Tikkurilassa edistetään terveyttä diakoniatyön järjestämällä Hyvän olon viikolla
Marja-Riitta Kytö auttaa allergiaongelmissa.

Marja-Riitta Kytö auttaa allergiaongelmissa.

Tikkurilassa edistetään terveyttä diakoniatyön järjestämällä Hyvän olon viikolla

Yksi viikon tapahtumista on astma- ja allergiainfo.

Vantaan ja Keravan allergia- ja astmayhdistyksen toiminnanjohtaja, allergianeuvoja Marja-Riitta Kytö, mitkä ovat yleisimmät allergiaoireet?

– Tyypillisiä allergiaoireita ovat nenän vuotaminen, aivastelu ja iho-oireet. Oireisiin kuuluvat myös väsymys ja päänsärky, joita moni ei osaa yhdistää allergiaan.

Miten helpottaa oloa?

– Apteekeista saatavat antihistamiinit eli allergialääkkeet ja kortisonipohjaiset nenäsumutteet helpottavat oloa. Nenäkannun käyttö lievittää limakalvojen kuivuutta.
– Siitepölyaikaan parhaat ulkoiluajat ovat aamuisin ja iltamyöhällä, koska silloin ilmassa on vähiten siitepölyä. Allergisen ei kannata tuulettaa petivaatteita ulkona, koska siitepöly tarttuu niihin ja oireet kiusaavat läpi yön. Hiukset kannattaa huuhdella iltaisin, se poistaa niihin tarttuneen siitepölyn.
– Kotona perusviikkosiivous riittää. Nykyään kannatetaan siedätystä, eikä hirveää puunaamista. Kodin ikkunoihin on saatavana ilmansuodattimia estämään siite- ja katupölyä, ja kasvoille laitettavia katupölysuojaimia kannattaa käyttää.

Mistä allergiat johtuvat?

– Kaupungistuminen ja liikahygieenisyys ovat syynä siihen, että nykyisin on niin paljon allergioita. Ennen niitä oli vähemmän, koska asuttiin maalla. Lapset konttasivat navetoissa ja panivat suuhunsa kaikkea, mitä maasta löytyi. Taipumus allergisuuteen on perinnöllistä. Allergia voi puhjeta missä iässä tahansa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi