null Helsinki-avun asiointi- ja kauppa-apu jatkuvat kesäkuun ajan – puhelinnumero päivystää elokuun loppuun

Helsinki-avusta on soitettu ja numerossa vastaanotettu yhteensä yli 57 000 puhelua.

Helsinki-avusta on soitettu ja numerossa vastaanotettu yhteensä yli 57 000 puhelua.

Ajankohtaista

Helsinki-avun asiointi- ja kauppa-apu jatkuvat kesäkuun ajan – puhelinnumero päivystää elokuun loppuun

Tarve asiointiavulle on vähentynyt, koska rajoitukset ovat helpottuneet. Seurakuntayhtymän johtajan Juha Rintamäen mukaan Helsinki-apu osoittaa, että auttamisen tahtoa löytyy.

Maaliskuun lopussa käynnistetty Helsinki-apu tarjoaa ikääntyneille kaupunkilaisille asiointiapua kauppaan ja apteekkiin vielä kesäkuun ajan. Keskustelutukea ja ohjausta muihin palveluihin saa Helsinki-avun puhelimesta elokuun loppuun asti.

Palvelun tarve on vähentynyt selvästi sen jälkeen, kun ikääntyneiden liikkumista ja asiointia rajoittavia valtioneuvoston suosituksia toukokuussa lievennettiin. Siksi Helsinki-avun toimintatapa muuttuu heinäkuun alusta. Kesäkuun loppuun jatketaan vielä entiseen tapaan.

Helsinki-apu on Helsingin kaupungin ja seurakuntien yhdessä toteuttama palvelu, joka on tarjonnut yli 70-vuotiaille kaupunkilaisille koronatilanteessa keskustelutukea sekä asiointiapua kauppaan ja apteekkiin. Reilun kahden kuukauden aikana Helsinki-avun palveluun on kertynyt yli 57 000 soitettua tai vastattua puhelua.

Palvelu on tavoittanut yhteensä noin 27 000 yli 70-vuotiasta helsinkiläistä, joista yli 80-vuotiaiden, Helsinki-avusta soiton saaneiden osuus on 15 500.

– Kaupunki on avautunut ja kesä tullut. Myös ikäihmiset liikkuvat ja asioivat kotinsa ulkopuolella yhä enemmän pitkän odotuksen jälkeen. Koronatilanne ei ole kuitenkaan ohi, ja ikäihmiset ovat yhä riskiryhmää. Vaikka asiointiapu kauppaan ja apteekkiin päättyy kesäkuussa, Helsinki-avun puhelinpalvelu turvaa koko kesän yli sen, ettei kukaan jää vaille tarvitsemaansa apua. Olemme myös valmiita laajentamaan palvelua uudelleen, jos koronaepidemia sitä vaatii, Helsinki-avun projektipäällikkö Tomi Lempiäinen korostaa.

Apu löytyy soittamalla

Helsinki-avun puhelin 09 310 10020 on avoinna elokuun loppuun asti arkisin kello 9–16. Palvelun supistuttua heinäkuun alusta alkaen asiakkaat ohjataan normaalisti jatkuviin kaupungin ja seurakunnan ikäihmisten muihin palveluihin, kuten Seniori-infoon, sekä kaupallisten toimijoiden asiointipalveluiden piiriin.

Kaikkiin tiedossa oleviin Helsinki-avun palveluita tarvitseviin ja aktiivisesti käyttäviin ikäihmisiin ollaan kesän aikana yhteydessä, heille kerrotaan muutoksista ja heitä ohjataan muihin palveluihin.

– Myös Helsingin seurakuntien työntekijät ja vapaaehtoiset ovat kaupunkilaisten apuna ja tukena. Henkistä ja hengellistä keskustelutukea on tarjolla kesän ajan, sillä helsinkiläisten seurakuntien puhelinpäivystys toimii yhä joka päivä kello 9–21. Tukena on myös valtakunnallinen Kirkon keskusteluapu, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo.

Helsingin kaupungin Seniori-info palvelee entiseen tapaan kaikkia yli 65-vuotiaita helsinkiläisiä ja heidän läheisiään. Seniori-infosta saa tietoa ja ohjausta Helsingin kaupungin, järjestöjen ja yritysten ikääntyneille tarjoamista palveluista.

– Seniori-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, jos jokin asia huolestuttaa tai tarvitsee apua arkeen, asiointiin tai liikkumiseen, kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan neuvontapäällikkö Minna Nummi kertoo.

Seniori-infon kautta voi myös tehdä huoli-ilmoituksen yli 65-vuotiaasta helsinkiläisestä. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse soittamalla numeroon 09 3104 4556 tai täyttämällä sähköinen huoli-ilmoitus. Seniori-info palvelee 22.6. alkaen arkisin kello 9–15.

Poikkeuksellinen yhteistyö kertoo halusta auttaa

Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntien järjestämässä Helsinki-avun toiminnassa ovat olleet mukana myös useat järjestöt, kuten SPR ja Helsinki Missio, sekä lukuisat vapaaehtoiset ja yritysyhteistyökumppanit. Uusimpana kumppanina mukaan ruokakassien jakeluun lähti tietoturvayhtiö F-Secure.

Toiminnassa on kyetty sekä nopeaan reagointiin että sitoutuneeseen auttamiseen.
– Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki

Millainen hanke Helsinki-apu on ollut itse asian eli helsinkiläisten auttamisen kannalta?

– Tässä on takana aivan poikkeuksellinen yhteinen työ, jossa on määrätietoisesti ja systemaattisesti soitettu helsinkiläisille ikäihmisille. On kysytty, mitä heille kuuluu, selvitetty avun tarvetta ja pyritty vastaamaan siihen. Toiminnassa on kyetty sekä nopeaan reagointiin että sitoutuneeseen auttamiseen, Juha Rintamäki sanoo.

Rintamäki haluaa kiittää Helsingin kaupungin ja seurakuntien työntekijöitä yhteistyöstä, joka on sujunut erinomaisesti. Mukana olevat kansalaisjärjestöt ovat tuoneet Helsinki-apuun osaamisensa ja verkostonsa, jotka ovat olleet olennaisen tärkeitä. Lukuisat yritysyhteistyökumppanit ovat halunneet toteuttaa yhteiskuntavastuutaan Helsinki-avun kautta. Yksittäisiä vapaaehtoisia on tullut jopa enemmän kuin on tarvittu.

– Helsinki-apu on osoittanut, että tästä kaupungista löytyy auttamisen tahtoa, Rintamäki kiteyttää.

Helsingin seurakunnat ja kaupunki ovat ennenkin tehneet yhteistyötä muun muassa ruoka-avussa ja diakonian sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kesken. Helsinki-apu on tuonut tähän yhteistyöhön vielä lisää potkua ja uuden oppimista. Se on ulottunut neuvotteluista käytännön työhön.

– Olemme löytäneet sellaisia yhteisiä rajapintoja ja osaamista, jonka avulla pystymme jatkossa toimimaan yhdessä vielä paremmin helsinkiläisten parhaaksi, Rintamäki sanoo.

Seurakuntien sisällä yhteistyö ja asioiden koordinointi on myös parantunut. Ennen koronaa seurakunnilla oli esimerkiksi erilaisia käytäntöjä päivystävän papin tavoittamiseksi. Nyt pappi on ainakin elokuun loppuun asti tavoitettavissa samaan kellonaikaan kaikkialla kaupungissa. Jokaisella seurakunnalla on oma päivystysnumero, joka löytyy seurakuntayhtymän verkkosivuilta.

Mittava yhteistyöhanke kaupungissa on myös ruokakassien jakelu niille, jotka tarvitsevat ruoka-apua. Kassijakelun ajankohdat ja jakelupäivät löytyvät niin ikään seurakuntayhtymän sivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.