null Thurén: Haluan, että minulle rakennetaan esteetön kaupunki

Puheenvuorot

Thurén: Haluan, että minulle rakennetaan esteetön kaupunki

Testasin Age Man -ikäpuvussa miltä tuntuu olla 78-vuotias. Tajusin samalla, että tarve esteettömiin tiloihin koskee vanhana minuakin.

Aiemmin, kun ihmiset ovat puhuneet esteettömyydestä, olen ajatellut, että kyseessä on mukava tasa-arvoa rakentava asia – mutta se ei koske minua. Nappia painamalla avautuvat ovet, rampit joita pitkin pääsee pyörätuolilla ja opasteet, joista likinäköinen pystyy lukemaan helpottavat sellaisten ihmisten elämää, jotka eivät pysty operoimaan julkisissa tiloissa yhtä hyvin kuin minä.

Sitten sain tilaisuuden kokeilla Age Man -ikäpukua, jonka tarkoitus on simuloida fyysisesti sitä, miltä tuntuu olla 78-vuotias. Saksassa kehitetty puku jäykisti nivelet, lisäsi painoa niin, että liikkuminen muuttui raskaaksi, hankaloitti sorminäppäryyttä ja heikensi sekä näkö- että kuuloaistia. Kolmen tunnin seikkailu kaupungilla avasi silmäni. Tajusin, että mikäli olen niin onnekas, että elän 78-vuotiaaksi, tämä kaikki on minulla vielä edessä.

On muodikasta valittaa siitä, miten kallista on haaskata asunnosta tilaa esteettömälle vessalle.

Vuonna 2030 neljännes suomalaisista on yli 65-vuotiaita. Tarvitsemme siihen mennessä miljoona esteetöntä asuntoa, sillä ihmiset haluavat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. On muodikasta valittaa siitä, miten kallista on haaskata asunnosta tilaa esteettömälle vessalle, mutta esteetöntä uudisrakentamista paljon kalliimpaa on remontoida vanhoja asuntoja sellaisiksi, että niissä pystyy elämään vaikkapa rollaattorin kanssa.

Pukua kokeillessani huomasin, että Helsingissä julkisista tiloista on rakennettu melko esteettömiä. Matalalattiaiseen raitiovaunuun on helppo nousta ja juna- ja metroasemilla on näkörajoitteisille hyvin opasteita. Parannettavaakin löytyy: Portaiden päässä oleviin pikkukauppoihin ei ole pyörätuolilla asiaa ja korkealta katukivetykseltä alkavalta suojatieltä on vaikea nousta rollaattorin kanssa.

Esteettömyys on ennen kaikkea sitä, että ihminen saa olla mahdollisimman itsenäinen – yhtä toimintakykyinen kuin muutkin. On raskasta joutua aina luottamaan lähimmäisten apuun. Ylipäänsä avun kysyminen arjessa käy voimille ja asettaa ihmisen muita huonompaan asemaan. Estettömyyttä ei ole suunnattu vain marginaaliselle ihmisjoukolle, vaan ihan meille kaikille.

Kirjoittaja on toimittaja ja tietokirjailija, jota kiinnostaa tällä hetkellä raha ja tasa-arvo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.