null Temppeliaukion kirkon turistitulot romahtivat murto-osaan odotetusta – luottamushenkilö ehdottaa yt-neuvotteluja, kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto torjuvat idean

Temppeliaukion kirkko on Töölön seurakunnalle merkittävä tulonlähde, mutta koronapandemia karkotti turistit. Kuva: Esko Jämsä

Temppeliaukion kirkko on Töölön seurakunnalle merkittävä tulonlähde, mutta koronapandemia karkotti turistit. Kuva: Esko Jämsä

Ajankohtaista

Temppeliaukion kirkon turistitulot romahtivat murto-osaan odotetusta – luottamushenkilö ehdottaa yt-neuvotteluja, kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto torjuvat idean

Töölön seurakunta on saanut tänä vuonna noin 1,7 miljoonaa euroa odotettua vähemmän tuloja Temppeliaukion kirkon sisäänpääsymaksuista. Vierailijoiden määrä putosi alle kymmenesosaan viime vuodesta.

Koronavuosi on kurittanut Töölön seurakunnan taloutta. Seurakunta on vuodesta 2017 alkaen veloittanut Temppeliaukion kirkossa käyviltä turisteilta sisäänpääsymaksun, joka on nyt 4 euroa.

Pandemian vuoksi turistien määrä on romahtanut. Samalla romahtivat sisäänpääsymaksut. Vuonna 2019 kävijöitä oli noin 950 000, tänä vuonna noin 90 000 eli alle kymmenesosa edellisvuoden määrästä.

– Olimme budjetoineet saavamme tänä vuonna noin 2,1 miljoonaa euroa bruttotuloa vierailumaksuista. Siitä maksetaan oppaiden palkat ja muita kuluja, ja neton laskettiin olevan ehkä 1,4 miljoonaa, kertoo kirkkoherra Hannu Ronimus.

– Marraskuun loppuun mennessä olemmekin saaneet vierailumaksuista 360 000 euroa. Siinä jäi karkeasti ottaen 1,7 miljoonaa euroa tuloja saamatta.

Ennen pandemiaa tehdyn talousarvion mukaan Töölön seurakunnalla olisi ollut vuonna 2020 tilojensa ja toimintansa rahoittamiseen 6 856 850 euroa. Tuolloisenkin arvion mukaan seurakunnan talous olisi ollut vuoden lopussa 606 915 euroa alijäämäinen, mutta vuoden kuluessa arvio alijäämästä on kasvanut kahteen miljoonaan euroon. Valtaosa alijäämästä johtuu sisäänpääsymaksujen vähenemisestä.

Seurakunta paikkaa alijäämää aiempien vuosien säästöillä, mutta Ronimuksen mukaan alijäämää tulee silti yli miljoona euroa.

Kirkkoherra Hannu Ronimus seisoi tammikuussa 2019 Pasilan kauppakeskus Triplan rakennustyömaan edessä. Töölön seurakunnalla on nykyään Triplassa Fokus-niminen monitoimitila, jonka vuokra maksetaan Temppeliaukion kirkon sisäänpääsymaksuista saaduilla tuloilla. Kuva: Esko Jämsä

Kirkkoherra Hannu Ronimus seisoi tammikuussa 2019 Pasilan kauppakeskus Triplan rakennustyömaan edessä. Töölön seurakunnalla on nykyään Triplassa Fokus-niminen monitoimitila, jonka vuokra maksetaan Temppeliaukion kirkon sisäänpääsymaksuista saaduilla tuloilla. Kuva: Esko Jämsä

Ronimus totesi Kirkko ja kaupungin haastattelussa toukokuussa, että Töölön seurakunta kestää kyllä useammankin laihan vuoden. Seurakunta on silti varautunut säästöihin. Lähivuosina eläkkeelle jäävien työntekijöiden tilalle ei palkata uusia eikä määräaikaisia työsuhteita jatketa. Seurakunnan eri työmuotojen määrärahoja myös pienennetään.

– Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että vierailumaksutulojen menetys vaikuttaa paljon. Vierailumaksuista saadut tulot ovat mahdollistaneet asioita, joihin meillä ei muuten olisi mitään mahdollisuutta, Ronimus kertoo.

