null Teemu Laajasalo lupaa käyttää piispana enemmän korviaan kuin suutaan

Emerituspiispa Eero Huovinen herkistyi onnitellessaan Teemu Laajasaloa piispanvaalin tuloksen selvittyä.

Emerituspiispa Eero Huovinen herkistyi onnitellessaan Teemu Laajasaloa piispanvaalin tuloksen selvittyä.

Ajankohtaista

Teemu Laajasalo lupaa käyttää piispana enemmän korviaan kuin suutaan

Vaalikiertueen aikana Laajasalo huomasi, kuinka erilaisia todellisuuksia hiippakunnassa on. Ennen uusia linjauksia on keskityttävä kuuntelemaan ja oppimaan.

Helsingin piispaksi valittu Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo on saanut kevään ja kesän vaalikamppailun aikana huomata, että kirkon kysymykset ja piispanvirka kiinnostavat ihmisiä. Hän kiersi ehdolle asetuttuaan jokaisessa kuudesta rovastikunnasta ja monessa hiippakunnan 33 seurakunnasta.

Eri paikoissa vieraillessaan hän huomasi, kuinka erilaisten kysymysten kanssa toisaalta isojen kaupunkien seurakuntayhtymät ja toisaalta pienet Itä-Uudenmaan maaseutuseurakunnat painiskelevat.

 – Kirkolla ei Helsingin hiippakunnassa ole yleisiä haasteita, vaan jokaisessa seurakunnassa erilaisia. Varsinkin Helsingissä ja Vantaalla haasteena on, millä tavalla kirkko nykyisin voisi olla ihmisille merkityksellinen. Monilla alueilla kirkkoonkuulumisprosentti on alhainen, eikä sitä selitä vain maahanmuuttajien suuri osuus väestöstä, Laajasalo arvioi.

– Seurakuntien jäsenmäärän väheneminen on kysymys, jota kirkossa on paljon pohdittu, ja jos ongelmaan olisi joku patenttiratkaisu, se olisi jo tehty. Eri ihmisillä on kuitenkin eri teitä kirkkoon.

Laajasalon mielestä kirkossa pitäisi entistä selvemmin ymmärtää julistuksen ja palvelun yhteys. Uskon kieli voi tuntua joskus vaikealta, eikä se puhuttele kaikkia, mutta rakkauden kieltä ymmärtävät kaikki. 1.11. piispana aloittava Laajasalo sanoo, että hän haluaa kuunnella ja kuulla, mitä seurakunnissa tapahtuu, ennen kuin hän ryhtyy tekemään mitään isoja linjauksia.

– Jumala on luonut ihmiselle kaksi korvaa ja yhden suun, ja niitä tulisi käyttää samassa suhteessa, Laajasalo muistuttaa.

Helsingin nykyinen piispa Irja Askola on ottanut julkisuudessa kantaa esimerkiksi turvapaikanhakijoiden ja seksuaalivähemmistöjen puolesta. Laajasalo toteaa arvostavansa Askolan työtä.

– Hän on avannut kanavaa hienosti. Toivon, että osaisin jatkaa siitä.

Toistakin edeltäjäänsä, Eero Huovista, Laajasalo kehuu.

– Oman pappisurani aikana Helsingin hiippakunnassa on ollut kaksi käänteentekevää piispaa. Miten pääsisin edes jollakin tavalla kasvamaan heidän tohveleihinsa?

Kun Irja Askola jää eläkkeelle, Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa on taas piispoina pelkkiä miehiä. Laajasalon mielestä on olennaista, että sekä piispoina että muissakin kirkon viroissa, olisi myös naisia.

– On tärkeää, ettei tätä kysymystä vähätellä tai sivuuteta. Mutta jos olisin ajatellut, että en ole sukupuoleni vuoksi kelpoinen piispan virkaan, en olisi suostunut edes ehdolle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.