null Töölössä ja Meilahdessa suunnitellaan yhteistä suurseurakuntaa

Töölön kirkko, Temppeliaukion kirkko ja Meilahden kirkko palvelevat suunnitteilla olevaa seurakuntaa, jonka jäsenmäärän ennustetaan olevan tulevaisuudessa yli 30 000.

Töölön kirkko, Temppeliaukion kirkko ja Meilahden kirkko palvelevat suunnitteilla olevaa seurakuntaa, jonka jäsenmäärän ennustetaan olevan tulevaisuudessa yli 30 000.

Ajankohtaista

Töölössä ja Meilahdessa suunnitellaan yhteistä suurseurakuntaa

Jos seurakuntien yhdistyminen toteutuu, tulee uudesta seurakunnasta todennäköisesti Helsingin toiseksi isoin.

Töölön ja Meilahden seurakuntaneuvostot aikovat tehdä aloitteen seurakuntien yhdistymisestä ensi syksynä. Mikäli aloite menee läpi kirkkohallituksessa, syntyy vuoden 2019 alussa noin 27 000 jäsenen seurakunta, sillä Töölön seurakuntaan kuuluu nyt 14 500 jäsentä ja Meilahden seurakuntaan 12 000 jäsentä. Kun Keski-Pasilan uusi kaupunginosa valmistuu, seurakunnan jäsenmäärän on arvioitu nousevan tulevana vuosikymmenenä yli 30 000:een.

Jos näin käy, kyseessä on Helsingin toiseksi suurin seurakunta heti Malmin seurakunnan jälkeen. Siihen kuului viime vuonna runsas 54 000 helsinkiläistä. Toiseksi suurin seurakunta oli Helsingin tuomiokirkkoseurakunta ydinkeskustassa yli 29 000:lla jäsenellä.

Töölön seurakunnan kirkkoherran Auvo Naukkarisen mukaan yhdistymisselvityksen taustalla ovat sekä toiminnalliset että taloudelliset syyt. Hän uskoo, että isommalla seurakunnalla kolmine kirkkorakennuksineen on paremmat mahdollisuudet palvella alueensa asukkaita. Osaamista ja työvoimaa pystytään kohdentamaan sinne, missä on tarvetta. Myös hallinnon kustannuksissa säästetään.

Tavoitteena monipuolinen seurakuntaelämä

Meilahden seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimus sanoo, että yhdistymisselvitys liittyy Helsingin seurakunnissa ja seurakuntayhtymässä meneillään olevaan toimintakulttuurin muutokseen. Osana tätä muutosta sekä taloudellisten resurssien supistumista halutaan kiinnittää huomiota myös seurakuntarakenteen muuttamisesta saavutettaviin hyötyihin.

– Seurakunnillemme on tärkeää, että pystymme täyttämään tehtävämme hengellisenä yhteisönä niin hyvin kuin mahdollista. Haluamme palvella ihmisiä siten, että he voivat kuulla seurakunnassa Jumalan äänen ja tulevat itse kuulluiksi.

– Yhdistymisen kautta syntyvässä seurakunnassa turvaamme nykyistä paremmin monipuolisen seurakuntaelämän toteuttamisen ja kehittymisen. Molemmissa seurakunnissa on paljon osaamista, motivaatiota ja luomiskykyä. Suurempi työntekijämäärä mahdollistaa moniammatillisen työkulttuurin ja mielekkään työn kierron.

Ronimuksen mukaan Töölö, Meilahti sekä rakenteilla oleva Keski-Pasila ovat kaupunkirakenteeltaan ja väestöltään varsin samanlaisia. Molempien seurakuntien seurakuntaneuvostot olivat täysin yksimielisiä yhdistymisaloitteesta. Seurakuntien luottamushenkilöt sekä Meilahdessa että Töölössä pyrkivät katsomaan pitkälle tulevaisuuteen.

– Kirkkoherroina olemme iloisia ja ylpeitä luottamushenkilöidemme johdonmukaisesta päätöksenteosta ja toiminnasta seurakuntalaisten ja alueidemme asukkaiden parhaaksi. Toivottavasti tämä kannustaa joitain muitakin seurakuntia arvioimaan yhdistymismahdollisuuksia omien seurakuntanaapureidensa kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kotikulmien yrittäjät esittäytyvät Meilahden kirkolla

Ajankohtaista

Meilahti-päivään liittyvässä tapahtumassa voi tavata paikallisia pienyrittäjiä ja seurakunnan vapaaehtoisia sekä kiivetä kirkon torniin.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.