null Temppeliaukion kirkon vierailumaksu voi tuottaa yli miljoonan

Temppeliaukion kirkon vierailumaksusta kertyneet tulot ovat yllättäneet seurakunnan.

Temppeliaukion kirkon vierailumaksusta kertyneet tulot ovat yllättäneet seurakunnan.

Ajankohtaista

Temppeliaukion kirkon vierailumaksu voi tuottaa yli miljoonan

Temppeliaukion kirkossa perityn vierailumaksun tuotto ylitti budjetin jo ennen turistisesonkia. Kirkkoherra Auvo Naukkarisen mukaan lisätulot ovat tarpeen, jos Töölön ja Meilahden seurakunnat yhdistyvät.

Temppeliaukion kirkossa käy vuoden aikana noin 700 000 turistia. Kesän sesonkikuukausina päivittäinen kävijämäärä kiipeää jopa 8000–9000 henkeen.

Kasvava turistimäärä on pakottanut seurakunnan palkkaamaan lisää työntekijöitä. Kirkkoherra Auvo Naukkarinen kertoo, että turisteja palvelemaan on rekrytoitu 24 suntiota ja opasta, joita kutsutaan töihin tarvittaessa.

Seurakunnan pienenevän kehysbudjetin paikkaamiseksi ja turistivirran kulujen peittämiseksi Töölön seurakunta otti käyttöön vierailumaksun, jonka periminen alkoi vuoden 2017 alussa. Vierailumaksun tuotoksi tälle vuodelle budjetoitiin 450 000 euroa.

Arvioitu vuosituotto ylittyi jo toukokuun aikana, ennen kesän ja alkusyksyn vilkkainta sesonkia. Tällä hetkellä näyttää mahdolliselta, että vierailumaksuista voi kertyä vuoden loppuun mennessä jopa miljoona euroa.

Töölön seurakuntaneuvosto on antanut kirkkoherra Naukkariselle tehtäväksi miettiä, miten syntyvä ylijäämä käytetään oikeudenmukaisesti ja kirkon periaatteiden mukaisesti.

Naukkarinen toteaa, että tehtävä on nykyoloissa poikkeuksellinen.

– Yhtäkkiä olemme tilanteessa, jossa Töölön seurakunnan budjettiin kertyy kasvavaa ylijäämää. Muiden saman alueen seurakuntien budjetit ovat alijäämäisiä tai juuri ja juuri tasapainossa. On selvää, että tämän rahan käyttöä pitää tasata, Naukkarinen sanoo.

Uusien seurakuntalaisten palvelemiseen tarvitaan nykyistä leveämpiä taloudellisia hartioita.

- Auvo Naukkarinen

Lähivuodet tuovat lisää väkeä

Tasaamiseen syntyy mahdollisuus, mikäli edessä häämöttävä seurakuntaliitos toteutuu. Töölön ja Meilahden seurakuntaneuvostot ovat näyttäneet vihreää valoa sille, että seurakuntien yhdistämistä selvitetään.

Naukkarinen laskee, että Töölön ja Meilahden seurakunnat voisivat yhdistyä vuoden 2019 alussa, mikäli asiasta päätetään tulevana syksynä ja prosessi etenee ilman viivytyksiä.

Toinen tärkeä muuttuja on vuonna 2018 alkava Keski- ja Pohjois-Pasilan rakentaminen, joka tuo nykyisen Meilahden seurakunnan alueelle 12 000–15 000 uutta asukasta. Heistä noin puolet on kirkon jäseniä, joille pitää rakentaa riittävät kirkolliset palvelut.

– Siihen tarvitaan nykyistä leveämpiä hartioita. Vierailumaksujen tuotoilla voisimme varmistaa, että tähän saadaan riittävät resurssit ja seurakunta on valmiina, kun ihmiset tulevat, Naukkarinen sanoo.

Meilahden ja Töölön seurakunnan yhdistämistä kaavailtiin jo vuonna 2011, kun Töölön ja Taivallahden seurakunnat yhdistettiin. Vuoden 2011 jälkeisenä aikana Meilahden seurakunnan työntekijämäärää on vähennetty kolmanneksella. Samassa ajassa Töölön seurakunnan työntekijöiden määrä on vähentynyt 25 prosenttia.

Naukkarinen havainnollistaa tilannetta näyttämällä keskusta-alueen kartasta, missä Töölön ja Meilahden seurakuntien nykyinen raja kulkee.

– Tällä hetkellä kirkolla on täysin erilaiset mahdollisuudet palvella seurakuntalaisia sen mukaan, kummalla puolella Stenbäckinkatua ihmiset asuvat.

Kirkollisveron perusteella on luontevaa ajatella, että kirkossa käymisen tulee olla jäsenelle ilmaista.

- Matti Poutiainen

Tuomiokirkkoon ei luvassa maksua

Temppeliaukion kirkon ohella vierailumaksuja on väläytelty myös Helsingin tuomiokirkkoon, joka on pääkaupungin toiseksi suosituin kirkollinen turistikohde. Tuomiorovasti Matti Poutiainen leikkaa kuitenkin huhulta siivet.

Poutiaisen mukaan turistimaksujen käyttöön ottamista ei ole käsitelty kertaakaan tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostossa. Asiaan ei myöskään ole luvassa muutoksia lähiaikoina.

– Vierailumaksun vaikeutena on se, miten erottaisimme turistit kirkon omista jäsenistä. Kirkollisveron perusteella on luontevaa ajatella, että kirkossa käymisen tulee olla jäsenelle ilmaista, Poutiainen sanoo.

Tuomiokirkon tapulissa toimiva turistikauppa Cathedral Shop ja siihen liittyvä kahvila kattavat Poutiaisen mukaan omat kulunsa, mutta seurakunta ei saa tapulikaupan toiminnasta tuloja.

– Nollatulos on mielestäni hieno saavutus. Myymälän myötä olemme voineet parantaa turistien opastusta ja palveluja huimaavasti, Poutiainen sanoo.

Kolmen euron vierailumaksu

Temppeliaukion kirkon vierailumaksun suuruus on kolme euroa, jos kävijä ostaa lipun kirkkoon tullessaan. Turistit voivat ostaa lipun etukäteen matkatoimiston kautta, ja matkatoimistot voivat ostaa lippuja etukäteen suuremmissa erissä. Etukäteen ostetun lipun hinta on 2,50 euroa. Kirkkoon pääsee myös turisteille myytävällä Helsinki-kortilla ja museokortilla.

Vierailumaksu ei koske Töölön seurakunnan jäseniä. Seurakunnan jäsentalouksiin on lähetetty perhekohtainen jäsenkortti, jota näyttämällä välttyy maksulta. Kortteja lähetetään kuukausittain seurakunnan uusille jäsenille.

Töölön seurakunnan järjestämien tilaisuuksien ja ilmaiskonserttien aikana kirkkoon pääsy on luonnollisesti kaikille maksutonta. Vierailumaksua ei kerätä myöskään rippikouluryhmiltä ja seurakuntien järjestämille tutustumisretkille osallistuvilta.

Kaikki pääsevät Temppeliaukion kirkkoon ilmaiseksi perjantai-iltaisin klo 16–20. Alaikäisille ja 18-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen kaikkina aikoina.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.