– Seurakuntamme maksaa niillä tuloilla muun muassa kahden perheneuvojan ja kahden sairaalasielunhoitoa tekevät työntekijän palkat sekä Triplan kauppakeskuksessa sijaitsevan 470 neliömetrin Fokus-monitoimitilan vuokran.

Seurakuntaneuvoston jäsen ehdottaa yt-neuvotteluja ja lomautuksia

Töölön seurakuntaneuvoston jäsen Jouko Seppälä on ehdottanut seurakuntaneuvostolle, että seurakunnassa aloitettaisiin yt-neuvottelut. Seppälän mukaan seurakunnan henkilöstökulut on mitoitettu sen mukaan, että seurakunta saa Temppeliaukion kirkon vierailumaksuista huomattavat tulot.

– Olemme pienentäneet toimintakuluja ja hakeneet säästöjä, mutta se ei vain riitä. Henkilöstökulut vievät puolet seurakunnan budjetista, Seppälä sanoo.

– Ajatukseni on, että työntekijöitä ei irtisanota vaan lomautetaan.

Helsingin seurakuntayhtymä linjasi kesäkuussa, että seurakunnissa ei tule käydä yt-neuvotteluja taloudellisin perustein, jos seurakunnilla vain on käytössään vapaita varoja. Töölön seurakunnalla on edellisvuosien ylijäämän lisäksi esimerkiksi testamenttilahjoituksista saatuja varoja.

– Olen huolissani, että ne rahat, jotka olemme keränneet vakauden ylläpitämiseksi, menevät taivaan tuuliin, Seppälä sanoo.

Töölön seurakuntaneuvoston jäsen Jouko Seppälä on huolissaan siitä, että turistit eivät vielä ensi vuonna palaa Temppeliaukion kirkkoon. Kuva: Sirpa Päivinen

Töölön seurakuntaneuvoston jäsen Jouko Seppälä on huolissaan siitä, että turistit eivät vielä ensi vuonna palaa Temppeliaukion kirkkoon. Kuva: Sirpa Päivinen

Seurakuntayhtymän mukaan seurakunnat voivat kuitenkin käydä yt-neuvotteluja toiminnallisin perustein. Tällöin työntekijöitä voisi lomauttaa, jos heidän pyörittämänsä toiminta lakkautetaan tai laitetaan tauolle.

– En kannata toimintojen lakkauttamista kokonaan, mutta uskon, että tästä suunnasta voisi löytyä yhdessä henkilöstön kanssa taloutta tasapainottava ratkaisu, Seppälä sanoo.

Seppälä ei osaa vielä sanoa, mitä seurakunnan työmuotoja hän laittaisi tauolle.

– Olen varma, että yhdessä henkilöstön kanssa löydetään kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Lomautukset pitäisi tehdä tasapainoisesti eri toimialojen kesken.

Seppälä kertoo olevansa huolissaan, että turistit eivät palaa massoittain Temppeliaukion kirkkoon vielä ensi vuonnakaan. Silloin edessä olisi taas tappiollinen vuosi.

Kirkkoherra ja seurakuntaneuvoston muut jäsenet eivät kannata yt-neuvotteluja

Kirkkoherra Hannu Ronimus toteaa, että vaatimus yt-neuvotteluista on tässä vaiheessa ennenaikainen.

– Olemme käsitelleet Seppälän ehdotusta kahdessa seurakuntaneuvoston syksyn kokouksessa, 9.9. ja 4.11. Kummassakaan Seppälän näkemys ei ole saanut kannatusta muilta luottamushenkilöiltä.

Ronimuksen mukaan seurakunnan talous kestää toistaiseksi hyvin ilman työntekijöiden lomautuksia. Hän ei pidä yt-neuvottelujen suunnittelua perusteltuna niin kauan, kun asia ei ole ajankohtainen.

– Vaatimus yt-neuvotteluista aiheuttaa koronapaineen keskellä työntekijöissä aivan turhaa huolta. Kukaan ei tiedä, mitä keväällä tapahtuu. Ensi vuonna matkailijamäärät voivat olla jo paljon tätä vuotta suuremmat, Ronimus sanoo.

– Tietenkin seuraamme jatkuvasti tilanteen kehittymistä ja pystymme tarvittaessa tekemään nopeasti uusia sopeuttamispäätöksiä. 


Korjattu monitoimitila Fokuksen nimi 10.12.klo 10.30.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.