Tapiolassa ja Haagassa vaalipäivä sujui vilkkaasti – Tapiolan kirkolla myös lapset saivat äänestää
Lapset saivat vaikuttaa siihen, tuleeko seurakunnan tapahtumaan muovailua, rakentelua vai piirtämistä.
Ei jonoa, mutta tasainen ihmisvirta. Sellainen oli Tapiolan kirkolla seurakuntavaalien varsinaisena vaalipäivänä. Vaalilautakunnan sihteeri Ossi Tervonen vaikutti tyytyväiseltä.
– Aika reippaasti on käynyt porukkaa, kello 11 asti tasaista menoa. 400 on käynyt tähän mennessä tänään äänestämässä, Tervonen kertoi iltapäivällä kahdelta.
Ennakkoon Tapiolassa äänestettiin hieman vähemmän kuin viime vaaleissa neljä vuotta sitten, mutta hyvääkin kerrottavaa oli.
– Ennakkoäänten osuus oli Espoon paras, Tervonen kehaisee.
Tervosen mukaan Tapiolan seurakunnan jäsenet ovat nimenomaan tapiolalaisia, eivät espoolaisia. Täällä halutaan vaikuttaa alueen asioihin ja äänestetään.
Päivi Rekula oli yksi iltapäivän aikana kirkolla käyneistä äänestäjistä.
– Olen kirkon ja seurakunnan jäsen ja ajattelen niin, että suomalaisen kristillisyyden tulevaisuus riippuu luterilaisesta kirkosta. Siksi äänestin.
Ehdokas oli löytynyt helposti.
– Tunnen näitä ihmisiä. Vaalikoneesta en oikein pidä. Pitäisi saada tietää, että kuka ne vaalikonekysymykset laatii. Se on iso vallankäytön väline.
Äänestyspalkintona mehut, ilmapallot ja maalaukset
Tapiolan kirkolla oli huomioitu myös tulevat äänestäjät ja päättäjät, lapset. Heillä oli oma äänestyspiste, jossa oli oikeaoppiset, tosin hieman aikuisten äänestyskoppeja matalammat kopit, vaalilipukkeet, leimat, vaaliuurnaat ja kaikki. Tarjolla oli tietenkin myös vaalimehut, keksit, ilmapallot ja maalauspiste, jossa sai valitsemansa kuvan joko poskeen tai käteen.
– Täällä äänestetään siitä, onko ensi tiistaina lasten oikeuksien päivän tapahtumassa piirtämispaja, muovailupaja vai rakentelupaja. Äänestää saavat kaikki alle 16-vuotiaat, jotka eivät saa äänestää vielä seurakuntavaaleissa, kertoi karhupukuinen vaalitoimitsija, lastenohjaaja Ida Hellemaa.
– Oli mukavaa, 10-vuotias Tapio Tiihonen luonnehti äänestystä.
– Ehkä äänestän aikuisenakin.
Myös Kilpeläisen perheen veljekset Eino, 10, Väinö, 8 ja Oiva, 5, kävivät äänestämässä.
– Olen äänestänyt ennenkin, Putouksessa ja koulun vaaleissa. Tuntui kivalta, Eino Kilpeläinen arvioi.
Kun äänestää, voi valittaa
Huopalahden kirkolla Etelä-Haagassa äänestyspisteelle oli välillä jopa pieni jono kello neljän maissa.
– Äänestäneitä on käynyt tähän mennessä 504, vaalilautakunnan puheenjohtaja Marjut Mulari päivitti tilannetta.
Ari Myllymäki kävi äänestämässä, koska niin pitää tehdä. Ehdokas oli löytynyt vaalikoneen avulla.
– Siihen en osaa oikein vastata, että miksi niin harva kirkon jäsenistä äänestää. Ehkä kirkon toiminta on sitten kuitenkin sen verran vierasta monelle, hän pohti.
Siitä hän ei ollut yllättynyt, että Etelä-Haagassa äänestyspäivä sujui melko vilkkaasti.
– Tämä on tällainen pieni kylä, jossa vaikutetaan asioihin.
Elisa Pöyhönen ja Akseli Uronen jäivät äänestyksen jälkeen vielä juomaan vaalikahvit. Pöyhönen oli äänestänyt kerran aikaisemminkin, Uronen oli ensi kertaa äänestämässä.
– Kun kerran tuli tällainen mahdollisuus, piti tulla, Uronen kommentoi.
– Pitää äänestää, että voi sitten myös valittaa, Pöyhönen perusteli.
Hän piti myös tärkeänä sitä, että voi vaikuttaa siihen, että seurakunta tarjoaa paljon toimintaa alueen lapsiperheille. Sitä saisi olla nykyistä enemmän.
Ehdokasta Pöyhönen ja Uronen olivat etsineet vaalikoneen avulla. Helppoja konsteja äänestysaktiivisuuden nostamiseen seurakuntavaaleissa heillä ei ollut esittää, mutta yksi juttu on tärkeä muistaa seurakunnissa jatkossakin.
– Se on ihanaa, että saa kahvia ja karkkia, Pöyhönen sanoi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Taikuri, konsertti vai teatteria? – Espoolaislapset pääsevät äänestämään mieleistään lastentapahtumaa omissa seurakuntavaaleissaan
AjankohtaistaLasten vaaleissa saavat äänestää kaikki alle 16-vuotiaat espoolaiset. Ennakkoon voi äänestää vaikka kirjastoreissulla.