null Piispa Teemu Laajasalon yhtiön kirjanpidossa epäillään rikosta – seurakuntayhtymän luottokortti- ja matkalaskuista ei ole aihetta nostaa syytettä

Piispa Teemu Laajasalon luottokortti- ja matkalaskuissa ei ollut rikoksia. Hänen yhtiönsä kirjanpidossa on kuitenkin epäselvyyksiä, jotka siirtyvät syyteharkintaan.

Piispa Teemu Laajasalon luottokortti- ja matkalaskuissa ei ollut rikoksia. Hänen yhtiönsä kirjanpidossa on kuitenkin epäselvyyksiä, jotka siirtyvät syyteharkintaan.

Ajankohtaista

Piispa Teemu Laajasalon yhtiön kirjanpidossa epäillään rikosta – seurakuntayhtymän luottokortti- ja matkalaskuista ei ole aihetta nostaa syytettä

Poliisi ei ota kantaa teon tahallisuuteen tai tuottamuksellisuuteen. Piispa Teemu Laajasalo myöntää huolimattomuuden kirjanpidon hoidossa ja on siitä pahoillaan.

Helsingin poliisille tehtiin tammikuussa 2018 useita tutkintapyyntöjä, joissa pyydettiin selvittämään piispa Teemu Laajasalon luottokortin käyttöön ja matkalaskuihin liittyviä epäselvyyksiä. Pyyntö koski aikaa, jolloin hän toimi Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana.

Poliisi mukaan luottokortti- ja matkalaskuasioissa ei ole syytä epäillä rikosta, eikä asiasta ole käynnistetty esitutkintaa. Poliisi päätyy siis samaan lopputulokseen kuin Helsingin seurakuntayhtymän ulkopuolisella tilintarkastusyhtiöllä Maura Auditilla teettämä selvitys.

– Poliisin tietojen mukaan henkilö ei ole kahden virkamatkansa osalta noudattanut seurakuntayhtymän matkustussääntöä, mutta poliisin tekemän kokonaisarvion perusteella asia ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jenni Lehtilä Helsingin poliisilaitokselta.

Lehtilä kieltäytyy esitutkintalain määräysten mukaisesti kertomasta henkilön nimeä ja viittaa sen sijaan poliisin tiedotteeseen, jossa on kaikki, mitä hän voi asiasta nyt sanoa. Tiedotteen perusteella on kuitenkin selvää, että kyse on Laajasalosta ja hänen yrityksestään TL Opetus Oy:stä.

Poliisi on tutkinut myös Laajasalon yhtiön kirjanpitoa, koska sille tehtiin tutkintapyyntö kyseisen yhtiön kirjanpidon ristiriitaisuuksista.

Esitutkinnassa selvisi, että yhtiön tilinpäätökset kolmelta eri tilikaudelta on tehty aikanaan puutteellisella aineistolla. Kirjanpitoon on lisätty puuttuvia tositteita loppuvuonna 2017, minkä jälkeen nämä tilinpäätökset on laadittu uudelleen.

– Poliisi ei erittele tarkemmin asian yksityiskohtia. Nämä selviävät aikanaan julkiseksi tulevista asiakirjoista. Emme myöskään ota kantaa teon tahallisuuteen tai tuottamuksellisuuteen, Lehtilä toteaa.

Kirjanpitoon liittyvä rikosepäily siirtyy syyteharkintaan lokakuun aikana.

Laiminlyönneillä ei ole saatu hyötyä. Se ei poista sitä, että olisi pitänyt olla huolellisempi.

– Teemu Laajasalo

Laajasalo myöntää toimineensa huolimattomasti

Laajasalo kommentoi asiaa tiedotteella, jonka Helsingin hiippakunta julkaisi verkkosivuillaan. Laajasalon mukaan on hyvä, että luottokortti- ja matkalaskuasia on nyt saatu päätökseen sekä Helsingin seurakuntayhtymän että poliisin selvitysten jälkeen.

Laajasalo toteaa myöntävänsä kirjanpitorikkomuksen.

– Kuten olen aiemmin julkisuudessa todennut, kirjanpidon hoidossa on ollut huolimattomuutta. Yrityksen kaikki velvoitteet on hoidettu, mutta myöhässä. Laiminlyönneillä ei ole saatu hyötyä. Se ei poista sitä, että olisi pitänyt olla huolellisempi.

– Myönnän laiminlyönnit ja olen niistä pahoillani. Yritys on ajettu alas, sillä ei ole toimintaa ja sen vastuut on hoidettu, Laajasalo kommentoi.

Nyt syyteharkintaan siirtyvä asia koskee Laajasalon aiempaa yritystoimintaa eikä nykyistä tai edellistä viranhoitoa. Tästä syystä Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli ei kommentoi asiaa enempää.

– Jään odottamaan asian ratkaisua, enkä tässä vaiheessa kommentoi asiaa. Jätän viranomaisille ja myös itselleni työrauhan nykyisessä virassani, Laajasalo sanoo tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Syyttäjä valittaa piispa Teemu Laajasalon tuomiosta

Ajankohtaista

Kihlakunnansyyttäjä Mari Mattila on valittanut Helsingin hovioikeuteen piispa Teemu Laajasalon saamasta tuomiosta. Syyttäjä ei hyväksy rangaistuksen alentamisessa käytettyjä perusteluja. ”Julkisuus ei ole ollut poikkeuksellista eikä ennakoimatonta.”
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.