoja kuulukaan kuin voimakkaita. Arkkipiispan virka on kannanottovahvistin. Jo pelkästään se, mitä asioita arkkipiispa ottaa keskusteluissa esiin, on voimakas kannanotto. Saati sitten se, mitä hän niistä sanoo.

Ensimmäiset naiset vihittiin papeiksi kolmekymmentä vuotta sitten. Aloite pappisviran avaamisesta naisille jätettiin kirkolliskokoukselle kuusikymmentä vuotta sitten. Jollei kirkon johdossa olisi 1970- ja 1980-luvuilla ollut Mikko Juvan ja John Vikströmin kaltaisia voimakkaita kannanottoja kaihtamattomia arkkipiispoja, meillä ei vieläkään olisi naisia pappeina. Kirkolliskokous vatvoisi asiaa keskitiellä edelleen.

Toivotan Tapio Luomalle onnea ja sinniä ja siunausta. Ja rohkeutta. Tule pois sieltä kaistojen välistä, sinun hommasi on näyttää suuntaa.

Aika kovaa pokkaa vaaditaan tulevissa piispanvaaleissa miehiltä, jotka julkeavat asettua ehdolle.

Kun Tapio Luoma siirtyy Turkuun, valitaan Espooseen uusi piispa. Piispan virka on sillä tavalla erikoinen, että jokainen piispa johtaa omaa hiippakuntaansa täysin suvereenisti eikä hänellä ole mitään asemaa toisissa hiippakunnissa. Toisaalta piispat kuitenkin muodostavat kollegion, joka yhdessä luo linjauksia koko kirkolle.

Piispan vaalissa ei kuitenkaan valita niinkään piispatiimin jäsentä vaan yhden hiippakunnan esipaimen. Ja silti piispaa valitessa olisi syytä ottaa huomioon se, millaisia kykyjä ja ominaisuuksia piispojen joukkoon kokonaisuutena kaivattaisiin.

Nykyinen sukupuolijakauma ainakin on vino. Tai ei se vino ole, se nimittäin ei ole edes jakauma. Aika kovaa pokkaa vaaditaan tulevissa piispanvaaleissa miehiltä, jotka julkeavat asettua ehdolle. Oulussa näitä pokerinaamoja on jo kolme. Olisipa raikasta nähdä ensimmäisen kerran sellainen asetelma, että piispaksi on ehdolla pelkästään naisia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.