null Kaksi vuotta koodaamista riitti – tv:n musiikkiohjelmissa vilahtava Jepa Lambert haluaa saada solistin loistamaan: ”Taustalaulamisesta on tullut pääduunini”

– Haluaisin, että minut tunnetaan ihan vain siitä, että minä olen minä ja voin tehdä monenlaista, sanoo Jepa Lambert.

– Haluaisin, että minut tunnetaan ihan vain siitä, että minä olen minä ja voin tehdä monenlaista, sanoo Jepa Lambert.

Hyvä elämä

Kaksi vuotta koodaamista riitti – tv:n musiikkiohjelmissa vilahtava Jepa Lambert haluaa saada solistin loistamaan: ”Taustalaulamisesta on tullut pääduunini”

Jepa Lambert johtaa myös gospelkuoroa. Jenkkigospelin raaka tunne kiehtoo.

Jenni ”Jepa” Lambert on laulanut aina. Ennen kuin hänestä tuli television musiikkiohjelmien taustalaulaja, laulut kaikuivat kristillisissä piireissä.

Alakoululaisena Lambert esiintyi seurakunnan tyttöporukalla Seppo ­Hovin seurassa -ohjelmassa. Yläasteiässä hän johti kahta kuoroa, säesti pianolla seurakuntalaisten laulua ja veti ylistyslauluja. Parikymppisenä Lambert lauloi suomeksi ja englanniksi gospel­bändeissä.

– Olen kasvanut Tikkurilan helluntaiseurakunnassa, Minttukirkolla. Olen edelleen seurakunnan jäsen, mutten asu enää kirkon lähellä enkä ole pitkään aikaan käynyt siellä, Lambert kertoo.

Epävarmasta alasta ammatti?

Jo varhain vaikutti siltä, että musiikista tulisi musikaalisen ja esiintymisestä nauttivan Jepa Lambertin ura ja elämä.

– Kasvoin sisarusteni kanssa perheessä, jossa aina kaikki olivat meille tervetulleita. Usein kotona oli porukkaa, musiikkia ja hengellistä ohjelmaa.

Laulamisen lisäksi Lambert halusi alkaa soittaa. Setä ehdotti pianoa, ja sellainen haettiin isän kanssa pakettiautolla Oulun läheltä.

Seurakuntatutun ohjaamat soittotunnit alkoivat, kun Lambert oli kuusivuotias. Hän oppi ensin soinnut ja tarjoutui ekaluokkalaisena säestämään lauluja koulun musiikin tunneilla.

– Soittaminen varmaan vei minut sille polulle, että kävin Vantaalla Simonkallion koulun musiikkiluokan ja sitten Helsingissä Sibelius-lukion.

– Musiikkilukiossakin lauloin. Teimme paljon keikkoja ja kävimme kuoron kanssa kiertueella Japanissa asti. Joka joulu me kamarikuorolaiset lauloimme neljän laulajan voimin Stockmannin käytävillä.

Lukion jälkeen Lambert alkoi kuitenkin jarrutella ja järkeillä. Vaikka musiikki oli ihanaa ja tärkeää, epävarmasta alasta ei ehkä kannattaisi kuitenkaan tehdä ammattia. Hän päätyi opiskelemaan mediatekniikan insinööriksi.

Lambert ehti koodata pari vuotta, kun hän tuli toisiin ajatuksiin.

– Heitin kuin kolikon ilmaan: jos pääsen opiskelemaan laulamista, otan musiikin teon vielä vakavasti.

Lambert pyrki ja pääsi. Vuonna 2006 hän aloitti laulun opiskelun Metropolia Ammattikorkeakoulun pop-jazz-musiikon tutkinto-ohjelmassa. Samalla luokalla opiskeli muuan Jenni Var­tiainen.

– Tutustuimme Jennin kanssa koulussa ekana päivänä. Sinne oli satoja hakijoita, ja sisään otettiin kuusi lauluopiskelijaa. Sitten opiskeltiin. Jenni teki opintojen aikana ensimmäisen soololevynsä ja breikkasi, ja minä sain lapsen. Kummankin opinnot vähän venyivät, ja valmistuimme samaan aikaan, Lambert kertoo.

Insinööristä vapaaksi taitelijaksi

Vuonna 2013 Jepa Lambert osallistui Voice of Finland -ohjelmaan. Hän kilpaili Elastisen joukkueessa ja pääsi livelähetyksiin asti.

– Laulukilpailuohjelman jälkeen aloin tehdä töitä Lenni-Kalle Taipaleelle lähinnä studiosta käsin taustalaulajana, ja sitten hän otti minut mukaan televisiobändiinsä. Ensin olin taustalaulajana Voice of Kids –ohjelmassa.

Aika nopeasti valmistumisensa jälkeen Lambert perusti oman toiminimen. Uran alussa hänellä oli paljon bilekeikkoja kuten firmojen pikkujouluja ja häitä. Viime aikoina Lambert on tullut television katsojille tutuksi Elämäni ­biisi –­ohjelman taustalaulajana. Lisäksi hän on ollut aktiivinen muun muassa Vesterinen-yhtyeessä.

– Vasta sen jälkeen, kun olin opiskellut insinööriksi ja kokeillut sitä työtä, minulle tuli rohkeutta heittäytyä vapaaksi taiteilijaksi. Taustalaulamisesta on tullut pääduunini. Minulla on erilaisia projekteja, keikka siellä, keikka täällä. Laulan taustoja myös eri artistien levyille.

