null Temppeliaukion kirkossa käyminen alkaa maksaa helsinkiläisellekin

Seurakunnallisiin tilaisuuksiin osallistuminen on tulevaisuudessakin ilmaista myös Temppeliaukion kirkossa. Kuva: Helsingin seurakuntayhtymä

Seurakunnallisiin tilaisuuksiin osallistuminen on tulevaisuudessakin ilmaista myös Temppeliaukion kirkossa. Kuva: Helsingin seurakuntayhtymä

Ajankohtaista

Temppeliaukion kirkossa käyminen alkaa maksaa helsinkiläisellekin

Ilmainen sisäänpääsy turistiaikoina on vain Töölön seurakuntalaisten jäsenetu. Kolmen euron vierailumaksuista ennustetaan kertyvän 450 000 euroa vuodessa. Seurakunnan tapahtumat säilyvät maksuttomina.

Ensi vuoden alusta alkaen Temppeliaukion kirkon eteisessä aletaan pyytää kolmea euroa niin satunnaisilta helsinkiläiskävijöiltä kuin ulkomaisten turistiryhmien jäseniltäkin. Sisäänpääsy on aina ilmainen vain Töölön seurakunnan jäsenille ja alle 18-vuotiaille.

– Lähetämme seurakuntalaisillemme jäsenkortin, jossa kerrotaan, että hänelle Töölön seurakunnan jäsenenä kuuluu etuja, sanoo Töölön kirkkoherra Auvo Naukkarinen.

Perjantain kaksi viimeistä tuntia on päätetty pitää ilmaisina talviaikaan, eli tällä hetkellä kello 15–17. Kesällä ilmaistunteja ovat perjantain neljä viimeistä. Lisäksi jumalanpalveluksiin ja muihin seurakunnan järjestämiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Osa Suomen suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvassa Temppeliaukiossa järjestettävistä konserteistakin on ilmaisia.

Muiden evankelisluterilaisen kirkon seurakuntien ryhmät pääsevät tutustumaan ilmaiseksi kirkkoon sopimalla asiasta etukäteen. Muiden ryhmien jäsenet saavat 50 senttiä alennusta maksamalla ennakkoon vierailumaksunsa.

Temppeliaukion kirkko kuuluu Suomen suosituimpiin nähtävyyksiin. Kuva: Helsingin seurakuntayhtymä

Vierailumaksun käyttöönotto on Auvo Naukkarisesta luontevaa, koska turistien palveleminen maksaa. Muitakin syitä on:

– Meillä käy nykyään parhaimpina päivinä 10 000 ihmistä. Olemme sellaisen määrän kanssa helisemässä. Uskomme, että maksu hieman rajoittaa turistimäärää.

Töölön seurakunta on laatinut seuraavan vuoden budjettinsa sillä ennusteella, että vuoden alusta kerättävästä vierailumaksusta kertyisi vuoden aikana 450 000 euron tulot. Naukkarinen arvioi, että oppaiden, kirkkomusiikin, esitteiden, wc-tilojen ja vastaavien palvelujen tarjoaminen matkailijoille tulee viemään noin kolmasosan turismista saatavista tuloista. Loput voidaan käyttää seurakunnan toimintaan.

– Pystymme pitämään nykyisen palvelutasomme hankkimalla lisätuloja, Naukkarinen toteaa.

 

"Meillä käy nykyään parhaimpina päivinä 10 000 ihmistä. Olemme sellaisen määrän kanssa helisemässä."

 

Kaikkien Helsingin seurakuntien kehysbudjetit pienenevät, koska Helsingin seurakuntayhtymä säästää 15 miljoonaa euroa kolmen vuoden aikana, joista kuluva vuosi on ensimmäinen. Säästöjen vuoksi moni seurakunta luopuu osasta tilojaan, vähentää toimintaansa tai jättää palkkaamatta uusia työntekijöitä lähtevien tilalle.

Pääsymaksu kirkkoon on Suomessa harvinainen, muttei ennenkuulumaton ratkaisu. Sisäänpääsy maksaa esimerkiksi Unescon maailmanperintöluetteloon merkityssä Petäjäveden vanhassa puukirkossa.

Temppeliaukion kirkko on louhittu kallion sisään. Kuva: Esko Jämsä

Sisäänpääsystä kaavailtiin ensin maksullista vain turistiryhmille. Silloin yksittäiset helsinkiläiset olisivat päässeet kirkkoon ilmaiseksi.

Auvo Naukkarinen kertoo matkatoimistojen pelänneen mallin johtavan tilanteeseen, jossa niin sanotut villit matkanjärjestäjät myisivät kierroksiaan Helsinkiin vakiintuneita matkanjärjestäjiä halvemmalla ja lähettäisivät matkustajansa tutustumaan Temppeliaukion kirkkoon itsenäisesti.

– Matkanjärjestäjät pitivät kynnyskysymyksenä sitä, että vierailumaksun on koskettava kaikkia.

Töölön seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti kokouksessaan 12.10., että vierailumaksu koskee myös yksittäisiä kävijöitä.

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Temppeliaukion kirkossa vierailee jopa 10 000 turistia päivässä – uusi turistipappi toivoo, että hulinan keskellä voisi kokea häivähdyksen pyhää

Ajankohtaista

Piia Klemiltä kysytään uskontokuntaa, mutta myös käytännöllisempiä kysymyksiä kuten sitä, missä sijaitsee kirkon vessa.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.