null Seurakuntavaaleissa äänesti pääkaupunkiseudulla ennakkoon 32 640 ihmistä

Leimoja iskettiin tuhansiin vaalikuoriin ennakkoäänestyksessä. Äänestää voi vielä varsinaisena vaalipäivänä eli 18.11.

Leimoja iskettiin tuhansiin vaalikuoriin ennakkoäänestyksessä. Äänestää voi vielä varsinaisena vaalipäivänä eli 18.11.

Ajankohtaista

Seurakuntavaaleissa äänesti pääkaupunkiseudulla ennakkoon 32 640 ihmistä

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys päättyi lauantaina. Äänestysvilkkaus nousi Vantaalla, pysyi ennallaan Helsingissä ja laski Espoossa.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys päättyi lauantaina. Äänestysvilkkaus oli pääkaupunkiseudulla suurin piirtein viime vaalien tasoa, paitsi Vantaalla, jossa äänestäjiä oli nyt selvästi enemmän.

Yhteensä 32 640 ihmistä äänesti seurakuntavaaleissa ennakkoon pääkaupunkiseudulla, heistä yli puolet Helsingissä.

Helsingissä äänesti nyt 17 414 ihmistä, kun viime vaaleissa äänestämässä kävi 17 636 ihmistä. Äänestäjiä oli siis lähes sama määrä kuin viime vaaleissa, vaikka vielä perjantaina tulos näytti jäävän heikommaksi. Launtaina Helsingissä otettiin loppukiri.

Helsingissä äänestäneistä oli nyt helsinkiläisiä 16 549, viime vaaleissa 16 696. Muut olivat muualta Suomesta ja vastaavasti muualla Suomessa on äänestetty Helsingin vaaleissa. Tarkka ennakkoäänestysprosentti selviää lopullisessa ääntenlaskennassa.

Kauppakeskukset vetivät Helsingissä nyt aiempaa vähemmän äänestäjiä. Kauppakeskus Redin äänestyspaikkaa ei oikein löydetty, eniten väkeä kävi Kampin Narinkkatorilla. Yhteensä kauppakeskuksissa äänesti 4181 ihmistä.

Vantaalla äänestäjät liikkuivat selvästi edellisvaaleja vilkkaammin, sillä ennakkoäänestäjiä oli nyt 5 507. Viime vaaleissa ennakkoon äänesti 4 990 ihmistä. Suurin osa äänestäjistä oli vantaalaisia. Kauppakeskukset Myyrmanni ja Dixi vetivät Vantaalla erityisen hyvin äänestäjiä.

Pääkaupunkiseudulla vilkkaimpia äänestyspaikkoja olivat yleensä kauppakeskukset.

Espoossa ennakkoon äänestäneiden määrä laski. Äänestäjiä oli nyt 9 384, joista 8 799 oli espoolaisia. Viime vaaleissa espoolaisia ennakkoäänestäjiä oli 10 564 eli varsinaiseen vaalipäivään jää kirittävää, jotta päästään äänestysprosentissa viime vaalien tasolle.

Kauniaisten suomalaisessa seurakunnassa kävi äänestämässä 335 ihmistä, joista 47 muualta Suomesta. Viime vaaleissa äänesti ennakkoon 393 Kauniaisten seurakunnan jäsentä, mutta tässä luvussa ovat mukana mysö muualta Suomesta tulleet postiäänet.

Ennakkoäänestyspaikkoja oli koko maassa noin 2500.

Seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 18.11. Silloin äänestäminen tapahtuu omassa seurakunnassa, yleensä pääkirkossa, kello 11–20. Vaalin tulokset selviävät samana iltana.

Pääkaupunkiseudun seurakunnissa äänestetään kaksissa vaaleissa eli äänestäjä valitsee ehdokkaansa sekä Espoon, Helsingin, Kauniaisten tai Vantaan yhteiseen kirkkovaltuustoon että oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon. Ehdokkaisiin voi tutustua esimerkiksi täyttämällä vaalikoneen.

Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla kirkon jäsenellä on äänioikeus.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.