Tommy Toumas käy ikäihmisten puolesta kaupassa – Helsinki-apu auttaa yli 70-vuotiaita pysyttelemään kotona koronaepidemian aikana
Kuljetuspalvelu toimii toistaiseksi tiistaisin ja torstaisin. Työntekijät ja vapaaehtoiset kuljettavat ostoksia kotioville.
Kun Tommy Toumas on tulossa kauppaan, hän vetää käsiinsä kertakäyttöhanskat. Vasta sitten hän nappaa keräilykorin käyttöönsä ja kaivaa kännykästään esiin ostoslistan.
Lista on Helsinki-avun asiakkaan. On selvää, etteivät kaikki listan tuotteet löydy helposti. Millaista jauhelihaa asiakas haluaa? Mikä on täsmälleen oikea jogurttilaatu?
– Tässä saa olla tarkkana, että kerää oikeat tuotteet, Toumas toteaa.
Toumas on ammatiltaan kokki. Tavallisesti hän tekee ruokaa yhteisöruokailuihin Oulunkylän ja Käpylän kirkoilla. Kun toiminta on nyt tauolla koronaepidemian takia, seurakunta tarjosi hänelle työtä Helsinki-avussa.
Toumas siirtyy kaupan kassalle, ja viereisillä kassoilla asioi hänen uusia kollegoitaan, kuten kirjaston työntekijä ja diakoniaharjoittelija. Kassalta kauppakasseihin lähtee mukaan kuitti, josta asiakas voi tarkistaa kassiensa sisällön.
Helsinki-apu varjelee ikäihmisiä koronalta
– Jos tarvitsee kauppa-, apteekki- tai keskusteluapua, voi soittaa Helsinki-apuun, kertoo Oulunkylän alueen vastaava koordinaattori, johtava diakoniatyöntekijä Laura Lindroos.
Helsinki-apu pystytettiin kaupungin ja seurakuntayhtymän yhteistyönä puolessatoista viikossa. Se on tarkoitettu yli 70-vuotiaille helsinkiläisille ja erityisesti niille ikäihmisille, jotka eivät saa apua sukulaisilta tai naapureilta tai joilla ei ole verkkokauppaa käytettävissään.
Lisäksi Helsinki-avusta on kartoitettu yli 80-vuotiaiden avuntarvetta. Helsinki-apua pyöritetään kaikkiaan noin 600:n seurakunnan ja kaupungin työntekijän voimin.
HOK-Elanto myy, Helsinki-apu kerää ja kuljettaa
Helsinki-avun asiakas tekee kauppatilauksensa HOK-Elannon puhelinpalveluun, jossa myös maksaminen hoidetaan.
– HOK-Elanto ottaa vastaan tilauksen ja maksun sekä hoitaa, että kaupat ovat auki ja niissä on tavaraa. Ostosten keruu ja kuljetus ovat puolestaan Helsinki-avun vastuulla, toteaa HOK-Elannon verkkokaupan kehityspäällikkö Jukka Ranua.
Hänen mukaansa kauppa on etsinyt aktiivisesti tapaa turvata ruokahuoltoa poikkeusoloissa ja tuonut hankkeeseen osaamistaan muun muassa hygienia-asioista, luottamuksesta ja kylmäketjusta.
Vapaaehtoiset tulleet mukaan työhön
Ensimmäiset Helsinki-avun kauppakassit toimitettiin tiistaina 31. maaliskuuta. Kuljetuspalvelu toimii toistaiseksi tiistaisin ja torstaisin. Alkuun kauppakasseja kuljettivat pääasiassa työntekijät. Nyt mukaan on otettu myös vapaaehtoisia, jotka haastatellaan ja koulutetaan.
Helsinki-avun jalkautujilla on tehtävästä kertova nimikortti ja liivi. He eivät tule kenenkään kotiin sisään eivätkä hygieniasyistä hoida samalla muita tehtäviä.
Bussimatkan ja kävelyn jälkeen Tommy Toumas soittaa seniorin ovikelloa. Kassit ovat oven vieressä ja niiden tuoja pian turvavälin päässä.
Korjattu 9.4. klo 10.47 kohta: Helsinki-apua pyöritetään kaikkiaan noin 600:n seurakunnan ja kaupungin työntekijän voimin. Lisätty 9.4. klo 13.40 kainalojuttu "Helsinki-avussa soitettiin lähes 23 000 puhelua."
Helsinki-avussa soitettiin lähes 23 000 puhelua
Helsinki-avusta soitettiin kiirastorstaihin mennessä yli 80-vuotiaille kotona asuville helsinkiläisille noin 20 800 kertaa. Osaa ihmisistä tavoiteltiin useamman kerran. Lisäksi 70–80-vuotiaiden puheluihin vastattiin lähes 2 000 kertaa.
Kaupassakäyntiapua pyysi kiirastorstaihin kello 12 mennessä yli 900 ihmistä ja keskusteluapua toivoi noin 130. Apteekkiapua tarvitsi 126 henkilöä.
Kaikkiaan asiointipyyntöjä kauppaan tuli lähes 2 000, koska moni tarvitsee kauppa-apua useamman kerran koronatilanteen pitkittyessä.
Eira Serkkola
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Helsinki-apu sai valtiovallalta tunnustuspalkinnon – yli 70-vuotiaille soitettiin 67 902 puhelua
AjankohtaistaHelsingin kaupungin ja seurakuntien organisoima Helsinki-apu sai Avoin hallinto -hankkeen Demokratiatunnustuksen.