null Tuomiokirkon krypta on huippusuosittu näyttelytila – nyt vetää italialainen taidekeramiikka

Kaikki Liberatin työt ovat nimettömiä. Hän ei halua nimen rajoittavan katsojan kokemusta.

Kaikki Liberatin työt ovat nimettömiä. Hän ei halua nimen rajoittavan katsojan kokemusta.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Tuomiokirkon krypta on huippusuosittu näyttelytila – nyt vetää italialainen taidekeramiikka

Giuseppe Liberatin näyttely Maan kaikuja on avoinna Helsingissä vielä kolme päivää.

Italialaisen taidekeraamikon Giuseppe Liberatin näyttely Maan kaikuja kiinnostaa kävijöitä Helsingin Tuomiokirkon kryptassa. Torstaina 11.7. avatussa näyttelyssä on käynyt noin sata ihmistä päivässä. Näyttelyssä on esillä toistasataa värikästä, monimuotoista ja kokeilevaa keramiikkateosta. Niiden kautta taiteilija kuvaa italialaista luontoa ja sen neljää elementtiä: maata, vettä, ilmaa ja tulta.

Näissä moderneissa töissään Liberati yhdistelee monenlaisia materiaaleja: maata, lasia, savea, posliinia, puuta ja metallia, mikä vaatii huomattavaa teknistä osaamista.

Näyttely on järjestetty vapaaehtoisvoimin. Mikä on yhdistänyt italialaisen keramiikkataiteilijan ja Tuomiokirkon kryptan?

– Olen jo pitkään asunut osan vuotta Italiassa, Villa Magnan kylässä, jossa Giuseppe Liberatin paja sijaitsee. Siellä on käynyt paljon suomalaisia, myös taiteilijan ohjaamalla keramiikkakurssilla. Kurssilaiset esittivät toiveen, että Liberatin töitä näkisi Suomessakin, kertoo Liisa Purovirta.

Purovirta ei ollut ennen järjestänyt näyttelyitä. Hän otti yhteyttä Italian kulttuuri-insituuttiin Helsingissä ja kuuli, että näyttely-yhteistyötä on ennenkin tehty Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Esineiden pinnat ovat värikylläisiä ja koristeellisia. Saveen saattaa yhdistyä kristallia tai kuparia.

Esineiden pinnat ovat värikylläisiä ja koristeellisia. Saveen saattaa yhdistyä kristallia tai kuparia.

Vain italiaa puhuva Liberati on näyttelyn ajan Helsingissä. Näyttelyyn on järjestetty italiantaitoisia vapaaehtoisia oppaita.

Tuomiokirkon krypta on suosittu näyttelytila, jonka käytöstä näyttelyiden järjestäjät maksavat tilavuokraa.

– Tulijoita olisi enemmän kuin pystymme tarjoamaan tilaa. Vuosi 2020 alkaa olla jo miltei täysi, ja hakemuksia tulee jo vuodelle 2021. Tilan kirkollinen luonne otetaan huomioon näyttelyaineistoa valittaessa, kertoo turistityön ja näyttelyiden koordinaattori Anni Roiha Tuomiokirkkoseurakunnasta.


Maan kaikuja -näyttely 11.7.–21.7. Tuomiokirkon kryptassa, Kirkkokatu 18. Avoinna vielä perjantaina ja lauantaina kello 11–17 ja sunnuntaina 12–17.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.