null Teemu Laajasalo saa syytteen tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta – syyttäjä esittää sakkorangaistusta

Teemu Laajasaloa uhkaa sakkorangaistus hänen aiemman yritystoimintansa kirjanpidon vuoksi. Syyttäjä arvioi kirjanpitorikoksen perustuvan törkeään huolimattomuuteen.

Teemu Laajasaloa uhkaa sakkorangaistus hänen aiemman yritystoimintansa kirjanpidon vuoksi. Syyttäjä arvioi kirjanpitorikoksen perustuvan törkeään huolimattomuuteen.

Ajankohtaista

Teemu Laajasalo saa syytteen tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta – syyttäjä esittää sakkorangaistusta

Syyte koskee Teemu Laajasalon yritystoimintaa ennen piispan virkaa. Teko ei perustu tahallisuuteen. Asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo on saanut syytteen, joka koskee hänen aiemman yrityksensä TL Opetus Oy:n kirjanpidon laiminlyöntiä. Syyte ei liity Laajasalon nykyiseen piispanvirkaan eikä hänen aiempaan toimintaansa Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntien yhtymänjohtajana.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Mari Mattila arvioi, että Laajasalo on tehnyt tuottamuksellisen kirjanpitorikoksen. Rikoslain 3. luvun 7. pykälän mukaan tuottamuksellisuus perustuu törkeään huolimattomuuteen.

Syyttäjän mukaan teko ei siis ole tahallinen, mutta kuitenkin rangaistava. Lain mukaan tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin tiedotteen mukaan syyttäjä esittää Laajasalolle 35 päiväsakkoa. Syyttäjä ei syytettä ja sen perusteita vielä tarkemmin kommentoi, vaan ne tulevat hänen mukaansa julkisiksi ja esille, kun syytettä käsitellään Helsingin käräjäoikeuden suullisessa istunnossa. Istuntopäivästä hänellä ei ole vielä tietoa.

Tyydyn siihen ratkaisuun ja sakkoon, joka määrätään.

– Teemu Laajasalo

Mattila ei kommentoi edes sitä, onko yrityksen kirjanpito nyt kunnossa. Tuomiokapitulin tiedotteen mukaan kaikki kirjanpitoon liittyneet virheet on korjattu syksyllä 2017, mutta laiminlyönti on tapahtunut.

– Olen myöntänyt teonkuvauksen ja pahoitellut laiminlyöntiä jo aiemmin. Omia virheitä ei ole syytä selitellä vaan niistä pitää oppia. Tyydyn siihen ratkaisuun ja sakkoon, joka määrätään, Laajasalo kommentoi tiedotteessa.

Koska asia koskee Laajasalon aiempaa yritystoimintaa eikä nykyistä tai edellistä viranhoitoa, tuomiokapituli ei kommentoi asiaa enempää. Vs. lakimiesasessori Jussi Liljan mukaan tuomiokapituli käsittelee asiaa, kun lopullinen päätös on annettu eli vasta käräjäoikeuden annettua tuomionsa.

– Kuten aiemmin olen sanonut, jään odottamaan asian ratkaisua, enkä tässä vaiheessa kommentoi sitä. Jätän viranomaisille ja myös itselleni työrauhan nykyisessä virassani, Laajasalo toteaa.

Poliisi alkoi tutkia Laajasalon yhtiön kirjanpitoa, koska sille tehtiin tutkintapyyntö kyseisen yhtiön kirjanpidon ristiriitaisuuksista. Esitutkinnassa selvisi, että yhtiön tilinpäätökset kolmelta eri tilikaudelta on tehty aikanaan puutteellisella aineistolla. Kirjanpitoon on lisätty puuttuvia tositteita loppuvuonna 2017, minkä jälkeen nämä tilinpäätökset on laadittu uudelleen. Poliisilta asia eteni kuukausi sitten syyteharkintaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Syyttäjä valittaa piispa Teemu Laajasalon tuomiosta

Ajankohtaista

Kihlakunnansyyttäjä Mari Mattila on valittanut Helsingin hovioikeuteen piispa Teemu Laajasalon saamasta tuomiosta. Syyttäjä ei hyväksy rangaistuksen alentamisessa käytettyjä perusteluja. ”Julkisuus ei ole ollut poikkeuksellista eikä ennakoimatonta.”Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.