null ”Ei tässä tarvitse yrittää esittää Jumalaa”, sanoo Jeesuksen roolin Via Crucis -katunäytelmässä esittävä harrastajanäyttelijä Panu Haavisto

Panu Haavisto ei ole nähnyt aikaisempia Via Crucis -esityksiä, koska hän on aina esiintynyt pääsiäisnäytelmässä toisaalla.

Panu Haavisto ei ole nähnyt aikaisempia Via Crucis -esityksiä, koska hän on aina esiintynyt pääsiäisnäytelmässä toisaalla.

Hengellisyys Ajankohtaista

”Ei tässä tarvitse yrittää esittää Jumalaa”, sanoo Jeesuksen roolin Via Crucis -katunäytelmässä esittävä harrastajanäyttelijä Panu Haavisto

Haavisto on tavallinen tallaaja, jolle ovat tulleet tutuiksi roolit Nooan arkin leijonasta tuhlaajapoikaan, Joosefiin, Juudakseen ja Jeesukseen asti.

Ristin Tie – Via Crucis -pääsiäisdraamassa on nähty vuosien mittaan useita ammattinäyttelijöitä Jeesuksen roolissa, myös naisia.

Kun Via Crucis päästään vihdoin tänä vuonna toteuttamaan Helsingissä monen vuoden koronatauon jälkeen, Jeesusta esittää suurelle yleisölle tuntematon Panu Haavisto. Siis kuka?

Pitkänhuiskea, lempeäsilmäinen mies on suunnilleen Jeesuksen ikäinen, 33-vuotias. Hiukset ja partakin ovat saaneet kasvaa Jeesuksen kuvista tuttuun pitkään mittaan.

Haavisto työskentelee Kansan Raamattuseuran Vivamo-keskuksessa Lohjalla mediatyöntekijänä ja hoitaa muun muassa messujen ja tapahtumien striimauksia. Suuri osa vapaa-ajasta kuluu musiikkiharrastusten parissa. Hän on myös opiskellut musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa.

Haavisto on ollut mukana Vivamon Raamattukylässä jo kahdentoista vuoden ajan. Tämä harrastajateatteri on retkikohde myös pääkaupunkiseutulaisille, ja lisäksi se kiertää tilauksesta tapahtumissa.

Paholaiset riemuitsevat Juudaksen kavallettua Jeesuksen. Esiintyjät vasemmalta oikealle: Alvar Tigerstedt, Tiina Huczkowski, Harriet Kolehmainen ja Juha Sihvola. Harjoitukset pidetään Tuomiokirkon kryptassa.

Paholaiset riemuitsevat Juudaksen kavallettua Jeesuksen. Esiintyjät vasemmalta oikealle: Alvar Tigerstedt, Tiina Huczkowski, Harriet Kolehmainen ja Juha Sihvola. Harjoitukset pidetään Tuomiokirkon kryptassa.

– Meillä on kolme esityskautta: joulu, pääsiäinen ja touko–elokuu. Kesäkaudella esitämme paria, kolmea näytelmää. Alun perin tulin mukaan vuonna 2011 pääsiäisnäytelmään, Haavisto kertoo.

Sen jälkeen hän on esittänyt kymmeniä rooleja eri näytelmissä: Nooan arkin leijonasta tuhlaajapoikaan, Joosefiin, Juudakseen ja Jeesukseen asti.

Raamattukylässä Haavisto tapasi myös tulevan vaimonsa, joka työskenteli siellä koordinaattorina. Kun pariskunta sai lapsen, Haavisto toimi vaimonsa äitiysloman sijaisena. Koordinaattorin tehtäviin kuului näyttelijöiden rekrytoinnin lisäksi kaikkea mahdollista. Jos joku näyttelijöistä sairastui äkillisesti, Haavisto paikkasi roolin.

Pääsiäisnäytelmän tekeminen ulkoilmassa on siis harvinaisen tuttu juttu Via Cruciksen uudelle Jeesus-hahmolle.  

Myös uuden käsikirjoituksen tekijä Anna-­Mari Kaskinen on tuttu yhteistyökumppani ­Panu Haavistolle, sillä Kaskinen on kirjoittanut kaikki Raamattukylän näytelmät.

– Kun työryhmä kysyi minua Via Cruciksen päärooliin, sanoin tietysti heti, että totta kai. Mutta suljettuani puhelimen tuli aluksi epäuskoinen olo ja suorastaan kauhistus: tässä on sentään nähty legendaarisia suomalaisia näyttelijöitä ennen minua!

Tämä tapahtui syksyllä 2020. Jouluun mennessä esitys oli jo peruttu koronapandemian vuoksi. Pääsiäiseksi 2021 Via Crucis -työryhmä valmisti sanattoman lyhytelokuvan verkkoon. Siinä Panu Haavisto otti Jeesuksen roolia haltuun öisen Helsingin tyhjillä kaduilla. Ohjaaja ­Markku Arokanto ja näyttelijät tutustuivat toisiinsa ja saivat aikaan jotain konkreettista katsojia varten.

Mutta kun myös pääsiäisen 2022 esitys jouduttiin perumaan, Haavisto ehti miettiä, toteutuuko uusi Via Crucis ikinä.

– Tämä rooli on minulle tosi iso juttu, kunniatehtävä! Kunnioitan Jeesuksen pyhyyttä ja mietin sitäkin, onko minulla oikeus esittää häntä. Jokaisella katsojalla on jokin mielikuva Jeesuksesta. Hän herättää monenlaisia tunteita.

Tänä vuonna Jeesusta esittää Panu Haaviston omin sanoin ”ihan tavallinen tallaaja”, ja hänestä siinä on oma puhuttelevuutensa.

– Raamatun kertomukset ovat minulle taustani takia hyvin tuttuja. Haluan roolityössäni välittää jotain siitä, mikä itselleni on tärkeää ja koskettavaa, Haavisto sanoo. 

– Jeesuksessa on ihminen ja Jumala, ja sitä inhimillisyyttä on tärkeää esittää. Jumaluus tulee esiin tekstistä. Ei tässä tarvitse yrittää esittää Jumalaa.

Haaviston mielestä pääsiäisnäytelmän pointti ei ole esittää ”totuutta” vaan luoda mahdollisuuksia tulkita, mitä pääsiäisen tapahtumat ovat voineet tarkoittaa; kokea tunteita, ajatella ja samastua.

Teatterissa häntä viehättää juuri tila – vapaan tulkinnan tila – joka näyttelijälle jää, vaikka hän noudattaakin ohjaajan ohjeita. Jokainen tulkitsee omaa rooliaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääsiäisnäytelmä Via Crucis kuljettaa katsojia valosta pimeyteen, pimeydestä kirkkauteen – tällaisia ovat tarinan pahikset

Hengellisyys

Tuhansien ihmisten pääsiäisperinteeksi muodostunut esitys nähdään jälleen Helsingin keskustassa hiljaisen viikon lauantai-iltana.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.