null Tapiolan kirkon peruskorjauksen valmistuminen viivästyy hieman, mutta jouluna kirkkoon jo pääsee

Tapiolan kirkon peruskorjauksen valmistumista viivästytti katossa havaittu vuoto.

Tapiolan kirkon peruskorjauksen valmistumista viivästytti katossa havaittu vuoto.

Ajankohtaista

Tapiolan kirkon peruskorjauksen valmistuminen viivästyy hieman, mutta jouluna kirkkoon jo pääsee

Viivästyminen johtuu pääasiassa katossa olleesta vuodosta. Ensimmäistä remontin jälkeistä messua vietetään neljäntenä adventtina, juhlaviikkoa tammikuussa.

Tapiolan kirkon peruskorjaus on loppusuoralla. Parhaillaan työmaalla tehdään sisärakennustöitä ja pihalaatoituksia. Peruskorjaus pysyy hyväksytyssä 17,3 miljoonan euron budjetissa. Aikataulusta sen sijaan on jouduttu hieman joustamaan.

Kirkon valmistuminen siirtyy muutamalla viikolla eteenpäin. Viivästyminen johtuu pääasiassa katossa havaitusta vuodosta, jonka vuoksi myös kirkon katto päätettiin korjata remontin yhteydessä.

Myös koronapandemiasta johtuvat viiveet tavarantoimituksissa ovat jonkin verran hidastaneet valmistumista. Etenkin teräsrakenteiden ja puutavaran saamisessa on ollut vaikeuksia.

Tällä hetkellä työmaalla on jäljellä viimeistelytöitä sekä sähköisten, talotekniikkaan liittyvien järjestelmien asennuksia. Esimerkiksi audiovisuaaliset järjestelmät ja lukitukset voidaan asentaa vasta suhteellisen pölyttömään tilaan. Myös urkujen käyttöönottoa edeltävä puhdistus edellyttää, että kirkkosalissa ei ole enää rakennuspölyä.

Peruskorjaus valmistuu marraskuun puolivälissä

Peruskorjauksen arvioidaan olevan valmis marraskuun puolessa välissä Tämän jälkeen alkaa kalustaminen ja seurakunnan työntekijät pääsevät muuttamaan työtiloihin. Myös taloteknisten järjestelmien testaaminen ja käyttöönotto jatkuvat.

Kirkko piti ottaa juhlallisesti uudelleen käyttöön adventtina. Nyt juhlamessu pidetään vasta sunnuntaina 30. tammikuuta. Messun toimittaa Espoon piispa Kaisamari Hintikka. Juhlamessua edeltävät juhlaviikot, jotka pidetään 17.–30. tammikuuta.

Aivan niin pitkään seurakuntalaisten ei tarvitse kirkkoon pääsyä odottaa. Tapiolan kirkkoherralla Päivi Linnoisella on nimittäin kerrottavanaan ilouutisia.

– Haluamme, että toiminta kirkossa alkaa yhteisellä jumalanpalveluksella. Tapiolalaiset pääsevät jälleen kotikirkkoonsa messuun neljäntenä adventtisunnuntaina eli 19. joulukuuta. Sitä on moni jo kovasti odottanut.

Tapiolan kirkon urut on peitetty korjaustöiden ajaksi.

Tapiolan kirkon urut on peitetty korjaustöiden ajaksi.

Linnoisen mukaan messut jatkuvat kirkossa siitä eteenpäin, ja joulunalusviikolla kirkossa on myös konsertteja ja koululaisten joulukirkkoja. Jouluaattona tapiolalaiset pääsevät aattohartauksiin ja jouluyön messuun.

– Voi olla, että ihan kaikki ei ole vielä jouluna aivan sataprosenttisessa kunnossa, mutta joulumieli korvaa sen, Linnoinen sanoo.

Seurakuntalaisten toivotaan ottavan tilan haltuun

Linnoisen mukaan seurakunta on pystynyt kuluneet puolitoista vuotta toimimaan väistötiloissa osin siksi, että korona-aikana kokoontuminen on muutenkin ollut rajoitettua. Iso osa työstä tehty verkossa virtuaalisesti, ja esimerkiksi rippikoulun vanhempaintapaamiset sujuivat Teamsissa oikein mukavasti.

Linnoinen kertoo, että peruskorjatussa kirkossa on aiempaa monikäyttöisemmät tilat. Sinne johdattaa Tapiolan keskustasta uusi sisäänkäynti, joka on nimetty Poluksi. Polun alkupäässä on kahvila nimeltä Valo ja loppupäässä kirkkosali. Sisäraitille on suunnitteilla myös kasteeseen liittyvä taideteos.

Olennainen juttu peruskorjatussa kirkossa on sen toiminta-ajatus.

– Haluamme vahvistaa seurakuntalaisten toimijuutta eli toivomme, että he ottavat tilan haltuun ja alkavat itsenäisesti vetämään esimerkiksi erilaisia ryhmiä. Työyhteisöpäivässä tästä piirrettiin hauska kuva. Siinä seurakuntalaiset ovat sisällä toimimassa ja työntekijät kirkon ulkopuolella etsimässä mukaan niitä, jotka eivät vielä ole tietään kirkolle löytäneet, kertoo Linnoinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.