null Espoossa ja Kauniaisissa läpi suuri joukko uusia kasvoja seurakuntien luottamuselimiin

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan äänisaalis avattiin iltakahdeksalta.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan äänisaalis avattiin iltakahdeksalta.

Ajankohtaista

Espoossa ja Kauniaisissa läpi suuri joukko uusia kasvoja seurakuntien luottamuselimiin

Vanhojen konkareiden lisäksi ääniä kahmivat muutamat nuoret opiskelijat.

Espoossa käytiin sikäli kiinnostavat vaalit, että vain noin 20 prosenttia ehdokkaista oli nykyisiä kirkkovaltuutettuja ja loput eli valtaosa ehdokkaista uusia nimiä. Luottamuselimien kokoonpano uudistuikin melko paljon. Espoon yhteiseen kirkkovaltuustoon valituista 61:stä uusia luottamushenkilöitä on 31.

Yhteiseen kirkkovaltuustoon valituista suurimman äänipotin saivat diplomi-insinööri ja kirkolliskokousedustaja Heikki Sorvari (339), opiskelija Iida Rotko (305) ja kulttuurineuvos Jouni Mykkänen (238). Rotko sai suuren äänipotin myös Espoon tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston vaalissa.

 Tulkaa kaikki ja Kirkko kaikille -listat lähes kaksinkertaistivat paikkansa edellisvaaleihin verrattuna seurakuntaneuvostoissa.

Espoossa vaaliasetelma oli myös sikäli kiinnostava, että lähes puolet suomenkielisten seurakuntien kaikista ehdokkaista oli Yhdessä matkalla -valitsijayhdistyksen ehdokkaita. Yhdessä matkalla -lista esitteli itsensä laajapohjaiseksi listaksi, jonka jäsenet edustavat erilaisia kristillisiä, yhteiskunnallisia ja puoluepoliittisia taustoja. Keskeisiksi teemoikseen se kertoi Raamattuun luottamisen ja seurakuntayhteyteen kutsumisen.

– Yhdessä matkalla lista säilytti paikkamääränsä ja sai pari lisääkin, mutta myös liberaaleiksi luonnehdittavat Kirkko kaikille ja Tulkaa kaikki -ryhmät saivat hyvin paikkoja. Tulkaa kaikki ja Kirkko kaikille -listat lähes kaksinkertaistivat paikkansa edellisvaaleihin verrattuna seurakuntaneuvostoissa, Espoon seurakuntien viestintäpäällikkö Urpu Sarlin kommentoi.

Myös demareilla, kokoomuslaisilla ja perussuomalaisilla oli Espoossa omat listansa. Esbo svenska församlingissa nuorilla oli seurakuntaneuvostoon oma lista, jolta pääsikin läpi kolme nuorta ehdokasta.

Muuta merkille pantavaa Sarlinin mukaan oli uusien nimien suuri määrä sekä se, että valituissa on monen ikäisiä ehdokkaita. Esimerkiksi Olarin seurakunnassa komean äänimäärän sai opiskelija Kira Järves.

Espoon äänestysprosentti oli 11,3 eli laski edellisvaaleista.

– Se on aina ikävä juttu, kun äänestysprosentti laskee. Tavoite oli nostaa ja sen eteen tehtiin paljon töitä, Urpu Sarlin harmittelee.

Kauniaisten suomalaisessa seurakunnassa äänestysprosentti oli jälleen pääkaupunkiseudun korkein, 17,4. Ehdokaslistoja oli kahdella ryhmällä, Kokoomuksen seurakuntaryhmällä ja Kaikkien kirkko -ryhmällä. Yhteiseen kirkkovaltuustoon valittiin 13 henkilöä, joista uusia on kahdeksan. Valituista kahdeksan on Kaikkien kirkko -listan ehdokkaita ja viisi Kokoomuksen seurakuntaryhmän ehdokkaita.

Seurakuntaneuvostoon valittiin 12, joista uusia on seitsemän. Valituista kahdeksan on Kaikkien kirkko -listalta, neljä Kokoomuksen seurakuntaryhmän ehdokkaita.

Eniten ääniä kummassakin vaalissa saivat LL Raili Pirttimäki, rehtori Tapani Ala-Reinikka ja opiskelija Kare Visuri. Kaikkien yhteiseen kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon valittujen ehdokkaiden nimilista on luettavissa täällä.

Kauniaisten suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Mimosa Mäkinen sanoi iloitsevansa siitä, että äänestysprosentti oli taas parempi kuin muissa pääkaupunkiseudun kunnissa.

– Sekin on tosin kiva juttu, että kun katson tuloslistaa, siellä on joukko hyvin eri-ikäisiä, eri taustoista tulevia, erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Kokemus on tärkeää, mutta on mukava, että myös nuoret aikuiset haluavat kantaa vastuuta, vaikka hallinnon puoli ei aina se houkuttelevin asia olekaan.

 

Juttua korjattu ja täydennetty 19.11. klo 9. Lisätty Espoon ääniharavien äänimäärät ja korjattu Iida Rotko toiseksi eniten ääniä saaneeksi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Valmistaudu jouluun kuin kaikki tapahtuisi ensimmäistä kertaa

Puheenvuorot

Espoon yhteisen kirkkovaltuuston kokoonpano uusiutuu. Seurakuntavaalit muuttivat myös sen voimasuhteita. Kauniaisten luottamushenkilöistä vaihtui joka toinen.