Terapeutti Päivi Niemi auttaa ihmisiä löytämään omat rajansa – ”Sano ääneen, mikä sinulle sopii ja mikä ei”
Pidä kiinni omista rajoistasi, sanoo terapeutti, joka joutui miettimään omat rajansa uusiksi elämän mullistaneessa kriisitilanteessa.
Terapeutti ja kirjailija Päivi Niemi tunnisti työnäkynsä neljännesvuosisata sitten. Vahva uskoontulon ja myönteisen elämänmuutoksen kokemus sai hänet ajattelemaan, että ihmisten auttaminen ja tukeminen oli hänen tehtävänsä.
– Jossain vaiheessa olin tukihenkilönä nuorille, joilla oli tosi vaikeita ongelmia. Viimeistään silloin kävi selväksi, ettei hengellinen tsemppi tai musta tuntuu -ajattelu riitä auttamaan heitä.
Niemi innostui hankkimaan monipuolista terapia-alan koulutusta.
Hänen työstään yrittäjänä puolet on luentoja ja koulutuksia ja puolet asiakastyötä vastaanotolla. Työn ohella on tekeillä kirja psykologisesta painonhallinnasta. Häneltä on jo aikaisemmin ilmestynyt kirja Rajansa kaikella.
Hyvä kasvuympäristö sekä vanhempien oikeanlaiset sanat ja teot ohjaavat lasta laittamaan rajoja ja löytämään oman sisäisen mittarinsa. Kun ikä karttuu ja elämäntilanteet muuttuvat, rajoja voi olla tarpeen hahmotella uusiksi.
– Aikuisella rajat ovat oman tahdon asia. Vuorovaikutuksessa toisten kanssa oppii, mitä jaksaa, mitä tarvitsee, mistä pitää ja mistä ei. Pakettiin kuuluu, että ihminen osaa pitää puoliaan ja sanoa toisille, mitä tahtoo tai mikä ei hänelle sovi, Niemi tiivistää.
Omien rajojen tunteminen edistää hyvinvointia
Edistääkseen hyvinvointiaan ihmisen Niemen mukaan on hyvä tuntea rajansa monella elämänalueella. Hän luettelee valta- ja talouskysymykset, fyysisyyden, hengellisyyden ja tunteet.
– Jos jo lapsuudessa tai myöhemminkin joku on ylittänyt rajasi tai manipuloinut sinua, voit tarvita erityistä rohkaisua ja kenties ammattiapua, että opit panemaan rajoja ja pysymään niissä, Niemi pohtii.
Kirjoittaessaan kirjaansa rajoista hän joutui yllättäen miettimään omia rajojaan uusiksi.
Teen valintoja, jotka auttavat minua jaksamaan. Elän kiihkeästi omaa elämääni, mutta tiedän, etten enää kestä yhtä paljon kuin ennen.
– Päivi Niemi
– Mieheni kuoli neljä vuotta sitten. Iso omakotitalomme oli hänen yritysvelkojensa panttina. Tilanne oli mahdoton jo ilman niitä kahta vesivahinkoa, jotka vaikeuttivat talon myyntiä.
Keväällä 2018 Niemi sairastui. Lepopulssi ei laskenut, eikä hän pystynyt nukkumaan. Sairausloma kesti puoli vuotta.
– Vaikka kriisin alkuvaiheessa ymmärsin, mistä on kysymys, se ei lievittänyt kärsimystä, ehkä päinvastoin. Kipu ja kärsimys ovat henkilökohtaisia kokemuksia. Joku selviää, joku ei, muttei ehkä ehjänä kukaan. Myös ajatukseni siitä, kehen voin luottaa ja mistä saan apua, menivät uusiksi.
Arkeen ja työhön palaaminen sujui pikkuhiljaa.
– Rajojen päivittäminen ei ollut helppoa. Vähitellen elämä ja sen tarkoitus kirkastuivat uudelleen. Teen valintoja, jotka auttavat minua jaksamaan. Elän kiihkeästi omaa elämääni, mutta tiedän, etten enää kestä yhtä paljon kuin ennen.
Naiset puhuvat avoimesti myös kipeistä aiheista
Leppävaaran seurakunnan diakoni Harriet Lohikari on kutsunut Päivi Niemen puhumaan Karakappelin naisten päivään 26. lokakuuta. Naisten päiviä on seurakunnassa lähes vuosittain. Kirkon remontin takia tapahtuma pidetään tällä kertaa Karakappelissa.
– Kun naiset kokoontuvat keskenään, keskustelu on usein hyvin avointa. Naiset ovat valmiita puhumaan rakkaudesta, äitiydestä – ja häpeämättä myös menetyksistä, epäonnistumisista ja vääristä valinnoista, Lohikari sanoo.
– Tunnen Päivi Niemen ajattelua ja odotan, että hän kertoo keinoista saada aikaan muutoksia. Uskon, että parisuhteessa tai työelämän vaatimuksissa lannistettu heikko ihminen saa Jumalalta voimaa muutoksiin.
Naisten päivä Rajansa kaikella la 26.10. klo 9.45–14.30 Karakappelissa. Ohjelma ilmainen, lounas 10 euroa käteisellä. Lisäksi vaihtokirppis, Yhteisvastuu-pöytä, kirjojen ja saaristolaisleivän myyntiä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Temperamenttierot aiheuttavat kahnauksia lähisuhteisiin – emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvinen kertoo, miten toisia voi kestää
Hyvä elämäTyöelämässä temperamentilla ei pitäisi olla merkitystä. Avokonttori kuormittaa erityisesti introverttia, mutta heikentää enemmän ekstrovertin työtehoa.