– Mutta onhan tämä freelance-muusikon elämä ihan hullua ja epävarmaa. Niin kuin yrittäjänä olo muutenkin. Ei ole peruspalkkaa, joka tulisi joka kuukausi. Edelleen kuitenkin uskon vahvasti siihen, että kova työnteko palkitaan.

Kaikki käy – taustalla tai solistina

Taustalaulaminen tuntuu Jepa Lambertista luontevalta. Hän nauttii harmonioiden tekemisestä. Taustalaulajan ei ole tarkoitus viedä huomiota pois solistista, vaan saada solisti loistamaan ja olla myös solistin henkisenä tukena.

– Taustalaulaja on osa bändiä, yksi muusikoista. Kuten koko bändi myös taustalaulajat tekevät kaikkensa saadakseen biisin ja solistin kuulostamaan mahdollisimman hyvältä.

Elämäni biisi –ohjelmassa Lambert on joskus laulanut myös solistina. Hänestä se on ihanaa, mutta myös hiukan pelottavaa, sillä taustalla laulaminen on hänelle tutumpi paikka.

– Jos saisin valita, laulaisin mielelläni molemmissa rooleissa. Eivät ne sulje toisiaan pois. Muun muassa Mariah Carey lauloi solistiuransa jälkeen pitkään taustoja eri artisteille, esimerkiksi Babyfacelle.

– Haluaisin, että minut tunnetaan ihan vain siitä, että minä olen minä ja voin tehdä monenlaista. Vähän niin kuin Lenni-Kalle tai Marzi Nyman. He voivat johtaa orkesteria, olla osa orkesteria ja tehdä myös soololevyjä. Laulajille tällainen on harvinaisempaa.

Kaapu päällä satahenkisessä gospelkuorossa

Viime keväänä Jepa Lambertille tarjottiin nuoruudesta tuttua tehtävää. Joukko eri kuoroissa laulaneita laulajia perusti Sounds of Mercy -gospelkuoron, ja Lambertia kysyttiin kuoron vetäjäksi.

– Minulla on ollut gospelia tosi ikävä. Mielelläni lähdin kuoroon mukaan ja johtamaan sitä. Saimme nopeasti biisitiimin kasaan, ja yksi biisi on jo julkaistu. Ennen joulua olimme mukana Tuomasmessussa ja esitimme biisimme siellä. Se oli kuoron eka keikka, Lambert kertoo.

Gospelmusiikki vie Jepa Lambertin ajatukset väkisin 1990-luvulle, jolloin hän asui vuoden Yhdysvalloissa. Tikkurilan Minttukirkon pianisti oli saanut töitä Time Square Churchista New Yorkissa. 16-vuotias Lambert piti välivuoden koulusta ja lähti au pairiksi muusikko­perheeseen.

– Kotitöiden ohella osallistuin Time Square Church -seurakunnan toimintaan. Pääpastorina toimi silloin David Wilkerson, joka tunnetaan Juokse poika juokse -kirjasta. Minäkin olin lukenut kirjan.

– Oli tietysti mahtava tavata Wilkerson ja hänen vaimonsa kirkon backstagella. Paikka oli vanha Broadway-teatteri. Siellä sai hengailla ja tutustua muihin gospelsoittajiin.

Ehdottomasti suurimman vaikutuksen Lambertiin teki seurakunnan satahenkinen kuoro.

– Meitä oli kuorossa ehkä kymmenen valkoihoista. Pukeuduimme kuorokaapuihin, joissa oli kultaa ja lilaa ja opettelimme askeleet ennen kuin menimme lavalle. Lauloimme nimenomaan jenkkigospelia. Se oli ihan mahtavaa! Sen jälkeen hurahdin siihen musaan täysin.

– Jenkkigospel ja siihen usein liitetyt isot naislaulajat ovat olleet minun tärkein inspiraation lähteeni. Sellaiset, jotka käyttävät laulaessaan raakaa tunnetta.

Raa’alla tunteella Lambert tarkoittaa sitä, ettei lauleta aina niin kauniisti. Perinteisessä gospelissa käytetään ääntä paljon rajummin kuin klassisessa laulussa. Äänessä saa kuulua yhtä lailla itku ja huuto kuin valtava riemu. Siksi gospel on Lambertista kiehtovaa.

– Uskon, että gospelissa on jotain sellaista, mikä tekee hyvää meille hyssyttelykulttuurissa eläville suomalaisille, jotka on opetettu istumaan kiltisti ja laulamaan nätisti. Se vähän rikkoo ­kuorta.

Kuuntele Spotifysta Jepa Lambertin uusin soolojulkaisu Break the Cycle, jonka on tehnyt Petri Matero Group. Kuunneltavissa 14.1. alkaen.

Kuka?

Jepa Lambert, 41, on soul-laulaja, joka asuu Helsingissä poikansa ja avomiehensä kanssa.

Mitä?

Lambert toimii tausta­laulajana televisiossa muun muassa Elämäni biisi -ohjelmassa. Hän johtaa Sounds of Mercy -gospel­kuoroa. Joskus hänet saattaa nähdä esilaulajana Tuomasmessussa Mikael Agricolan kirkossa.

Motto

Ilon kautta!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.