null Koomikko Joonas Nordman diggaa Helsingin tuomiokirkosta – se tarjoaa hyvän pakopaikan keskustan hälystä

Hengellisyys

Koomikko Joonas Nordman diggaa Helsingin tuomiokirkosta – se tarjoaa hyvän pakopaikan keskustan hälystä

Joonas Nordmanin lempikirkko on Helsingin tuomiokirkko. Siellä hän oli myös silloin, kun hänen hyvä ystävänsä Teemu Laajasalo vihittiin piispaksi.

Joonas Nordman on esittänyt pappia ja pelimiestä, mutta Helsingin tuomiokirkon penkissä hän ei vedä mitään roolia.

Kun YleLeaks-, Siskonpeti-, Putous- ja Pelimies-tv-ohjelmista tunnettu 31-vuotias koomikko muutti puolitoista vuotta sitten Helsingin keskustaan, hänestä tuli Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan jäsen.

Helsingin hiippakunnan pääkirkossa hän istui edellisen kerran viime marraskuussa, kun piispa Teemu Laajasalo vihittiin siellä uuteen virkaan.

– Sain seurata tapahtumia kutsuvieraana. Minulla oli paikka ihan alttarin vieressä. Oli hienoa olla todistamassa ainutlaatuista rituaalia. Sen ­aikana laulettiin todella vanhoja virsiä. Vanhin taisi olla 300-luvulta. Harva saa sellaista koskaan kokea.

Nordman sai, koska hän ja Laajasalo ovat ystäviä. Viikoittain tapaavat kaverukset tutustuivat kuusi vuotta sitten TV1:n YleLeaks-ohjelmassa. Kaveruus lujittui Nordmanin asuessa Kalliossa samaan aikaan, kun Laajasalo toimi Kallion seurakunnan kirkkoherrana.

– Meitä yhdistää samanlainen huumorintaju ja kiinnostus yhteiskunnallisiiin asioihin, Nordman kertoo.

Välillä on hyvä vakavoitua Jeesuksen sanoman äärelle

Helsingin tuomiokirkko tuli Porissa lapsuutensa ja nuoruutensa asuneelle Joonas Nordmanille tutuksi jo luokkaretkillä.

Tuomiokirkko oli eduskuntatalon ohella suurin Helsingin symboli.

– Tuomiokirkko on yksinkertaisempi ja persoonallisempi kuin Keski-Porin tumma ja yksityiskohtainen goottilainen kirkko. Tämä on valon valtakunta!

Carl Ludvig Engelin 1820–1850-luvuilla suunnittelema empire-keskusta miellyttää estetiikasta ja arkkitehtuurista kiinnostunutta Nordmania. Hän viihtyy vanhoissa ja kauniissa rakennuksissa.

– Kirkko on tavallinen rakennus, mutta kirkon tehtävä erottaa sen muista rakennuksista. Tehtävä takaa paikalle ainutlaatuisen hengen, Nordman miettii.

– Kirkkoon tulevan pitää olla valmis ottamaan pyhä tunnelma vastaan. Ylimielisenä tai kyynisenä kirkkoon tuleva ei ehkä pääse fiilikseen kiinni.

Fiiliksellä Nordman tarkoittaa pyhän läsnäoloa kirkossa.

– Se merkitsee rauhoittumista. Saatan tulla ihan tavallisena arkipäivänä tähän istumaan. Kun ulkona on hälyä, on ihana tulla hiljaiseen paikkaan.

Kirkossa koomikko vakavoituu miettimään Jeesuksen sanomaa.

– Kysymys on siitä, mitä arvoja haluaa elämässään toteuttaa ja miten muita ihmisiä haluaa kohdella. Jeesuksen ajatukset siitä, että ihmisten pitäisi kohdella toisiaan tasa-arvoisesti, pitävät kutinsa kaikkina aikoina.

Vanha poikakuorolainen verryttelee virsiä

Tuomiokirkkoon kuuluu elimellisesti poikakuoro Cantores Minores, jonka jäseniä Nordman tapasi aikanaan Kuoropäivien tuodessa Poriin helsinkiläisvieraita. Porilaisesta kuoropojasta tuntui hienolta tavata pääkaupungin kuorolaisia.

– He olivat vähän fiinimpiä jätkiä. Heitä kiinnosti, onko hotellin aamupuuro keitetty maitoon vai veteen. Ihailin salaa itseni ikäisiä, mutta jotenkin vanhemman ja melkein kusipään oloisia yhdeksänvuotiaita, jotka tulivat nokka pystyssä Keski-Porin kirkkoon ja näyttivät tietävän tasan tarkkaan keitä ovat.

Laulan aina kirkossa, vähintään Mr. Beanmaisesti.

Porilaiset eivät olleet yhtä itsevarmoja. Nordman laittoi joka sunnuntaiaamu herätyskellon soimaan, jotta ehtisi kirkkoon. Ensin ärsytti, mutta kun jumalanpalvelus pääsi kunnolla käyntiin, muu unohtui.

– Saarnan kuuntelin aina, vaikka ajatus vähän harhaili. Vaadin saarnalta paljon. On eduksi, jos pappi osaa kirjoittaa ja ajatella.

Laulutaitojaan Nordman lupaa verrytellä pääsiäisjumalanpalveluksessa, jolloin hän viimeistään palaa Tuomiokirkon penkkiin.

– Laulan aina kirkossa, vähintään Mr. Beanmaisesti. Laulan kovaa sen, minkä muistan, jos sanat ovat vähän unohtuneet.

Nordman nauttii samanlaisena toistuvista rituaaleista. Kirkolla on niiden joukossa paikkansa.

– Pidän tv-uutisista, jumalanpalveluksista ja paraateista. Asioista, joihin voi sukeltaa, ja tietää, ettei tule yllätetyksi.

Jaa tämä artikkeli: