null Tervetuloa Suomen komeimpaan pannuhuoneeseen! Pääsuntio Petri Oittinen tuntee Tuomiokirkon kryptan kiehtovan historian

Petri Oittisen työtehtäviin kuuluu välillä myös Tuomiokirkon kryptan opastus.

Petri Oittisen työtehtäviin kuuluu välillä myös Tuomiokirkon kryptan opastus.

Ajankohtaista

Tervetuloa Suomen komeimpaan pannuhuoneeseen! Pääsuntio Petri Oittinen tuntee Tuomiokirkon kryptan kiehtovan historian

Tuomiokirkon kryptassa on ollut uunit, torikärryjä ja kirkkoherran vene. Nyt siellä voi käydä kahvilla.

1. Ehditkö käydä Cafe Kryptassa kahvilla kesken työpäivän?

– Työhuoneeni on Bulevardilla ja vastuullani on viisi kirkkoa, mutta käyn tällä mäellä päivittäin. Tapaan kirkoissa järjestettävien tilaisuuksien takia muun muassa valtion ja kuntien väkeä, joten sovin työtreffit kesällä mielelläni kryptan kahvilaan. Tämä saattaa kahvittelupaikkana olla jollekin isokin elämys.

2. Miten pitkään kryptassa on toiminut kesäkahvila?

– Aloitin työssäni vuoden 1981 kesäkuussa. Muistaakseni vielä silloin kryptassa ei ollut kahvilaa, mutta on tämä toiminut jo pitkään. Kahvilaa pitävät vuorotellen eri järjestöt. Muutama vuosi sitten linjattiin, että tarjolla on kahvilatuotteiden ohella myös keittolounasta. Täällä on kesän aikana myös taidenäyttelyitä. Tänä vuonna kahvila on kuitenkin poikkeuksellisesti kiinni keskikesän.

Sota-aikana tilat toimivat pommisuojana ja sotien päätyttyä, niin sanottuina vaaran vuosina, poliisin salaisena asevarastona.

– Pitkin vuotta kryptassa järjestetään messuja ja rukoushetkiä sekä kirkon muita tilaisuuksia. Erikoisuuksina ovat esimerkiksi suurlähetystöjen ja kansallispäivien vastaanotot.

Kryptan kahvilassa Petri Oittisella on kesällä työtapaamisia.

Kryptan kahvilassa Petri Oittisella on kesällä työtapaamisia.

3. Millainen historia kryptalla on?

– Aloitan kryptan opastuksen aina sanomalla, että tervetuloa Suomen komeimpaan pannuhuoneeseen. Krypta oli perustamisensa jälkeen yli sata vuotta maalattiapohjaisena kellarina, jossa sijaitsivat kirkon lämmityslaitteet ja halkovarasto. Täällä oli valtavankokoiset uunit, joilla lämmitettiin kirkkosalia. Sota-aikana tilat toimivat pommisuojana ja sotien päätyttyä, niin sanottuina vaaran vuosina, poliisin salaisena asevarastona. On täällä säilytetty myös Kauppatorin torikärryjä ja kirkkoherran venettä.

– Tilat korjattiin nykyisenlaisiksi vuonna 1973. Viimeksi niitä kunnostettiin 1990-luvun lopulla. Ennen 1990-luvun lopun peruskorjausta, kun tilat oli jo tyhjennetty irtaimistosta, muotoilija Timo Sarpaneva ja Marjatta Svennevig järjestivät täällä hääjuhlansa. Normaalisti tiloja voivat käyttää vain kirkon työntekijät. Esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkisen läksiäisiä vietettiin täällä äskettäin.

4. Kenelle suosittelet kryptaa ja sen kahvilaa?

– Suosittelen paikkaa ihmisille, joka ovat kiinnostuneita historiasta, taiteesta ja erilaisesta, tiiliholvien lomassa sijaitsevasta kahvittelupaikasta. Nuo holvit kertovat esimerkiksi sen, mistä materiaalista Engelin suunnittelema kirkko on rakennettu.

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Pyydän iltarukouksessani suojelusta läheisilleni, erityisesti lastenlapsilleni, kolmelle pienelle tytölle. Minulla on myös tapana kertoa työtoverilleni tai ystävälleni, jolle on tapahtunut jotain ikävää, että muistan häntä iltarukouksessani.

 

Cafe Krypta, Kirkkokatu 18, avoinna 11.-17.6. ja 23.7.-2.9. joka päivä klo 11–17.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.